Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πολυεθνικές... «κάνουν καλό»!

Στην ενυπόγραφη στήλη «Οικονογραφίες» της «Ελευθεροτυπίας», διαβάσαμε χτες μεταξύ άλλων, συνοπτική παρουσίαση έκθεσης του ΟΗΕ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται η εντύπωση - σε κάθε ανυποψίαστο - πως η λειτουργία και δράση των πολυεθνικών ανά τον κόσμο, έχει μόνο θετικές επιπτώσεις! Προβάλλοντας επιλεκτικά στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ, ο συντάκτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις «πληρώνουν συνήθως υψηλότερους μισθούς από τον εθνικό μέσο όρο», «δημιουργούν θέσεις εργασίας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις ντόπιες» και ακόμα πως «δαπανούν μεγαλύτερα ποσά για έρευνα» κλπ, σε σχέση με τις ντόπιες επιχειρήσεις! Για να γίνει μάλιστα πειστικός, παραθέτει και συγκεκριμένα στοιχεία.

Δε θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα στοιχεία, που παραθέτει ο γνωστός - για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του - συντάκτης. Ομως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε, ότι ο συγκεκριμένος συντάκτης, προσπαθεί να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, προβάλλοντας μόνο τη «μισή αλήθεια» και κρύβοντας την άλλη μισή. Και η άλλη μισή αλήθεια, είναι αυτή που λέει πως αν οι πολυεθνικές αμείβουν καλύτερα το προσωπικό τους, αυξάνουν ταχύτερα την απασχόληση σε σχέση με τις ντόπιες επιχειρήσεις και επενδύουν περισσότερα στην έρευνα, το κάνουν για ένα και μοναδικό λόγο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το κάνουν για να επικρατήσουν και να κυριαρχήσουν στην εγχώρια αγορά, ώστε στη συνέχεια να μεγιστοποιήσουν τα μονοπωλιακά κέρδη και υπερκέρδη τους.

Και το καταφέρνουν αυτό, με μια σειρά νόμους που ψηφίζουν οι κυβερνώντες, επιτρέποντας στις πολυεθνικές να επιβάλλουν - «διά πυγμής και ροπάλου» - μονοπωλιακές τιμές, εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας, εκτοπισμό και κλείσιμο των εγχώριων επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις εργαζομένων, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν πλούσιες φοροαπαλλαγές και γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, στο όνομα της ανάπτυξης, της απασχόλησης κλπ.

Αδιάψευστος μάρτυρας, μια χτεσινή είδηση που είδε προχτές το φως της δημοσιότητας. Η είδηση αυτή μας πληροφορούσε πως η διοίκηση της γνωστής πολυεθνικής «Coca - Colla» που ίσως και να καλοπληρώνει το προσωπικό της - απέλυσε πάνω από 20% των απασχολούμενων (πάνω από 6.000 άτομα) για να γίνει πιο ανταγωνιστική. Δηλαδή για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, εντατικοποιώντας την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας.

Αυτή την αλήθεια, φροντίζουν σκόπιμα να την αποσιωπούν οι κάθε είδους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, για ευνόητους λόγους...


Λ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισθοί ...Ινδοκίνας μέσω ...Γερμανίας(2011-10-07 00:00:00.0)
Και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιΚΚΕ επίθεση(2009-05-21 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός και διέξοδος(2006-10-05 00:00:00.0)
Η άλλη αλήθεια(2006-04-13 00:00:00.0)
Αυτή είναι η αλήθεια για τον 22ο Μαραθώνιο(2004-10-23 00:00:00.0)
Περί μισθών στις ΔΕΚΟ(1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ