Κυριακή 12 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οπως πραγματικά είναι...

«

(...)Καλό είναι να βλέπουμε την ταινία όπως πραγματικά είναι κι όχι όπως θα θέλαμε να είναι...».

Μ' αυτήν την «παρότρυνση», που απευθύνεται στον «Ριζοσπάστη» (και εμμέσως στο ΚΚΕ), για όσα έγραψε σχετικά με την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» του Π. Βούλγαρη, κλείνει το άρθρο της γνωστή και μη εξαιρετέα ιστοσελίδα, που τα προηγούμενα χρόνια έχει πρωτοστατήσει στην οπορτουνιστική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και στη στρατηγική του, καλώντας τα μέλη του ανοιχτά σε φραξιονισμό... Τα ίδια «μουρμουρίζουν» κι άλλες ιστοσελίδες - συγκοινωνούντα δοχεία.

Τα ίδια πάνω - κάτω λένε και διάφοροι γνωστοί διαγραμμένοι από το ΚΚΕ, άλλοι, επίσης γνωστοί, επιδιδόμενοι στο διαδικτυακό φραξιονισμό, καθώς και ορισμένοι δημοσιογραφούντες, που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι «εκπρόσωποι» του ΚΚΕ και της κοσμοθεωρίας του. Ανάμεσά τους και κάποιοι που στο όνομα της υπεράσπισης της ταυτότητας των 200 ως μελών και στελεχών του ΚΚΕ, βγάζουν τη μεζούρα και μετράνε πόσες φορές ειπώθηκε η λέξη «κομμουνιστής», ή σε ποια πλάνα είχαν υψωμένες τις γροθιές, τι τραγούδια χόρεψαν βαδίζοντας θαρραλέα προς το θάνατο και άλλα παρόμοια. Ορισμένοι, πάλι, καταφεύγουν ακόμα και σε συγκρίσεις με άλλες πολιτικές ταινίες και το ιστορικό τους πλαίσιο, για να στοιχειοθετήσουν πάνω - κάτω τα ίδια.

Τι είναι, όμως, αυτό που δεν βλέπει ο «Ριζοσπάστης», σύμφωνα με όλους αυτούς; Τον «ιστορικό αναθεωρητισμό», το ξαναγράψιμο δηλαδή της Ιστορίας, που κατά τη γνώμη τους επιχειρεί η ταινία, η οποία, όπως γράφουν, «έντεχνα αποσιωπά» την ταυτότητα των 200 κομμουνιστών και «παρουσιάζει έναν Ναπολέοντα Σουκατζίδη κολοβωμένο στα μέτρα ενός άθλιου ιστορικού αναθεωρητισμού».

Ως «Ριζοσπάστης», έχουμε γράψει τη γνώμη μας για «Το τελευταίο σημείωμα»: Πρόκειται για μια ταινία που χωρίς να αποτελεί ντοκιμαντέρ ή να έχει την πρόθεση να διδάξει Ιστορία, σέβεται την ιστορική, χρήσιμη αλήθεια και δίνει έναυσμα, ιδιαίτερα στους νεότερους, για να ψάξουν την πρόσφατη Ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που σφράγισαν με τη δράση του το ΚΚΕ και με το αίμα τους οι κομμουνιστές, όπως οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής. Είναι δηλαδή μια ταινία που, ανεξάρτητα από παρατηρήσεις, γνώμες κ.λπ., παίρνει θέση στο ζήτημα της διαπάλης απέναντι στη διεθνή εκστρατεία του κεφαλαίου για ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Αποτυπώνοντας την ανωτερότητα και το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών, την υπεροχή της οργάνωσης και της κομμουνιστικής ιδεολογίας που «στραπατσάρισε» το ναζιστικό κτήνος.

Ωστόσο, «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» με την επιμονή ορισμένων να επικεντρώνουν στο γεγονός ότι στην ταινία δεν αναφέρεται η λέξη «κομμουνιστές» κατά την ανάγνωση της γερμανικής διαταγής πριν από την εκτέλεση, ενώ καθαρά αναφέρεται η ταυτότητα των κρατουμένων σε άλλες στιγμές της ταινίας. Πολύ περισσότερο, όταν εγκαλείται ο «Ριζοσπάστης» και κατά προέκταση το ΚΚΕ, ότι κάνει τα στραβά μάτια σε μια τόσο μεγάλη «ιστορική λαθροχειρία». Αφήνοντας ουσιαστικά υπονοούμενα ότι το Κόμμα δεν υπερασπίζεται την ιστορική διαδρομή και πορεία του, ότι «βάζει νερό στο κρασί του», ότι ανέχεται να θολώνεται η κομμουνιστική ταυτότητα των ηρώων του. Βεβαίως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι όλα αυτά εκπορεύονται από στόματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατηγορούσαν το ΚΚΕ ότι διακατέχεται από «σεχταρισμό», «δογματισμό», «απομόνωση», ότι «ψάχνει εργαζόμενους που να είναι έτοιμοι κομμουνιστές», ότι «περιχαρακώνεται», «έχει στενή αντίληψη» στο όνομα της «ιδεολογικής καθαρότητας» και «αρνείται τις συμμαχίες». Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι πάνω - κάτω κατηγορούσαν το ΚΚΕ για τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν διεκδικούσε την κυβέρνηση, αλλά και αργότερα όταν έγινε κυβέρνηση, για τη στάση του στο δημοψήφισμα - παρωδία του 2015 κ.ά.

Περί τίνος πρόκειται, λοιπόν; Για τυφλή αντι-ΚΚΕ στάση ή αμηχανία απέναντι στο γεγονός ότι το ΚΚΕ επιδιώκει να έρθει σε επικοινωνία με χιλιάδες νέους που παρακολουθούν αυτές τις μέρες την ταινία στους κινηματογράφους και για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή - με αυτόν τον τρόπο - με τον ηρωισμό και τους αγώνες των κομμουνιστών; Οποιος κι αν είναι ο λόγος, η ουσία είναι μία: Οτι ρίχνουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια νέοι άνθρωποι, που καλά - καλά δεν έχουν ακούσει ποτέ για τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, για τον Σουκατζίδη και την ηρωική τους στάση, να γνωρίσουν μια πτυχή της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του ΚΚΕ, που δεν θα μάθουν από την επίσημη αστική ιστοριογραφία... Εκεί καταλήγει η ανάλυσή τους περί «ιστορικής λαθροχειρίας» της ταινίας, με όσες περικοκλάδες κι αν προσπαθούν να τη σερβίρουν...


Γ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ