Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
Παλικαρίσια μάχη στο εργοτάξιο του TAP

Από τη συγκέντρωση στην πύλη του εργοταξίου
Από τη συγκέντρωση στην πύλη του εργοταξίου
Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία από τους εργάτες του εργοταξίου του σταθμού συμπίεσης του αγωγού ΤΑP στους Κήπους του Εβρου. Αυτή τους η στάση ήταν αποτέλεσμα των συνεχών παρεμβάσεων της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας ενάντια στις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που έχει επιβάλει η εργοδοσία, με απλήρωτα δεδουλευμένα και εντατικοποίηση της δουλειάς, που έχει επιπτώσεις στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Επιτεύχθηκε με τη στήριξη της Ενωσης Οικοδόμων και άλλων εργατικών σωματείων.

Για την οργάνωση της μάχης της απεργίας στις 30 Μάη, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» ο Αναστάσης Γεωργιάδης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, και ο Βαγγέλης Παλάζης, αντιπρόεδρος της Ενωσης.

«Οι εργαζόμενοι στην παρούσα φάση υπολογίζονται περίπου σε 200 - 220. Απασχολούνται από τους εργολάβους και τους υπεργολάβους, ενώ ένας αριθμός εργάζεται στην ΤΕΡΝΑ. Οι παρεμβάσεις του σωματείου είναι συστηματικές, ενώ εντάθηκαν ενόψει της απεργίας στις 30 Μάη. Την ίδια περίοδο είχαμε και τις πρώτες καθυστερήσεις πληρωμών (μισθοδοσία Απρίλη) από δύο υπεργολάβους. Αυτό πυροδότησε το κλίμα στους εργαζόμενους. Ετσι, παραμονή της απεργίας άναψε η συζήτηση για την επομένη. Η εργοδοσία άρχισε να διαδίδει ότι θα έρθει το ΠΑΜΕ για να κλείσει το εργοτάξιο. Ταυτόχρονα, το βράδυ δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από εργαζόμενους που μας καλούσαν να πάμε στην πύλη για να βοηθήσουμε στην επιτυχία της απεργίας. Με κάποιους δώσαμε και ραντεβού το πρωί μπροστά στην πύλη.

Το πρωί της απεργίας εκλεγμένοι συνδικαλιστές αλλά και μέλη της Ενωσης Οικοδόμων και άλλων Σωματείων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συγκεντρωθήκαμε στην πύλη του εργοταξίου με ανακοίνωση - κάλεσμα για την απεργία. Καλούσαμε τους εργαζόμενους που έφταναν να αφήσουν τα αυτοκίνητα και να έρθουν έξω από την πύλη προκειμένου να συζητήσουμε και όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Ηταν βασικό να απαντήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εργοδοσία, που έλεγε ότι "το ΠΑΜΕ θα κλείσει το εργοτάξιο". Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ανταποκρίθηκε θετικά, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι ήταν σχεδόν αποφασισμένο να φύγει επί τόπου.

Μόλις μαζεύτηκαν οι εργαζόμενοι άνοιξε η συζήτηση για την ανάγκη οργανωμένης πάλης, για την ανάγκη η μάχη για τις ΣΣΕ, να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Παρουσιάστηκε η πείρα από τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Αθήνας σε μεγάλα εργοτάξια και την υπογραφή εκεί εργοταξιακών ΣΣΕ.

Στην κουβέντα εκφράστηκε η αγανάκτηση για την απληρωσιά. Οταν μπήκε το ζήτημα να αποφασίσουμε όλοι μαζί να φύγουμε και να απεργήσουμε, αρκετοί εργαζόμενοι το υποστήριξαν. Υπήρξαν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, που άρχισαν τη μοιρολατρία, το «τίποτα δεν γίνεται», «τι θα καταλάβουμε με μια μέρα» και άλλα παρόμοια. Από την άλλη, πολλοί εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν την έννοια του αγώνα και της απεργίας. Ετσι, αποφασίστηκε να έρθουν τα λεωφορεία για να φύγουμε. Κάποιοι, που είχαν δικά τους αυτοκίνητα, άρχισαν να φεύγουν. Ωστόσο η εργοδοσία, που ήταν διακριτικά παρούσα σε όλη τη διάρκεια, δεν έδινε την εντολή και καθυστερούσε. Μάλιστα, την ίδια ώρα που έλεγε "ας φύγουν είναι δικαίωμά τους", έριχνε το μπαλάκι για τα λεωφορεία στους ίδιους τους οδηγούς. Με πίεση από το Σωματείο, αλλά και από αρκετούς εργαζόμενους που ζητούσαν τα λεωφορεία για να φύγουν, τελικά έσπασε το παιχνίδι αυτό, ήρθαν τα λεωφορεία και ο κόσμος αναχώρησε.

Την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα, ο ένας εργολάβος εξόφλησε τα χρωστούμενα 2 - 2,5 μηνών σε όλους τους εργαζόμενους. Και μετά την κοινή παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Σωματείου, η ΤΕΡΝΑ δεσμεύθηκε για εξόφληση των δεδουλευμένων και από τον δεύτερο εργολάβο.

Τόσο πριν αλλά κυρίως μετά την απεργία, το Σωματείο έχει κάνει ένα άνοιγμα με την εγγραφή εργαζομένων σε αυτό. Τώρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για να μην είναι κανένας εργαζόμενος εκτός Σωματείου. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει σαν Σωματείο είναι σημαντική, ενώ αποτελεί παρακαταθήκη και για τους εργαζόμενους της περιοχής. Το βήμα λοιπόν που έγινε στις 30 Μάη είναι σημαντικό από πολλές απόψεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ