Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Καταγγέλλει το ρόλο των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων

Συνεχίστηκαν και χτες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι σημαίες Ισραήλ και ΗΠΑ παραδόθηκαν στην πυρά διαδηλωτών χτες σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στο Μασχάντ
Οι σημαίες Ισραήλ και ΗΠΑ παραδόθηκαν στην πυρά διαδηλωτών χτες σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στο Μασχάντ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές με επίκεντρο τις πρόσφατες κινητοποιήσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης στο Ιράν. Χτες, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκολάμαλι Χοσρού, κατήγγειλε το ρόλο των ΗΠΑ και τις προσπάθειές τους για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν με εκτενή επιστολή του στον διεθνή οργανισμό. Παράλληλα, η Ρωσία αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να θέσουν «ζήτημα Ιράν» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκαλώντας πιθανώς στις αρχές της επόμενης βδομάδας «έκτακτη» σύγκληση. Στην Τεχεράνη, πάλι, ο δημόσιος κατήγορος Μοχάμεντ Τζαφάρ Μανταζέρι κατήγγειλε με αρκετές λεπτομέρειες σχέδια προβοκατόρικων ταραχών, από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών, με στόχο την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης. Βεβαίως οι καταγγελίες αυτές δεν αναιρούν το γεγονός ότι εκφράζεται λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της ισλαμικής κυβέρνησης, όπως και τη διαμάχη σε τμήματα της αστικής τάξης του Ιράν για ζητήματα εκσυγχρονισμού και ξεπεράσματος του θρησκευτικού χαρακτήρα του κράτους, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η καπιταλιστική οικονομία.

Πάντως, στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ιρανός πρέσβης Γκ. Χοσρού κατήγγειλε τη στάση των ΗΠΑ και ορισμένων συμμάχων τους, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις «αναρίθμητες παράλογες αναρτήσεις του Αμερικανού Προέδρου στο Τουίτερ» με τις οποίες υποκίνησε τους Ιρανούς «να προβούν σε διασπαστικές ενέργειες». Εξέφρασε, επίσης, δυσαρέσκεια για την πρόσφατη αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Ο Χοσρού κατηγόρησε έτσι τον Γκουτέρες ότι με την παρέμβασή του και τις δηλώσεις του που στήριξαν τις «σποραδικές διαδηλώσεις» στο Ιράν αναμείχθηκε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Ωρες μετά, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «έκτακτης» σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για όσα διαδραματίζονται στο Ιράν απάντησε ότι δεν βλέπει «το ρόλο που μπορεί να παίξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην επίλυση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στο Ιράν». Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ «επιβλαβή και καταστροφική». Οπως εξήγησε, στο Ιράν «συντελούνται ορισμένες εσωτερικές εξελίξεις, το δε Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ένα συγκεκριμένο όργανο το οποίο βάσει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ φέρει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και οι εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτήν την αρμοδιότητά του».

Καταγγελίες για ρόλο ξένων πρακτόρων...

Στην Τεχεράνη, σε δηλώσεις του ο δημόσιος κατήγορος του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαφάρ Μανταζέρι κατήγγειλε το ρόλο ξένων δυνάμεων στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σε σχετική ανταπόκριση του ιρανικού πρακτορείου ΙΡΝΑ αναφέρεται πως ο Μανταζέρι «αποκαλύπτει» σχέδια των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ για την πρόκληση ταραχών και έκρυθμης κατάστασης, που είχαν καταστρωθεί «πριν από τέσσερα χρόνια», πως σχεδιαζόταν να τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2018 αλλά για κάποιους λόγους αποφασίστηκε να προωθηθούν νωρίτερα.

Ο Ιρανός εισαγγελέας κατονόμασε ως «αρχιτέκτονα» αυτών των σχεδίων τον Αμερικανό Μάικλ Αντρεα, πρώην στέλεχος της CIA που είχε αρμοδιότητες σχετικές με την... «αντιτρομοκρατία» και φέρεται να έχει αναλάβει έως σήμερα «επιχειρήσεις» με στόχο το ιρανικό ισλαμικό καθεστώς. Το σχέδιο πρόκλησης ταραχών στο Ιράν φαίνεται πως χρηματοδοτήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, είχε την υποστήριξη Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Ιρανών φιλομοναρχικών, «υποστηρικτών κομμουνιστών και άλλων οργανώσεων» που αντιτίθενται στο ισλαμικό καθεστώς. Ο Μανταζέρι υποστήριξε ότι μελετήθηκαν διάφορα μοντέλα ανατροπής κυβερνήσεων με πιο χαρακτηριστικά εκείνα της Τυνησίας και της Λιβύης. Πρόσθεσε πως για την περίπτωση του Ιράν επιλέχθηκε το μοντέλο της Λιβύης που επιδιώκει την πρόκληση ταραχών «από την περιφέρεια προς το κέντρο». Τόνισε ότι μελετήθηκαν και έγιναν δοκιμές πρόκλησης ταραχών με διάφορα σενάρια, όπως με διαμαρτυρίες για την ακρίβεια, την αύξηση λογαριασμών εταιρειών κοινής ωφελείας, τα οικονομικά αιτήματα συνταξιούχων.

Αυτά ενώ και το περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν σε μεγάλες πόλεις του Ιράν, μεταξύ αυτών στη δεύτερη μεγαλύτερη Μασχάντ, μεγάλες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο όνομα της «σταθερότητας» της χώρας.

Τέλος, χτες ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, αρχιστράτηγος Αμπντουλραχίμ Μουσαβί, υποστήριξε ότι οι άνδρες του είναι έτοιμοι να επέμβουν αν χρειαστεί, «παρότι αυτή η τυφλή εξέγερση ήταν τόσο περιορισμένη ώστε μια μικρή αστυνομική δύναμη να μπορέσει να την σταματήσει προτού γιγαντωθεί...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ