Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Παρεμβάσεις ενάντια στα ωράρια - λάστιχο και την κυριακάτικη εργασία

Διαμαρτυρίες σε Ηράκλειο και Κεφαλονιά

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Ηράκλειο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Ηράκλειο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Εξορμήσεις σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης οργάνωσε την Κυριακή η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων για ακόμα μια Κυριακή, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου». Οι συνδικαλιστές συζήτησαν με τους εργαζόμενους τις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης» του ωραρίου, ενώ ανέδειξαν τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των μεγαλεμπόρων για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ και επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

Οπως έχει καταγγείλει το σωματείο, η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου ζητά από τον αντιπεριφερειάρχη σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δηλαδή από Απρίλη έως Οκτώβρη, να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά καθημερινά έως τις 11 το βράδυ, καθώς και να λειτουργούν τις Κυριακές, ενώ ζητούν και επαναπροσδιορισμό των τουριστικών περιοχών με στόχο τη διεύρυνσή τους.

Υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου έχουν σταθεί σε σύσκεψη της Περιφέρειας «η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου, μεγαλοεργοδότες του ΣΕΛΠΕ και αντιπεριφερειάρχης», υπενθυμίζει το σωματείο. Προσθέτει ότι στις καταγγελίες του για καταστήματα που ανοίγουν παράνομα Κυριακές, η απάντηση της Περιφέρειας ήταν πως το προσωπικό της «δεν εργάζεται τις Κυριακές, άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθούν οι παραβάσεις».

Η Ενωση κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Παρέμβαση από το Σωματείο στην Κεφαλονιά

Την αυθαιρεσία της εργοδοσίας του καταστήματος που λειτουργεί με το εμπορικό σήμα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» και παρατείνει το ωράριο των εργαζομένων μέχρι τις 11 τη νύχτα καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και καλεί τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να παρέμβουν. Οπως σημειώνει, ο υπεύθυνος του καταστήματος εξαπέλυσε επίθεση στους συνδικαλιστές που επισκέφτηκαν το κατάστημα, «ωρυόμενος ότι "εδώ το ΠΑΜΕ δεν έχει δουλειά, να βγείτε έξω, δε μιλάμε με το σωματείο, δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι δεν μπορούμε να πουλάμε μέχρι τα μεσάνυχτα"!».

«Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν είναι λάστιχο που ο κάθε εργοδότης διαλέγει πώς και πόσο θα τεντώσει! Ρυθμίζεται από συγκεκριμένα νομικά πλαίσια, που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες των εργατοϋπαλλήλων, και δεν θα το θυσιάσουμε στο βωμό των κερδών των πολυεθνικών!», απαντά το Σωματείο, ενώ επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Οι συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ γνωρίζουν τι σημαίνει να δουλεύεις καθημερινά και Κυριακές, να είσαι αποθήκη, ράφια, ταμείο και μάλιστα ταυτόχρονα, ενώ η εργοδοσία να εντατικοποιεί την εργασία με κάθε τρόπο», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ