ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ενα ακόμη στρατιωτικό σύμφωνο της λεγόμενης ψυχροπολεμικής περιόδου νεκραναστήθηκε από τις ραγδαίες εξελίξεις που προκαλούν αλυσιδωτά οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη... Οι υπουργοί Εξωτερικών του 34μελούς Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών σε επιστολή που απέστειλαν χτες στον ομόλογό τους από τις ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δεν περιορίστηκαν σε λεκτικές εκφράσεις συμπαράστασης και υποστήριξης, καθώς ένα 24ωρο νωρίτερα οι πρεσβευτές των χωρών του οργανισμού στην Ουάσιγκτον συμφώνησαν ομόφωνα πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη επιτρέπουν την ενεργοποίηση της Διαμερικανικής Ανταποδοτικής Συμφωνίας Αμυντικής Βοήθειας -γνωστή και ως Συμφωνία του Ρίο (1947)!
Η «Συμφωνία του Ρίο», μολονότι άσημη και «ξεχασμένη» σε σχέση με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, έχει ένα κοινό με τη ΝΑΤΟική συμμαχία και δη με το άρθρο πέντε της ΝΑΤΟικής συνθήκης που θεωρεί πως μία επίθεση κατά ενός μέλους σημαίνει επίθεση κατά όλων των συμβαλλόμενων μελών... Τώρα, τι ακριβώς σημαίνει η ομόθυμη θέση των πρεσβευτών του ΟΑΚ στην Ουάσιγκτον σε σχέση μ' αυτή ακριβώς τη συμφωνία μέλλει να αποδειχθεί επί του πρακτέου στο προσεχές διάστημα. Εντούτοις, σε πρώτο στάδιο, πολλά από τα 34 μέλη του Οργανισμού (όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή κλπ) προσφέρθηκαν να στείλουν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στην Ουάσιγκτον για εντατικοποίηση των επαφών με το επιτελείο της κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους με στόχο το συντονισμό «αντιτρομοκρατικών» ενεργειών και επιχειρήσεων σε επίπεδο της αμερικανικής ηπείρου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, έσπευσε να επικροτήσει τη στάση του ΟΑΚ λέγοντας πως τα αποθέματα που διαθέτει η αμερικανική συμμαχία «θα χρησιμοποιηθούν διά της διπλωματίας, της επιβολής του νόμου και της διεθνούς συνεργασίας»... «Αυτά και άλλα μέσα θα χρησιμοποιηθούν για την εκδίωξη και τιμωρία των δραστών και των συνεργατών των τρομοκρατικών ενεργειών», είπε ο Μπάουτσερ.
Η συμφωνία του Ρίο είχε να ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες... Μάλιστα, στις 7 Σεπτέμβρη, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, είχε ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της κατάργησης της συμφωνίας λέγοντας πως το δυτικό ημισφαίριο «δεν αντιμετωπίζει καμία απειλή»... Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, το Μεξικό ήταν από τις πρώτες χώρες που τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης της Συμφωνίας του Ρίο...