Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ξεκινά σήμερα το αφιέρωμα στο σοβιετικό κινηματογράφο

Σκηνή από την ταινία «Απεργία» που θα προβληθεί σήμερα
Σκηνή από την ταινία «Απεργία» που θα προβληθεί σήμερα
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της εναρκτήριας εκδήλωσης - συναυλίας «Σοβιετικοί συνθέτες» του αφιερώματος - σειράς εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, η μεγάλη οθόνη θα βρεθεί στο επίκεντρο μέσα από το τριήμερο αφιέρωμα στο σοβιετικό κινηματογράφο, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο 9 Δεκέμβρη στο «Πάνθεον».

Σε δελτίο Τύπου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Στην άνθηση της κινηματογραφικής τέχνης καίρια ήταν η έμπρακτη συνεισφορά του Λένιν, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κινηματογράφου. Τα χαρακτηριστικά λόγια του "Αναγνωρίζουμε τον κινηματογράφο ως τη σπουδαιότερη απ' όλες τις Τέχνες" είναι τεκμήρια της αντίληψής του για τη δύναμη της εικόνας και της θερμής υποστήριξής του στις αναζητήσεις των σκηνοθετών, ενώ μαρτυρούν την πριμοδότηση της νέας τέχνης, δίνοντας ώθηση σε καλλιτέχνες με άλλες αφετηρίες. Αποτέλεσμα αυτής της ολόθερμης συμπαράστασης ήταν η παθιασμένη ενασχόληση ανθρώπων των Γραμμάτων και των άλλων Τεχνών με το σινεμά.

Για την εποχή αυτή, ο ιστορικός κινηματογράφου Κιθ Ρίντερ επισήμανε: "Πουθενά η έκρηξη της κινηματογραφικής τέχνης δεν ήταν τόσο αισθητή όσο στη μετεπαναστατική Ρωσία".

Από το χώρο των εικαστικών τεχνών ξεκίνησε ο Σεργκέι Αϊζενστάιν. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γλωσσολογία και ζωγράφιζε αφίσες πριν ασχοληθεί με τη θεωρία του κινηματογράφου και σκηνοθετήσει μερικές από τις πιο πρωτοποριακές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, αποκαλύπτοντας τις καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνικές του μοντάζ. Ο Αϊζενστάιν αντικαθιστά τον πρωταγωνιστή με τις πλατιές μάζες, τους λαούς της Γης δηλαδή. Με τις μοναδικές λήψεις του αποθεώνει την κίνηση των μαζών, των λαών, προσδίδοντας κοινωνικό και πολιτικό μεγαλείο και αφουγκραζόμενος με ανεπανάληπτο τρόπο τα επαναστατικά μηνύματα της εποχής. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι μνημειώδεις φιλμικές δημιουργίες του "Οκτώβρης" και "Απεργία".

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί και η αριστουργηματική ταινία "Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή" του Τζίγκα Βερτόφ, Ρώσου σκηνοθέτη, θεωρητικού και διακεκριμένου μοντέρ, εβραϊκής καταγωγής, που τα χρόνια της Επανάστασης έγινε οπερατέρ Επικαίρων στο τρένο του Λένιν. Εχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις το τρένο που διέσχιζε την αχανή χώρα και ήταν ταυτόχρονα αίθουσα κινηματογράφου και εργαστήριο παραγωγής. "Ο Ανθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή" του 1929, με ασύλληπτο μοντάζ, θεωρείται από τις πιο όμορφες και πρωτοπόρες ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Εκτός από τη σπουδαία αυτή ταινία, στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες του "Ενθουσιασμός - Η Συμφωνία του Ντονμπάς" και "Kino Pravda no.21".

Αν δεν υπήρχαν ο Αϊζενστάιν και ο Βερτόφ με το μοντάζ τους, το σινεμά δεν θα ήταν όπως το ξέρουμε. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τη βαθιά επιρροή που άσκησαν οι μεγάλοι Σοβιετικοί κινηματογραφιστές στους Δυτικούς σκηνοθέτες».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Δεκέμβρη

-- 18.00: «Οκτώβρης» (1928) του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

-- 20.00: Θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων και θα ακολουθήσει η εισηγητική ομιλία για τις ταινίες από τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή της «New Star». Θα προβληθεί η ταινία «Απεργία» (1924) του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Παρασκευή 8 Δεκέμβρη

-- 18.00: «Ενθουσιασμός - Η Συμφωνία του Ντονμπάς» (1931) του Τζίγκα Βερτόφ και «Η Δεσποινίς και ο Αλήτης» (1918) των Εβγένι Σλαβίνσκι και Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

-- 20.00: «Ο Ανθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή» (1929) και «Kino Pravda no.21» (1925) του Τζίγκα Βερτόφ.

Σάββατο 9 Δεκέμβρη

-- 18.00: «Παιδαγωγικό Ποίημα» (1955) των Μ. Μαγιέβσκαγια - Α. Μασλιουκόβι.

-- 20.00: «Ευτυχία» (1934) του Αλεξάντρ Μεντβέντκι και «Ο Λένιν ζει» (1958) του Μιχαήλ Ρομ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ