Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Mεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της «Sunlight»

Eurokinissi

Φόβοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής, συνολικά στη δημόσια υγεία, από τα τοξικά αέρια και τα βαρέα μέταλλα (μόλυβδος) που έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα, από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο μπαταριών «Sunlight» του ομίλου εταιρειών «Γερμανός», στο Ολβιο Ξάνθης, εκφράζουν κάτοικοι, επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης.

Η μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι χτες Πρωτομαγιά στο κεντρικό κτίριο των εγκαταστάσεων και η κατάσβεσή της ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς καίγονταν εύφλεκτα υλικά που κατά διαστήματα προκαλούσαν μικρές εκρήξεις, ενώ έπνεαν και ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και έκαιγε υγρά μπαταριών και πλαστικά. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Το εργοστάσιο, όπου απασχολούνται συνολικά περίπου 700 εργαζόμενοι, χτες, βρισκόταν σε μερική λειτουργία. Εξαιτίας των πυκνών καπνών, ένας από τους εργαζόμενους και ένας πυροσβέστης οδηγήθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης που είχε τεθεί σε ετοιμότητα.

Μέσα σε λίγο χρόνο, ο καπνός άρχισε να σκεπάζει την περιοχή, σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και οι αρχές συνέστησαν προληπτική εκκένωση οικισμών, όπως το Ολβιο, ο Αγιος Αθανάσιος, η Θαλασσιά, η Κοσμητή, το Τύμπανο, οι Τοξότες καθώς και ο χώρος αναψυχής του Νέστου. Οι κάτοικοι επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά κλειστά.

Χτες αργά το απόγευμα, μετά από πολύωρες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που κινητοποίησε πολυάριθμο προσωπικό από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η φωτιά είχε οριοθετηθεί στο χώρο εκδήλωσής της. Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να επεκταθεί στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων, όπου υπάρχουν δεξαμενές προπανίου και επικίνδυνων χημικών.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ειδικών για τα θέματα της ρύπανσης, εκπροσώπων των δήμων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και της εταιρείας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις υπηρεσίες της, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα διεξαγάγει εντατικές μετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, συστήνεται να αποφευχθεί για δύο μέρες η επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Ολβιο. Συγκεκριμένα, σε Ν. Ολβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιο, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή και τις λοιπές ενδιάμεσες περιοχές, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στους παραπάνω οικισμούς.

Τα μέτρα τα οποία προτείνονται για τις επόμενες 48 ώρες είναι:

-- Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.

-- Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά). Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν, τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο. Να αποφεύγονται αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λπ.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία επιχειρεί να καθησυχάσει το λαό της περιοχής, ισχυριζόμενη ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων». Σημειώνουμε ότι η εταιρεία, που παρουσίασε 25% αύξηση της κερδοφορίας της το 2017, έχει παγκόσμια παρουσία στον τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων Ενέργειας και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, στην παραγωγή και τη διάθεση μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης Ενέργειας για βιομηχανικές, καταναλωτικές εφαρμογές και εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org