Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«CYTA HELLAS»
Παρέμβαση σωματείων ενάντια στην απειλή απόλυσης εγκύου εργαζόμενης

Παρέμβαση στην εργοδοσία για να μετατραπεί η σύμβαση εργασίας εγκύου εργαζόμενης σε αορίστου χρόνου έκαναν χτες το επιχειρησιακό σωματείο και εκπρόσωποι του ΣΕΤΗΠ στη διοίκηση της «CYTA HELLAS».

Στην εργαζόμενη ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες πως η σύμβασή της δεν θα ανανεωθεί, με το σκεπτικό ότι αν συνεχίσει να δουλεύει θα πρέπει να της δοθεί άδεια εγκυμοσύνης. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων», η εργαζόμενη «βρίσκεται στην εταιρεία για δύο χρόνια με το άθλιο καθεστώς της πρακτικής αρχικά και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στη συνέχεια».

Στη χτεσινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της διοίκησης προσπάθησαν να αρνηθούν την ευθύνη για τη δρομολογούμενη απόλυση. Μετά την παρέμβαση των σωματείων, δεσμεύτηκαν πως η σύμβαση της εργαζόμενης θα μετατραπεί άμεσα σε αορίστου χρόνου,

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 9/10. Με αφορμή την απειλή της ανεργίας που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι των εργαζομένων, ακόμα και των εργαζόμενων γυναικών, εγκύων και μητέρων, διεκδικεί: Αμεση μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους και αορίστου απασχόλησης. Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες, με διάρκεια δύο μήνες πριν από τον τοκετό και έξι μετά. Επιπλέον, ένας χρόνος γονικής άδειας με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα. Αδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία, ανάπηρα παιδιά κ.λπ.

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για τις απολύσεις σε «Μόρνο» και ΙCAP

Στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια μέχρι και χτες έκαναν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Μόρνος» (ανήκει στον όμιλο Φιλίππου), συμπληρώνοντας έξι μέρες κινητοποιήσεων, απαιτώντας από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις των 6 συναδέλφων τους, που ανακοίνωσε στις 29/9. Χτες ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την εργοδοσία στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Θήβα. Η εργοδοσία, κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων, έφερε πρόταση για επαναπρόσληψη και των έξι εργατών, αλλά με χειρότερους όρους από πριν. Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, αποφασίστηκε το Σωματείο να πάει στην τριμερή συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας, και την Τρίτη σε νέα Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι να καθορίσουν τη στάση τους.

Στο μεταξύ, απολύσεις στην εταιρεία ICAP καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας με ανακοίνωσή του. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η εργοδοσία προσπαθεί να τις κάνει χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά «η παρουσία της Επιτροπής Εργαζομένων ICAP, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, δεν τους επέτρεψε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου (...) Οι απολύσεις ταυτόχρονα σημαίνουν νέο γύρο τρομοκρατίας, νέες απειλές για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μέχρι να μας κάνουν να βλέπουμε τους "στόχους" και στον ύπνο μας». Το Σωματείο, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, τονίζει ότι η μαζική, οργανωμένη δράση τους «είναι ο μόνος δρόμος να δώσουμε απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απολύσεις και στην εντατικοποίηση της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ