ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Στις 25 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η σύνοδος κορυφής των αρχηγών των χωρών-μελών της ΚΑΚ. Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκλέχτηκε πρόεδρος του Συμβουλίου των αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ στη θέση του Μπορίς Γιέλτσιν. Στις 26 Γενάρη ο Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έκαναν ανταλλαγή των ντοκουμέντων επικύρωσης του Συμφώνου Ενωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, το οποίο και μπήκε απ' αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Πρόεδρος του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου της Ενωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας εκλέχτηκε ο Λουκασένκο. Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου του Ενωσιακού κράτους διορίστηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Κασιάνοφ και Γραμματέας της Ενωσης ο πρώην διαχειριστής του Κρεμλίνου Πάβελ Μπορόντιν.
Οπως δήλωσε ο Πούτιν μετά την τελετή στο Κρεμλίνο, «μπροστά υπάρχει πολλή δουλιά», πριν απ' όλα, «πρέπει να δημιουργηθεί η νομική βάση και ο ενιαίος οικονομικός, αμυντικός και ανθρωπιστικός χώρος». Κύριος στόχος του Συμφώνου, κατά τον Πούτιν, είναι «η βελτίωση της ζωής του απλού ανθρώπου». Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν να γίνει το παν δυνατό, ώστε αυτή τη χρονιά να διεξαχθούν εκλογές για το Κοινοβούλιο του Ενωσιακού Κράτους ως «στοιχείο-κλειδί» στην πρακτική δουλιά για τη δημιουργία του Ενωσιακού Κράτους.
Απευθυνόμενος στον Λουκασένκο, ο Πούτιν είπε: «Εχουμε ένα κοινό στοιχείο - Εσείς έχετε τη "Σοβιέτσκαγια Μπελορούσια", εμείς τη "Σοβιέτσκαγια Ροσία"». Η αναφορά στις εφημερίδες των δυο Δημοκρατιών, ίσως, να ακούστηκε ως αστείο, αλλά περιείχε μια έμμεση παραδοχή του γεγονότος ότι ακριβώς η ρωσική κομμουνιστική αντιπολίτευση με την εφημερίδα «Σοβιέτσκαγια Ροσία», όπως και οι Λευκορώσοι σύντροφοί τους, αγωνίζονταν επί πολλά χρόνια ενάντια στους καταστροφείς της ΕΣΣΔ και για την ανασύσταση της Ενωσης των αδελφών λαών. Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ενωση Ρωσίας και Λευκορωσίας είναι ανοιχτή σε οποιοδήποτε κράτος και διευκρίνισε ότι δεν είναι τυχαία η πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής της ΚΑΚ ακριβώς την ημέρα της ανταλλαγής των ντοκουμέντων επικύρωσης του Συμφώνου της Ενωσης, τονίζοντας ότι «μπορούσε να μείνει εδώ» οποιοδήποτε κράτος, το οποίο «συμμερίζεται τις αρχές και τους σκοπούς, που διέπουν τα καταστατικά ντοκουμέντα της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας».
Από τη μεριά του, ο Λουκασένκο επισήμανε ότι η Δύση εναντιώνεται στην ενοποίηση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας λόγω του ανταγωνισμού. «Η ένωσή μας είναι δύναμη, ο ανταγωνιστής της Δύσης γίνεται ισχυρότερος και αυτοί δεν το θέλουν αυτό. Θα τους βόλευε να υπήρχε γύρω από τη Ρωσία κάποια υγειονομική ζώνη, αλλά έσπασε αυτή η αλυσίδα», είπε ο Λουκασένκο. Τέλος, ο Πρόεδρος Λουκασένκο, σε τελετή στην πρεσβεία της Λευκορωσίας στη Μόσχα, απένειμε στον Μπορίς Γιέλτσιν το ανώτατο παράσημο της Λευκορωσίας - το παράσημο «Φραντσίσκ Σκόρινα», για τη μεγάλη συμβολή του στην υπόθεση της ενοποίησης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.