Το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας ξεκινά στις αρχές του Ιούνη και μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη περιλαμβάνει ένα αξιόλογο πρόγραμμα συναυλιών, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, με τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σχημάτων.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων, η δημοτική αρχή της πόλης παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, φωτίζοντας παράλληλα πλευρές της ιστορίας του χώρου που τις φιλοξενεί μέχρι σήμερα και ο οποίος είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία της πόλης.
Τη δεκαετία του '60 τα λατομεία λειτουργούσαν στο ζενίθ, με την Πετρούπολη, μια πόλη ανθρώπων του μόχθου, να περιγράφεται όμοια με τεράστιο εργοτάξιο, με μεγάλα φορτηγά να ανεβοκατεβαίνουν τους κεντρικούς δρόμους της αφήνοντας πίσω σκόνη, κουρνιαχτό, θάνατο... Ηταν φυσική η ανακούφιση που ένιωσε ο κόσμος της πόλης όταν μετά και από τους αγώνες του, τα λατομεία το ένα μετά το άλλο, μεταξύ των οποίων και αυτό της Πετρούπολης, άρχισαν να κλείνουν. Ακολούθησαν νέες κινητοποιήσεις προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή του λατομείου σε χώρο εναπόθεσης μπαζών. Αμεσα αντέδρασε η τότε δημοτική αρχή, που δήλωσε πως οι χώροι των λατομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Το 1983, με πρόταση του Μίνωα Βολανάκη και με την ένθερμη αποδοχή του δημάρχου Νίκου Παξιμαδά, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το παλιό νταμάρι για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς η ακουστική του χώρου ήταν σχεδόν όμοια με αρχαίου θεάτρου και το φυσικό τοπίο ιδανικό. Ο χώρος ξεκίνησε τη λειτουργία του με τις «Γιορτές των Βράχων» που συνδιοργανώθηκαν από τους δήμους Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Ιλίου και Περιστερίου. Εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκαν παραστάσεις του Καρόλου Κουν, συναυλίες της Σωτηρίας Μπέλλου και του Γιάννη Μαρκόπουλου. Το 1987 οι εκδηλώσεις του Θεάτρου εντάχθηκαν στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι της Δυτικής Αθήνας» από τους πέντε δήμους που συμμετείχαν στις «Γιορτές των Βράχων», μία συνεργασία που διήρκεσε μέχρι το 1989.
Το 1995, με εισήγηση του δημάρχου Γ. Γώγου πάνω σε μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, κατασκευάστηκε η μεγάλη σκηνή του θεάτρου με τη σημερινή της μορφή, η οποία ονομάστηκε «Μίνως Βολανάκης», με χωρητικότητα 4.000 θέσεων. Η μεγάλη σκηνή, μαζί με τη σκηνή «Πίτερ Μπρουκ» που έχει δυναμικό 1.000 θέσεων, φιλοξενούν μέχρι σήμερα όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το οποίο μετονομάστηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας το 2003, καθώς είχε πια καθιερωθεί η διεθνής καλλιτεχνική παρουσία στο πρόγραμμά του. Σημαντικοί δημιουργικοί και εμβληματικές παραγωγές πέρασαν από το 1983 από το χώρο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν: Μίνως Βολανάκης, Πίτερ Στάιν, Πίτερ Μπρουκ, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Τέχνης, Μπαλέτα Μπολσόι της Μόσχας, Οπερα της Σόφιας, Φιλαρμονικής της Βιέννης και πολλοί άλλοι, ενώ η πορεία αυτή συνεχίζεται και σήμερα.
Στο Φεστιβάλ αντικατοπτρίζεται παράλληλα και η αντίληψη της δημοτικής αρχής της Πετρούπολης για τον πολιτισμό ως κοινωνικό δικαίωμα. Οπως είχε σημειώσει κατά την παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων ο δήμαρχος της πόλης, Βαγγέλης Σίμος, «η επένδυσή μας στον πολιτισμό δεν είναι τυχαία. Ο πολιτισμός είναι η έκφραση της ανάγκης του λαού για διέξοδο, ψυχαγωγία και πάνω από όλα δημιουργικότητα. Είμαστε περήφανοι γιατί η Πόλη μας, μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις της, "παράγει" η ίδια πολιτισμό. Τα δημοτικά τμήματα πολιτισμού, όπως οι θεατρικές μας ομάδες, τα τμήματα χορού, φιλαρμονικής, ζωγραφικής, αγιογραφίας, κεραμικής, φωτογραφίας, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Δραματική Σχολή, ο θερινός κινηματογράφος, είναι απτές αποδείξεις των ευκαιριών που δίνονται στους συμπολίτες μας για πολιτιστική δημιουργικότητα, η οποία στηρίζεται και εκφράζεται στη σκηνή του Θεάτρου Πέτρας.
Ο πολιτισμός και η τέχνη ωθούν τον άνθρωπο στο να βάζει ψηλά τον πήχη της προσωπικής του ανάπτυξης και καλλιέργειας, συντείνει στην ομαλή κοινωνικοποίηση και ένταξή του στο σύνολο, στη βελτίωση της πνευματικής του καλλιέργειας, στη δημιουργική απασχόλησή του, ώστε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας». Οπως σημείωσε, αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δήμου στηριγμένος στις δικές του δυνάμεις να εξακολουθεί το Φεστιβάλ να αφήνει το πολιτιστικό του στίγμα, «σκοπός μας είναι να φέρουμε τον λαό, τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα κοντά στον πολιτισμό, ο οποίος είναι η έκφραση της ανάγκης του λαού για διέξοδο, ψυχαγωγία και δημιουργικότητα».
Συνεχίζοντας και φέτος σε μία κατεύθυνση διεύρυνσης του προγράμματός του, το Φεστιβάλ ξεκινά με εκδηλώσεις στις αρχές Ιούνη φτάνοντας μέχρι το Σεπτέμβρη, στις αρχές του οποίου προγραμματίζεται και μία συναυλία αφιερωμένη στα «35 χρόνια Θέατρο Πέτρας».
Στη διάρκεια της βδομάδας που πέρασε, ανακοινώθηκε το συνοπτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ενώ το τελικό αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Μάη. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:
9 Ιούνη: Συναυλία από το «Πολυφωνικό Καραβάνι Ηπείρου»
11, 12 και 13 Ιούνη: Συναυλία Γ. Χαρούλη
16 Ιούνη: Θεατρική παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες» σε σκηνοθεσία Γ. Βάλαρη
20 Ιούνη: Συναυλία Β. Παπακωνσταντίνου - Λ. Μαχαιρίτσα
25 Ιούνη: Θεατρική παράσταση «Ηλέκτρα» Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη
27 Ιούνη: Θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα με την Δήμητρα Παπαδοπούλου
28 Ιούνη: Βράδυ με πανσέληνο με το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης
3 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σε σκηνοθεσία Αλ. Ρήγα
6 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του» από το Θέατρο Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Μ. Παπαδημητρίου
7 Ιούλη: Συναυλία hip hop με τους RNS κ.ά.
8 Ιούλη: Παιδική θεατρική παράσταση «Χάνσελ και Γκρέτελ» της Κάρμεν Ρουγγέρη
9 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Μόλις χώρισα» σε σκηνοθεσία Β. Μαριανθοπούλου με τους Τ. Ευείδη, Π. Αναστασοπούλου
13 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Αχαρνής» Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου με τους Π. Φιλιππίδη, Π. Χαϊκάλη, Π. Δαδακαρίδη
15 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» Σοφοκλή από το Θέαμα σε σκηνοθεσία Β. Οικονόμου
17 Ιούλη: Συναυλία «Μέλισσες»
18 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου Τσεζάρις Γκραουζίνης με τους Γ. Στάνκογλου, Μ. Πρωτόπαππα
19 Ιούλη: Εφηβική θεατρική παράσταση «Το σύμπαν του Αϊνστάιν» σε σκηνοθεσία Θ. Θεολόγη
21 και 22 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Βάτραχοι» από τη Δραματική Σχολή Πέτρας σε σκηνοθεσία Μ. Δημούλη
24 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Ιων» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γ. Ανδρεάδη
25 Ιούλη: Θεατρική παράσταση «Mamma mia» σε σκηνοθεσία Θ. Μάρσελου με τους Δ. Βανδή, Α. Σακελλαρίου
27 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Σητείας σε σκηνοθεσία Α. Ζαγκότη
28 Αυγούστου: Παιδική θεατρική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» με τον Χ. Ρώμα
29 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Δ. Γιαννάτου
1 Σεπτέμβρη: Συναυλία Χατζής - Ασλανίδου
2 Σεπτέμβρη: Θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γ. Νικολαΐδη
3 Σεπτέμβρη: Συναυλία «35 χρόνια Θέατρο Πέτρας»
4 Σεπτέμβρη: Θεατρική παράσταση «Βάτραχοι» σε σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου με τον Λ. Λαζόπουλο
6 Σεπτέμβρη: «Χοροθέατρο Ακτίνα» σε σκηνοθεσία - χορογραφία Σ. Καραγιάννη
7 Σεπτέμβρη: Συναυλία του Συλλόγου «Φλόγα»
8 Σεπτέμβρη: Συναυλία Χ. Πανόπουλου
9 Σεπτέμβρη: Συναυλία ροκ με τους Social Waste - Τζαμάλ
11 Σεπτέμβρη: Θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Α. Χειλάκη
13 Σεπτέμβρη: Συναυλία Β. Σκουλλά - Π. Θαλασσινού - Τακίμ
17 Σεπτέμβρη: Θεατρική παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου
18 Σεπτέμβρη: Θεατρική παράσταση «Ράφτης Κυριών» σε σκηνοθεσία Δ. Μυλωνά
20 Σεπτέμβρη: Θεατρική παράσταση «Βάκχες» από τη θεατρική Ομάδα Δήμου Αιγάλεω σε σκηνοθεσία Χ. Σάλτσογλου
23 Σεπτέμβρη: Θεατρική παράσταση «Χοηφόροι» από τη Θεατρική Ομάδα «Vasistas» σε σκηνοθεσία Α. Χιώτη.