Από την συνάντηση του «οικοδεσπότη» Τζ. Τριντό με την ηγεσία της ΕΕ (Γιούνκερ και Τουσκ) |
Σε πολύ τεταμένο κλίμα, με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε σειρά οξυμένων γεωπολιτικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών, ξεκίνησε την Παρασκευή η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των επτά πιο αναπτυγμένων καπιταλιστών χωρών - G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ) στο Σαρλεβουά του Κεμπέκ στον Καναδά. Επίσης, έχουν προσκληθεί και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (όπως ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ) καθώς και αρκετές χώρες. Στο παλιότερο σχήμα G8 συμμετείχε και η Ρωσία, όμως αποκλείστηκε μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014.
Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, προέβλεψε «σκληρές διαπραγματεύσεις» στον τομέα του εμπορίου, ιδιαίτερα μετά την επιβολή αμερικανικών δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο σε βάρος της χώρας του, του Μεξικού και χωρών - μελών της ΕΕ, όπως έκανε νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Είναι δε ενδεικτικό του κλίματος όξυνσης που επικρατούσε ανάμεσα στους έξι ηγέτες και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, το μήνυμα που ανάρτησε ο τελευταίος στο «Τουίτερ» λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνάντησης των ηγετών του G7: «Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο». Νωρίτερα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωνε με νόημα πως «μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται... διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα».
Στην ατζέντα των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών συμπεριλαμβανόταν πλειάδα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η γενική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι «μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και μονομερή εμπορικά μέτρα», η καινοτομία και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με πρώτα στη λίστα την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και τον πόλεμο στη Συρία. Δεν θα λείψουν επίσης από αυτόν τον κύκλο συνομιλιών και θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την «προστασία» των ωκεανών, όπως και υποκριτικές διακηρύξεις περί «χειραφέτησης της γυναίκας» και αναβάθμισης της εκπαίδευσης των κοριτσιών.