Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστικές διώξεις για το Κτηματολόγιο!

Για κακουργήματα κατηγορούνται τα μέλη του ΔΣ της δημόσιας εταιρίας «Κτηματολόγιο ΑΕ» και οι εκπρόσωποι δύο ιδιωτικών εταιριών

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου με ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες (κακουργήματα) πρόκειται να καθίσουν τα μέλη του ΔΣ της δημόσιας εταιρίας «Κτηματολόγιο ΑΕ», η οποία διαχειρίζεται το έργο της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Εργο που βρίσκεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες σε τέλμα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ αρνούνται να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή του, επικαλούμενες κακοδιαχείριση και σημαντικές καθυστερήσεις και που τώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες...

Οι διώξεις ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Γ. Γεράκη και η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ενώ έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, πρόκειται για οικονομική ζημία που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι για τα εξής:

  • Για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, από την οποία η οικονομική ζημιά που επήλθε υπερβαίνει τα 50 εκατ. δρχ. σε συνδυασμό με το Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, διώκονται τα μέλη του ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ: Ν. Γαλιδάκης, Ι. Παντέκας, Σ. Βέργος, Κ. Χορομίδης, Ι. Ρέγκας, Δ. Μακαρίτης, Ρ. Μωυσής και Α. Νικολόπουλος (επιβλέπων μηχανικός).
  • Για το κακούργημα της απάτης κατά συναυτουργία και κατά συρροή σε βάρος του Δημοσίου διώκονται τα μέλη των εταιριών «GEO SYNERGY» Στ. Μοσχολιός, Εμ. Καρβουνάς, Εμ. Παπαδάκος και «Ευρωδυναμική» Α. Ντέκας, Χ. Ιγγλέσης, Χρ. Μαυρογιώργος, Γ. Τριανταφύλλου, Α. Θήτα, Ν. Θεοδόσης, Θ. Αργυράκης, Α. Τσιλιβή, Β. Γκρισίν, Γ. Πολιάτσος.

Για τα πλημμελήματα της απόπειρας παράνομης βίας κατ' εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος κατηγορείται ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της «Κτηματολόγιο ΑΕ» Γ. Γαλιδάκης, ενώ με αυτό της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης ο πρώην γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Κανελλόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη αυτή συμπίπτει:

  • Με την έναρξη 15ήμερης απεργίας που πραγματοποιούν από χτες οι ανάδοχοι στο έργο διεκδικώντας την καταβολή αμοιβών συνολικού ύψους 15 δισ. δρχ. που τους χρωστά η «Κτηματολόγιο ΑΕ» για έργο που έχουν εκτελέσει.
  • Με τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και αρμόδιων κοινοτικών παραγόντων, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα με την έλευση την Παρασκευή του αρμοδίου Επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ, με αντικείμενο την αναστολή της περικοπής των κοινοτικών κονδυλίων για το έργο.

Και ενώ το Εθνικό Κτηματολόγιο καρκινοβατεί με προφανή κυβερνητική ευθύνη, η όλη υπόθεση δεν άργησε να γίνει αντικείμενο δικομματικού καβγά μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης. Ο υπεύθυνος του Τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ, Σ. Τσιτουρίδης, με ανακοίνωσή του εγκαλεί τον Κ. Λαλιώτη για «πολιτικές - και ενδεχομένως όχι μόνο - ευθύνες». Αργά το βράδυ ο υπουργός Κ. Λαλιώτης - πολιτικός προϊστάμενος της «Κτηματολόγιο ΑΕ» - με μια τρισέλιδη ανακοίνωσή του καταφέρεται κατά του εισαγγελέα Γ. Γεράκη, τον οποίο κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «εμπλέκει τη δικαιοσύνη σε πολιτικά και κομματικά παιχνίδια» και ότι «εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία εις βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης και εις βάρος του Εθνικού κτηματολογίου». Επίσης κατηγορεί ως υπονομευτές του Εθνικού Κτηματολογίου σε συνεργασία με εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων τους βουλευτές της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ