Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για το άσυλο

Eurokinissi

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε ξεριζωμένους που αιτούνται διεθνή προστασία.

Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαμονή και την κυκλοφορία των αιτούντων στην ελληνική επικράτεια και μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, λαμβάνεται για λόγους ταχείας επεξεργασίας και αποτελεσματικής παρακολούθησης των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας. Ο λόγος αυτός αποτελεί στην ουσία «παραβίαση» της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας για ελεύθερη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο που θα φτάνουν στο εξής στα ελληνικά νησιά, επιβάλλοντας εκ νέου σχετικό γεωγραφικό περιορισμό με πρόσχημα την ...ταχεία εξυπηρέτηση. Προβλέπεται, δε, η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής στους αιτούντες που έχει επιβληθεί ο ανωτέρω περιορισμός, η οποία διακόπτεται στην περίπτωση παράβασης των όρων της σχετικής απόφασης από τους αιτούντες. Δηλαδή, αν κάποιος απελπισμένος πρόσφυγας ταξιδέψει από κάποιο νησί στην ηπειρωτική χώρα χάνει τα «προνόμιά» του. Οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να γνωστοποιούν στις αρμόδιες αρχές κάθε μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας τους όσο εκκρεμεί η αίτησή τους για παροχή διεθνούς προστασίας. Πρόκειται για έναν άλλο καταναγκασμό, ώστε να μπορούν να βρίσκουν οι αρχές αμέσως όσους κρίνονται για απέλαση.

Επανακαθορίζονται ζητήματα, σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο η οποία συνήθως γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή δημόσιας τάξης και εφαρμόζεται με κριτήρια εθνικότητας (προβλέπονται χωριστές εγκαταστάσεις από κρατούμενους του κοινού Ποινικού Δικαίου, πρόσβαση των αιτούντων σε υπαίθριους χώρους, δυνατότητα επίσκεψης και επικοινωνίας των μελών της οικογένειας αυτών, των εκπροσώπων και των συνηγόρων, πρόσβαση των δημόσιων και κοινωνικών φορέων για την παροχή στους κρατούμενους αιτούντες ψυχοκοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών κ.λπ). Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με την κράτηση ευάλωτων ατόμων και αιτούντων με ειδικές ανάγκες υποδοχής, με ειδική αναφορά στους ανηλίκους (αποφυγή κράτησης παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, δυνατότητα ενασχόλησης αυτών σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες κ.λπ.) και στις γυναίκες σε κράτηση (στέγαση χωριστά από άντρες κ.λπ.).

Βλέπουν «απρόβλεπτα ζητήματα» στο Προσφυγικό

Να δικαιώσει την ανησυχία της Τουρκίας, που διαμαρτύρεται επειδή η ΕΕ δεν έχει καταβάλει τη συμφωνημένη οικονομική βοήθεια, βγήκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας. Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι νέοι που έχουν καθεστώς ασύλου θα μπορούν να κυκλοφορούν σε όλη την ελληνική επικράτεια, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016 δεν θα εκπέσει με τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ» και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ ενώ είχε υποσχεθεί ένα άλφα ποσό προς την Τουρκία καθυστερεί την ολοκλήρωση της αποπληρωμής, της απόδοσης του ποσού αυτού εξαιτίας της διαφοράς μεταξύ της Κομισιόν των κρατών - μελών και από την πλευρά του, επειδή μ' αρέσει να είμαι ειλικρινής, ο Ερντογάν έχει δίκιο σε αυτό».

Ακόμα, ανέφερε ότι «σε σχέση με πέρυσι τέτοιο καιρό οι (προσφυγικές) εισροές από την Τουρκία είναι αυξημένες» το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι «ακόμα είναι διαχειρίσιμες», αλλά και αναδεικνύοντας ότι το Προσφυγικό εντάσσεται στο κάδρο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πρόσθεσε: «Το Προσφυγικό είναι γεμάτο από ζητήματα που είναι απρόβλεπτα, που εξαρτώνται από παράγοντες πέρα από εμάς. Γι' αυτό έχουμε τα σχέδιά μας και τα αναπτυξιακά μας σχέδια για κάθε περίπτωση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ