Κυριακή 8 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Η εργατική τάξη να προβάλει τη δική της εναλλακτική

Ξεκάθαρη ταξική θέση υπέρ των εργατών, με αφορμή τις εξελίξεις στην Καταλονία, πήρε μόνο το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, με Γραμματέα της ΚΕ τον Αστορ Γκαρσία. Καλώντας σε αποχή από το δημοψήφισμα και καταδικάζοντας την κρατική καταστολή, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωση του Πολιτικού του Γραφείου:

«Η καταλανική εργατική τάξη (ε.τ.) δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτή τη διαδικασία ανεξαρτησίας, που καθοδηγείται από εκείνους που κατά τις τελευταίες δεκαετίες ενέτειναν την καπιταλιστική εκμετάλλευση και κατέστειλαν σκληρά τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Το σχέδιο της καταλανικής κυβέρνησης είναι μια από τα ίδια: Ενα νέο καπιταλιστικό κράτος, στηριγμένο στην ατομική ιδιοκτησία μιας χούφτας παράσιτων, και ενταγμένο μέσα στην ΕΕ, ιμπεριαλιστική ένωση ενάντια στα συμφέροντα της ε.τ. και του λαού. Ο ταξικός εχθρός της ε.τ. είναι ο καπιταλισμός, όχι οι εργαζόμενοι οποιουδήποτε άλλου έθνους. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Καταλονίας.

Σε πρώτο πλάνο να θέσουμε τις ταξικές διεκδικήσεις, και θα δούμε γρήγορα πώς διαλύεται η ψευδεπίγραφη "εθνική ενότητα" μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, που ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει κάτω από οποιαδήποτε εθνική σημαία.

Καλούμε στην πιο πλατιά ενότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των λαών της Ισπανίας, στην υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων πάνω από κάθε εθνικό διχασμό».

Και συνεχίζει: «Η ε.τ. να σηκώσει τη δική της εναλλακτική. Να υπερασπιστεί μια χώρα για την ε.τ., στην οποία τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι κρατική ιδιοκτησία, όπου οι εργαζόμενοι θα ιδιοποιούνται τον καρπό της εργασίας τους και θα διευθύνουν την οικονομία, όπου θα τελειώσει κάθε μορφής εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου δεν θα χωρά καμιά καταπίεση, όπου λαοί και έθνη, ελεύθερα και δημοκρατικά θα αποφασίζουν την ενότητα στο πλαίσιοο μιας Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Εκεί που η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια της ε.τ. και θα στηρίζεται στην ελεύθερη, εθελούσια ενότητα των λαών μας, στην πιο σταθερή ενότητα όλων των εργαζομένων».

Καταλήγοντας, καταθέτει την πρότασή του για την αυτοτελή γραμμή πάλης της εργατικής τάξης της Ισπανίας:

  • «Καλούμε σε αλληλέγγυα πάλη όλης της ε.τ. ενάντια σε κάθε μορφή κρατικής καταστολής ενάντια στις διαδηλώσεις του καταλανικού λαού και ενάντια σε κάθε εκδήλωση μίσους.
  • Παλεύουμε ενάντια στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και της μοναρχίας, ενάντια στην αντίδραση. Κάτω η κυβέρνηση και η μοναρχία.
  • Καμιά εμπιστοσύνη στην πιθανότητα πρότασης μομφής Σοσιαλιστών και "Ποδέμος", για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για τον εκσυγχρονισμό του ισπανικού καπιταλισμού, κάνοντας πιο αποτελεσματική την εκμετάλλευση, στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο της ΕΕ, του κεφαλαίου και του πολέμου.
  • Να τεθούν ταξικά ζητήματα και εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην Καταλονία, ενάντια σε αδιέξοδα που δεν ωφελούν την τάξη μας. Αυτοτέλεια για την εργατική τάξη.
  • Μέγιστη ενότητα της εργατικής τάξης και των λαών της Ισπανίας, αλληλεγγύη και πάλη για το αδυνάτισμα της καπιταλιστικής κυριαρχίας στην Καταλονία και όλη την Ισπανία, ανοίγοντας δρόμο στην οικοδόμηση μιας χώρας για την εργατική τάξη στη βάση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, στην ελεύθερη ένωση των λαών, βάση για τη μελλοντική Σοσιαλιστική Δημοκρατία».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ