Ανάμεσα στα άλλα θα ακουστούν και κομμάτια των Σ. Προκόφιεφ, Ντ. Σοστακόβιτς και Αρ. Χατσατουριάν |
Τα Σύνολα του Δημοτικού Ωδείου θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών, σήμερα Τρίτη, στις 20.00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης.
Με τη συναυλία αυτή, υπάρχει η φιλοδοξία οι ακροατές της εκδήλωσης να αποκτήσουν μια σφαιρική και πολύπλευρη αντίληψη της σοβιετικής μουσικής δημιουργίας, σε ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντας ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής:
Α' Μέρος (ερμηνεύουν οι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών»)
Σεργκέι Προκόφιεφ - «Vision fugitives op 22» (αποσπάσματα), μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων από τον Ρούντολφ Μπαρσάι (Rudolf Barshai). Πρόκειται για μια σειρά μικρών έργων πιάνου που συνέθεσε ο Προκόφιεφ το 1915 - 1917. Τα κομμάτια περιέχουν αρμονικές διαφωνίες, είναι πολυρυθμικά και κοντά στο ύφος συγχρόνων του συνθετών, αν και εξακολουθούν να διατηρούν εξαιρετικά πρωτότυπες έννοιες τόσο στον τόνο όσο και στο ρυθμό.
Ντμίτρι Σοστακόβιτς - «Κουαρτέτο εγχόρδων Νο 8», μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων. Το συγκεκριμένο έργο είναι αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου και του φασισμού και γράφτηκε το 1960, ενώ ο συνθέτης βρισκόταν στη Δρέσδη μαζί με κινηματογραφικό συνεργείο, για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων της ταινίας «Πέντε μέρες - Πέντε νύχτες». Η σύνθεση του έργου έγινε κάτω από το βάρος των εντυπώσεων του συνθέτη τόσο από τα γυρίσματα της ταινίας, όσο και από τις αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχής για τις θηριωδίες των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για τη φρίκη του βομβαρδισμού της Δρέσδης, από τα βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Β' Μέρος (ερμηνεύει το σύνολο κρουστών «ΚΡΟΥΣΙΣ» και η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών)
Ντ. Σοστακόβιτς - Ιντερλούδιο για κρουστά από την όπερα «Η μύτη». Η συγκεκριμένη όπερα, που είναι και η πρώτη του συνθέτη, γράφτηκε μεταξύ 1927 και 1928 και βασίστηκε στην ομώνυμη ιστορία του Νικολάι Γκόγκολ. Ο Σοστακόβιτς ήταν μόλις 20 ετών όταν άρχισε να γράφει τη σύνθεση και ανταποκρίθηκε στο σουρεαλισμό του Γκόγκολ, δημιουργώντας ένα έργο ενθουσιώδους ενέργειας, γεμάτο μουσικά αστεία και γκροτέσκα παρωδία, ενώ το κομμάτι για το συγκρότημα κρουστών αναφέρεται στη φολκ μουσική συνοδευόμενη από μπαλαλάικες και πόλκες.
Γκεόργκι Σβιρίντοφ - «Ρομάντσο» και «Χειμωνιάτικοι Δρόμοι» από το έργο «Χιονοθύελλα». Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα είναι από τα πιο δημοφιλή έργα του συνθέτη και προέρχονται από τη μουσική του για τη ρωσική ταινία «Χιονοθύελλα - Μουσικές εικονογραφήσεις στην ιστορία του Πούσκιν».
Ντ. Σοστακόβιτς - Βαλς από την «Τζαζ Σουίτα Νο2». Η σουίτα γράφτηκε το 1938, μετά από αίτημα της νεοσύστατης Κρατικής Ορχήστρας για την τζαζ, και έκανε πρεμιέρα στις 28 Νοέμβρη 1938 στη Μόσχα. Το έργο χάθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ένα πιανιστικό κομμάτι από τη σουίτα ανακαλύφτηκε ξανά το 1999. Το πιανιστικό βαλς της σουίτας έγινε διάσημο από την ταινία «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Ισαάκ Ντουναγέφσκι - Ουβερτούρα από «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ». Το κομμάτι ανήκει στη μουσική για το σοβιετικό φιλμ «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ» του 1936.
Ντ. Σοστακόβιτς - Ρομάντσο από την «Αλογόμυγα». Η σουίτα της «Αλογόμυγας» γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία.
Σεργκέι Προκόφιεφ - «Μοντέγοι και Καπουλέτοι» από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Η σύνθεση του μπαλέτου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» έγινε μετά από παραγγελία των Μπαλέτων Κίροφ και η πρεμιέρα του δόθηκε στο ομώνυμο θέατρο στις 11 Γενάρη 1940, στο Λένινγκραντ.
Αράμ Χατσατουριάν - Βαλς από το έργο «Masquerade» (Μεταμφίεση). Το Βαλς της σουίτας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα στο μουσικό κοινό έργα του Χατσατουριάν. Η σύνθεση του Βαλς δεν ήταν κάτι εύκολο. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε και κινητοποιήθηκε από τα λόγια της ηρωίδας Νίνα του έργου: «Πόσο όμορφο είναι το νέο βαλς! Κάτι ανάμεσα στη θλίψη και στη χαρά κράτησε την καρδιά μου».