Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Σήμα κινδύνου για τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών

Σε παρέμβαση προς το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, απευθύνοντας με επιστολή του έκκληση συνδρομής για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο δήμος Ικαρίας και οι υπηρεσίες του. Με την παρέμβασή του, ανέδειξε τις συνέπειες που υπάρχουν από την εφαρμογή στον δήμο Ικαρίας της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 24 του Ν. 4479/2017), που προώθησε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα των δήμων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου: «Η ρύθμιση δεν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην απρόσκοπτη λειτουργία των δήμων και στη διασφάλιση των εργαζομένων, αφού δεν προβλέπει τίποτα για τη χρηματοδότηση των δήμων γι' αυτές τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουν συγκροτημένη υπηρεσία καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονται και με πλήρη δικαιώματα, αφήνοντας το βάρος της δαπάνης να το σηκώνουν μόνο οι δημότες. Υπενθυμίζουμε ότι στο δήμο Ικαρίας από το 2015 κατόπιν διαγωνισμών προσλήφθηκαν 18 εργαζόμενοι που εργάζονταν στις υπηρεσίες καθαριότητας και ιαματικών πηγών, για την πρόσληψή τους ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Σήμερα, κατόπιν των διαδοχικών διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης παράτασης (2016 & 2017), που το υπουργείο και οι υπηρεσίες του υπέδειξαν προς τους δήμους της χώρας, αφού εξαντλήθηκαν τα χρονικά όρια της νομοθετικής ρύθμισης οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απολύθηκαν».

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί στο δήμο Ικαρίας σοβαρά προβλήματα, αφού το νησί μένει με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 5 που κινούνταν μέχρι χτες και κανέναν εργάτη καθαριότητας για εργασίες οδοκαθαρισμού, παραλιών κ.λπ. σε όλο το νησί. Ταυτόχρονα, οι ιαματικές πηγές του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν σε κανονικούς ρυθμούς, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό τόσο στη λειτουργία της υπηρεσίας του δήμου όσο και στη λειτουργία δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ιαματικές πηγές.

Ο δήμος Ικαρίας, με την ανακοίνωσή του, καλεί την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Βορείου Αιγαίου να τοποθετηθεί με απόφαση του ΔΣ επί της πρότασης που έχει καταθέσει. Και παράλληλα ενημερώνει τους δημότες ότι «λόγω της υπηρεσιακής αδυναμίας του δήμου Ικαρίας να λειτουργήσει την υπηρεσία καθαριότητας με κανονικό πρόγραμμα εργασιών, μέχρι να δοθεί λύση από το υπουργείο Εσωτερικών και τις εποπτευόμενες υπηρεσίες του, δεν θα γίνεται ομαλή αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός των οικισμών.

Για το λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση: Οπως περιοριστεί η εναπόθεση απορριμμάτων στους κάδους. Για την κατανόηση και τη συμβολή των δημοτών και των επαγγελματιών στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη λειτουργίας των ιαματικών πηγών καταβάλλεται προσπάθεια μαζί με την ολοκλήρωση της ετήσιας συντήρησης να λειτουργήσουν μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου έστω και με μειωμένο ωράριο, μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να δοθεί επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών ως προς τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου (30/3/2019)
«Στο σφυρί» ιαματικές πηγές (11/9/2013)
Αναγνώριση ιαματικών πηγών (22/1/2013)
Σε ιδιώτες και οι ιαματικές πηγές (10/1/2003)
Ανοίγουν σταδιακά οι ιαματικές πηγές (4/4/1995)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org