Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Αγωνιστικές δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) προχωρά δυναμικά σε δράσεις και κινητοποιήσεις, μπροστά και στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βάζοντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ηθοποιών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), ηθοποιοί - μέλη του ΣΕΗ μοίρασαν ανακοίνωση, όπου εκθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται και στο χώρο του Πολιτισμού. Γι' αυτήν την πρωτοβουλία μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΗ, Δημήτρη Αντωνιάδη, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, και μας είπε:

«Η απόφασή μας να παρέμβουμε με το συγκεκριμένο κείμενο στη συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ ήταν μια κίνηση που δεν είχε μόνο ως βασικό αποδέκτη της τη διοίκηση και το υπουργείο, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στο ΚΘΒΕ. Αλλά σκοπό είχε την ενημέρωση του ίδιου του λαού της Β. Ελλάδας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κρατικό Θέατρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ζητήθηκαν από τους ίδιους τους δημοσιογράφους διευκρινίσεις και εξηγήσεις από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, με αφορμή το κείμενο που μοίρασε το σωματείο μας, καμία απάντηση δε δόθηκε. Την ίδια στιγμή, προτίμησαν να δώσουν το λόγο στους ιδιώτες χορηγούς και όχι στο προεδρείο του ΣΕΗ, που παρευρισκόταν στη συνέντευξη Τύπου, αποδεικνύοντας και με αυτήν τους τη στάση ότι η λειτουργία του θεάτρου με όρους ιδιωτικοοικονομικούς, ένα θέατρο όπου θα κάνουν κουμάντο οι χορηγοί, είναι το μόνο αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση. Αυτό το Κρατικό Θέατρο θέλουν. Δε θα το επιτρέψουμε. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να γίνει το ΚΘΒΕ ένας πραγματικός φορέας πολιτισμού για το λαό της Β. Ελλάδας στεκόμενο με εντιμότητα απέναντι και στους εργαζομένους του».

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε ανάμεσα στα άλλα σημειωνόταν: «Το ΚΘΒΕ, υλοποιώντας τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβέρνησης στον πολιτισμό, έχει αυτή τη στιγμή μόλις μία καλοκαιρινή παραγωγή! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το 60% των αξιόλογων και ικανότατων ηθοποιών του ΚΘΒΕ να μένει αναξιοποίητο και παροπλισμένο με ευθύνη της ίδιας της διοίκησης και του ΥΠΠΟ. Είναι φανερό ότι επιδιώκουν να εκθέσουν τους ηθοποιούς ως αργόμισθους.

Τα παραπάνω μάς οδηγούν να εκφράσουμε και να εκθέσουμε πια στο ίδιο το κοινό της Βόρειας Ελλάδας με τον πιο έντονο τρόπο την ανησυχία μας γι' αυτή την κατάσταση που οι βασικές της συνέπειες δεν αφορούν μόνο τους όρους εργασίας και την αξιοποίηση των ηθοποιών, αλλά την απαξίωση του ίδιου του Κρατικού Θεάτρου καθώς είναι φανερό ότι ο περιορισμός της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας σε μια μόνο παραγωγή για το καλοκαίρι δεν μπορεί πρώτα απ' όλα να καλύψει τις ανάγκες του κοινού της Βόρειας Ελλάδας (...) Εκτιμούμε ότι την παραπάνω κατάσταση θέλει να αξιοποιήσει η διοίκηση, πρόθεση που φαίνεται και από τη χυδαία προσβλητική στάση της απέναντι στους ηθοποιούς, μπροστά στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, θέλοντας να διαμορφώσει προηγούμενα».

Στην ανακοίνωση, επίσης, καταγγέλλεται ότι καταπατάται και η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση, μη δίνοντας τα συμφωνηθέντα εκτός έδρας, και καταλήγει: «Η μάχη που δίνουμε διασφαλίζει ότι δεν θα μετατραπεί το επάγγελμά μας σε πάρεργο, ότι θα μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από αυτό, είναι μάχη για να παραμείνουμε πρωταγωνιστές στη δικιά μας ζωή και τις ανάγκες μας και όχι χειροκροτητές του δικού τους έργου. Τη μάχη λοιπόν της αξιοπρέπειας δίνουμε σήμερα και στο ΚΘΒΕ...».

Ακόμα, το ΣΕΗ προγραμματίζει κινητοποιήσεις στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες των μεγάλων θεάτρων της Αθήνας που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η πρώτη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.00 στην έδρα της επιχείρησης «Αθηναϊκά Θέατρα» (Σκιάθου 147, Αθήνα). Στο κάλεσμά του σημειώνει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά μας. Να μπει φρένο στην απαράδεκτη κατάσταση της ωρομισθίας, των απλήρωτων προβών, των ατομικών συμφωνητικών. Πατάμε πάνω στην πείρα της πετυχημένης κλαδικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μάρτη και συνεχίζουμε. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, αξιοποιούμε και την απεργία στις 30 Μάη για να βάλουμε το δικό μας πλαίσιο, τα δικά μας αιτήματα. Να δείξουμε για μια ακόμη φορά σε κυβέρνηση και εργοδοσία ποια είναι η δική μας δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ