Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Παίρνουν από το ένα παιδί για να δώσουν στο άλλο!

Οι 400 νέοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν μέσω της μείωσης του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά παιδί, δηλαδή από το φαγητό, το εκπαιδευτικό υλικό κ.λπ.

Ενα πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους για την ίδρυση και λειτουργία 400 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών για την περίοδο 2018 - 2019, παρουσίασε την Πέμπτη 4 Γενάρη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνάντηση που είχε με δημάρχους περιοχών. Η επιχορήγηση δίνεται για ανακαίνιση, αναμόρφωση, εξοπλισμό υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων από τους δήμους. Οπως ανέφερε η υπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι να καλύψει ανάγκες σε δήμους όπου υπάρχει έλλειψη δομών και για συνολικό αριθμό παιδιών που φτάνει τις 10.000, ενώ το ποσό που θα δαπανηθεί φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ και αφορά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που είναι δωρεάν, χωρίς δηλαδή την καταβολή τροφείων.

Αυτές οι εξαγγελίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αφού είναι γνωστό ότι μόνο για το 2017 «κόπηκαν» - μόνο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα - πάνω από 35.000 παιδιά λαϊκών οικογενειών που είχαν καταθέσει αίτηση για δωρεάν παιδικό σταθμό. Επιπλέον, άλλα 10.000 παιδιά φτωχών νέων ζευγαριών πήραν το κουπόνι για δωρεάν παιδικό σταθμό («vοucher») χωρίς να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχη δομή στην περιοχή τους! Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αφορούν στην επίλυση ενός μέρους του προβλήματος. Ομως, για να καλυφθεί ακόμα κι αυτό, δηλαδή για να μπορούν να πάνε επιπλέον 10.000 παιδιά, θα πρέπει να μειωθεί το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά παιδί και γι' αυτά που ήδη πηγαίνουν, αλλά και για εκείνα που θα πάνε μετά τη λειτουργία των νέων παιδικών σταθμών.


Πιο συγκεκριμένα, η Θ. Φωτίου δήλωσε πως «η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο υψηλής προτεραιότητας το παιδί, όχι μόνο το κακοποιημένο, το ιδρυματοποιημένο, αλλά και το παιδί της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας». Οσον αφορά στους νέους παιδικούς σταθμούς και αναφορικά με την επιχορήγησή τους, δήλωσε ότι θα διατεθούν έως 50.000 ευρώ για μία μονάδα και έως 75.000 ευρώ για δύο μονάδες. Η πρώτη δόση της επιχορήγησης υπολογίζεται να δοθεί τον Μάη. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απαρίθμησε και άλλες δράσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο για το παιδί, αναφέροντας το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για την αναδοχή και υιοθεσία καθώς και το δεύτερο μητρώο στα Κέντρα Κοινότητας που αφορά σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το παιδί.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος αλλά και της κοροϊδίας της κυβέρνησης αρκεί να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία.

-- Για το 2017 υπήρξαν 133.000 έγκυρες αιτήσεις στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Από αυτές μπήκαν με «voucher», δηλαδή χωρίς να πληρώνουν, 108.000 παιδιά, συν 1.257 παιδιά που μπήκαν στους 24 βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ πανελλαδικά. Το σύνολο είναι 109.610 παιδιά. Πράγματι, αν γίνουν οι προσθαφαιρέσεις, έμειναν περίπου 24.000 παιδιά απ' έξω. Ομως, το σύνολο των αιτήσεων ήταν συνολικά 150.000. Και σε αυτές δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες φτωχές οικογένειες που δεν κατέθεσαν καν αίτηση, γιατί μπορεί να είχαν εισόδημα ένα ευρώ παραπάνω, μιας και υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

-- Το πόσο πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες σχετικά με το θέμα των παιδικών σταθμών, είναι γνωστό από τότε που ισχυριζόταν ότι κάνει «κοινωνική πολιτική» και πως «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός», τη στιγμή που, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έβαζε για να εγκριθούν οι αιτήσεις του ΕΣΠΑ, απέκλειε χιλιάδες παιδιά.

Ας δούμε, όμως, ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει όχι μόνο την απάτη αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν αυτοί οι νέοι παιδικοί σταθμοί. Για το 2018 η κυβέρνηση, διά στόματος αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, είχε πει ότι θα φτιάξει 330 νέους παιδικούς σταθμούς για να φιλοξενηθούν επιπλέον 10.000 παιδιά και είχε υποσχεθεί ότι θα δαπανηθούν 200 εκατ. ευρώ. Τελικά, χτες έγινε γνωστό ότι θα δαπανηθούν μόλις 15 εκατ. ευρώ για 400 παιδικούς σταθμούς συνολικής χωρητικότητας 10.000 παιδιών. Με μια απλή διαίρεση ανακαλύπτουμε ότι ένας νέος παιδικός σταθμός μπορεί να φτιαχτεί και να λειτουργήσει με 37.500 ευρώ το χρόνο!!! Και επιπλέον, η περίφημη χρηματοδότηση για κάθε παιδί δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το χρόνο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μέχρι πριν από δύο τρία χρόνια το κόστος ανά παιδί έφτανε ή και ξεπερνούσε τις 2.000 - 2.500 ευρώ! Κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες υπηρεσίες είτε αυτό αφορά φαγητό είτε εκπαιδευτικό υλικό κλπ., θα κοπούν κι άλλο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ακόμα μία δέσμη μέτρων για ίδρυση 1.800 νέων παιδικών σταθμών που θα καλύψουν μέχρι το 2021 επιπλέον 45.000 παιδιά. Ομως, εάν και όποτε αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν, θα αφορούν και πάλι ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών και σε ευκαιριακές δομές, που θα λειτουργήσουν είτε με τις περίφημες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είτε από ιδιώτες.

Η κάλυψη των αναγκών μετατίθεται στο μέλλον

Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, συμμετείχε στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και μετά από αυτήν δήλωσε:

«Ενώ ο δήμος έχει ανάγκη από τουλάχιστον 3 νέους Παιδικούς Σταθμούς για να καλυφθούν οριακά οι ανάγκες των παιδιών μας, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μόνον την αναμόρφωση - ανακαίνιση σε υφιστάμενους σταθμούς 2 τμημάτων, προϋπολογισμού έως 75.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Το επιπλέον προσωπικό και τα άλλα λειτουργικά έξοδα που απαιτούνται, θα επιβαρύνουν τους δήμους, δηλαδή τους δημότες και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρνήθηκαν, για μια ακόμη φορά, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς.

Αυτό η κυβέρνηση το αποκαλεί "προτεραιότητά μας το παιδί". Η κάλυψη των μεγάλων αναγκών μετατίθεται στο μέλλον. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των παιδιών μας κάτω από το πρίσμα μιας πολιτικής στην υπηρεσία των ολίγων, σαν θέμα ήσσονος σημασίας. Ο πατραϊκός λαός, έμπειρος πια, θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση και λειτουργία νέου Παιδικού Σταθμού στη Μανιακίου (πρώην Πειραματικό) και στη συνέχεια άλλων δύο Παιδικών Σταθμών».


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γολγοθάς για χιλιάδες νέα ζευγάρια ο αποκλεισμός από τους παιδικούς σταθμούς(2018-09-04 00:00:00.0)
Στο κατακόρυφο η αγωνία για χιλιάδες νέα ζευγάρια(2015-08-29 00:00:00.0)
Ζητούν τροφεία για να δώσουν φαΐ στα βρέφη(2012-09-30 00:00:00.0)
Προκλητικές αυξήσεις 200%!(2003-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ