Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «βασιλικών προδιαγραφών»

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκαν τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Γρήγορου Σκακιού (rapid και blitz) για το 2017, από 26 έως 30 Δεκέμβρη. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη διοργάνωση, που παρά την άψογη προετοιμασία και τις πολύ καλές αγωνιστικές συνθήκες, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) είχε ανακοινώσει από τα μέσα Νοέμβρη την ανάθεση της διοργάνωσης, προσθέτοντας στην ονομασία της τη φράση «Βασιλιάς Σαλμάν», δείχνοντας ότι τελούσε υπό την αιγίδα του πολιτικού ηγεμόνα της χώρας. Σχεδόν αμέσως, η Αννα Μουζιτσούκ, η οποία κατέκτησε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γρήγορου Σκακιού την προηγούμενη χρονιά, δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αντίρρησή της να αγωνιστεί σε μια χώρα που δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και τις αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον Ισραηλινό γκραν μετρ και πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών Σκακιστών, Εμίλ Σουτόβσκυ, ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση της FIDE να πραγματοποιήσει παγκόσμιο πρωτάθλημα σε μια χώρα που δεν επιτρέπει την είσοδο σε αθλητές συγκεκριμένων χωρών, όπως το Ισραήλ, το Ιράν και το Κατάρ.

Το πρώτο σκέλος των εμποδίων προσπελάστηκε σχετικά εύκολα. Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θέλοντας να παρουσιάσει ένα φιλικό πρόσωπο στους αθλητές και τις αθλήτριες που θα την επισκέπτονταν, επέτρεψε στις γυναίκες να μην ασπαστούν την τοπική ενδυμασία, που καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι και το σώμα, και να αγωνιστούν φορώντας σκούρο κοστούμι. Δεν ήταν όμως το ίδιο απλά τα πράγματα για την έκδοση άδειας εισόδου σε όλους τους παίκτες. Οι αθλητές του Κατάρ και του Ιράν πήραν βίζα κατά την έναρξη της διοργάνωσης (συμμετείχαν δύο άντρες και μια γυναίκα από το Κατάρ, ενώ οι Ιρανοί επέλεξαν τελικά να μην παίξουν), ενώ δεν δόθηκε βίζα στους Ισραηλινούς.


Οι αγώνες κράτησαν πέντε μέρες, τρεις μέρες για το ράπιντ (15 λεπτά συν 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση) και δύο (3 λεπτά συν δύο δευτερόλεπτα ανά κίνηση) για το μπλιτς. Στο ράπιντ είχαμε τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή ανάμεσα στον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, Β. Ανάντ, τον Βλ. Φεντοσέγιεβ και τον Ι. Νεπομνιάτσι και, όπως προέβλεπε η προκήρυξη, οι δύο πρώτοι συνέχισαν με αγώνες μπαράζ, όπου επικράτησε με σχετική ευκολία ο Β. Ανάντ. Στις γυναίκες η Γ. Ζου πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση, κερδίζοντας πολύ πειστικά τον τίτλο, και ακολούθησαν η Τ. Λέι και η Ελ. Πάετζ. Στο μπλιτς, στο τέλος της πρώτης μέρας μετά από 11 γύρους, πρώτος στη βαθμολογία ήταν ο Σ. Καριάκιν, με τον Μ. Κάρλσεν να βρίσκεται στην 20ή θέση της βαθμολογικής κατάταξης. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν άργησε να βρει τη φόρμα του και να δείξει τη δύναμή του, αφού την επόμενη μέρα σημείωσε 9 βαθμούς σε 10 αγώνες και τερμάτισε πρώτος με 1,5 βαθμό διαφορά από τους Σ. Καριάκιν και Β. Ανάντ, που κατέλαβαν τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Στις γυναίκες, η 54χρονη Π. Κράμλινγκ έκανε από πολύ νωρίς αισθητή την παρουσία της, με 12 νίκες και 3 ισοπαλίες μέχρι το 18ο γύρο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να διατηρήσει την υπεροχή της, έχασε τις τρεις τελευταίες παρτίδες και βρέθηκε στην 5η θέση. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ν. Τζαγκνίτζε και ακολούθησαν η Β. Γκουνίνα και η Γ. Ζου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Στέλιος Χαλκιάς, μέλος της Εθνικής Ομάδας, ο οποίος είχε πολύ καλή απόδοση και κατέλαβε την 76η θέση στο ράπιντ και την 78η θέση στο μπλιτς, περίπου 20 θέσεις πιο πάνω από την αρχική του κατάταξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ