Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες

Τα πολλά, πολύπλευρα και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της περιοδείας στο δήμο Καλαμπάκας Τρικάλων που πραγματοποίησε, την περασμένη Παρασκευή 3 Νοέμβρη, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΚΟ Καλαμπάκας του ΚΚΕ.

Κατά την επίσκεψή του στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Καλαμπάκας, έγινε συζήτηση για την ανάγκη οι εργαζόμενοι στους δήμους να μπουν μαζικά στον αγώνα για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κόντρα στις ελαστικές μορφές εργασίας, στην απλήρωτη εργασία, στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις ΣΔΙΤ, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών που προωθούν όλο και πιο έντονα οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου του Δασαρχείου Καλαμπάκας, εξέφρασε στους ελάχιστους πλέον εργαζόμενους την αντίθεση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας στη συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης του εργοστασίου που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, οδηγώντας στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίησή του - ήδη ένα τμήμα έχει δοθεί σε εργολάβο - μετά από 70 χρόνια λειτουργίας.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο, που καλύπτει τις ανάγκες σε είδη ξυλείας των υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΟΤΑ, του Στρατού, των νοσοκομείων, της Δασικής Υπηρεσίας, με πολύ χαμηλές τιμές, θα μπορούσε να αναπτυχθεί παραπέρα, αξιοποιώντας την ξυλεία από τα δάση της Καλαμπάκας, αλλά και άλλων περιοχών, με τον αναγκαίο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, δίνοντας δουλειά σε αρκετές δεκάδες εργαζόμενους και να εξασφαλίζει πάμφθηνα τα ξύλινα προϊόντα για τις δημόσιες αλλά και ιδιωτικές ανάγκες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ένα λυόμενο ξυλόσπιτο από το κρατικό εργοστάσιο πουλιέται 500 ευρώ περίπου και από τους ιδιώτες πάνω από 10.000 ευρώ! Και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες επιλέγουν να μην καλύπτουν όλες τις ανάγκες του Δημοσίου από το Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου του Δασαρχείου Καλαμπάκας, αλλά να προμηθεύονται και από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο κρατικό εργοστάσιο απαγορεύεται να πουλά στο εμπόριο δικά του προϊόντα. Ο Τάσος Τσιαπλές δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα ξανά στη Βουλή και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Σημαντικά προβλήματα σε Δασαρχείο και Κέντρο Υγείας

Στο Δασαρχείο Καλαμπάκας - ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας - συναντήθηκε με τον δασάρχη, ο οποίος τον ημέρωσε για την κατάσταση της υπηρεσίας, στην οποία συνεχώς μειώνεται το προσωπικό, λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της απουσίας, εδώ και πολλά χρόνια, νέων προσλήψεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νεότερος υπάλληλος είναι 52 χρόνων! Ο Τάσος Τσιαπλές εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στο σημαντικό έργο των 39 υπαλλήλων του Δασαρχείου και καταδίκασε τις πολιτικές απαξίωσης και υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας και από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο ΕΠΑΛ Καλαμπάκας, μίλησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις κινητοποιήσεις που γίνονται σε διάφορα ΕΠΑΛ της Θεσσαλίας και στα αιτήματά τους.

Στη Δημόσια Σχολή Ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας, ενημερώθηκε από τον διευθυντή για τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη σχολή, όπου σπουδάζουν και κάνουν πρακτική στα εργαστήριά της παράλληλα 30 σπουδαστές απ' όλη την Ελλάδα και η οποία, στα 53 χρόνια λειτουργίας της, έχει κάνει αξιόλογο έργο κατάρτισης σπουδαστών τεχνιτών ξυλογλυπτικής, σήμερα υπάρχει μόνο ένας μόνιμος εκπαιδευτικός, ο διευθυντής και οι άλλοι 7 είναι ορισμένου χρόνου ή ωρομίσθιοι.

Στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, είχε συνάντηση με τον διευθυντή και τους εργαζόμενους, με τους οποίους συζήτησε για τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που έχουν ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να λειτουργήσει με βάση τις ανάγκες, όχι μόνο αντιμετώπισης των περιστατικών που καταφεύγουν εκεί, αλλά και για την ανάπτυξη της πρόληψης, σε μια περιοχή που κατοικούν πάνω από 30.000 κάτοικοι.

Σήμερα υπηρετούν 50 περίπου εργαζόμενοι, ενώ έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 20. Δεν υπάρχει πλήρη κάλυψη με παιδίατρο, γιατί ένας μοιράζεται ανάμεσα στο ΚΥ Καλαμπάκας και στο Νοσοκομείο Τρικάλων, ο ακτινολόγος πηγαίνει κάθε Παρασκευή, ενώ κενά υπάρχουν σε οδηγούς και προσωπικό στο ΕΚΑΒ, όπου λειτουργεί μόνο 1 ασθενοφόρο.

Στο χωριό Ελάφι Καλαμπάκας, είχε συζήτηση στο καφενείο με κατοίκους και την Επιτροπή Αγώνα που έχουν δημιουργήσει, σχετικά με το αίτημά τους να περάσει το δάσος του Ελαφιού στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αποβάλλοντας οριστικά τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες του και να τους δοθεί το δικαίωμα να ασκούν ελεγχόμενη ξυλευτική δραστηριότητα στο δάσος.

Ο Τάσος Τσιαπλές εξέφρασε τη στήριξη στον πολύχρονο αγώνα και στο αίτημά τους, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, η γη γενικότερα, η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια, πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και όχι τσιφλίκια κανενός. Απ' αυτήν την άποψη - είπε - στηρίζει το αίτημα και τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων του Ελαφιού, θα ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή και θα στηρίξει την κινητοποίηση των κατοίκων στο δικαστήριο, στις 6/12, όπου θα συζητηθεί δική τους προσφυγή.

Ταυτόχρονα, καταδίκασε την κρατική βία και καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία έστειλε πριν λίγο καιρό 80 άνδρες των ΜΑΤ εναντίον της κινητοποίησης των κατοίκων του χωριού.

Στη συνέχεια, μίλησε στους κατοίκους του χωριού για τις εξελίξεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας την ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, εργάτες και άνεργοι, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ