Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΙΟ
Πυρκαγιά κοντά σε καταυλισμό προσφύγων

Πυρκαγιά σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ σε χωματερή, κοντά στον άτυπο καταυλισμό Κούρδων προσφύγων στη θέση Νεράκι στο Λαύριο. Στο συγκεκριμένο καταυλισμό, που εκκενώθηκε, μένουν περίπου 200 Κούρδοι πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό, και με διάφορες αφορμές, οι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την αδιαφορία που αντιμετωπίζουν από το ελληνικό κράτος, ενώ το θέμα έχει αναδείξει πολλές φορές το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Στο χώρο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάλσαμος Συρίγος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη στις οικογένειες που δοκιμάζονται, αλλά και την πρόθεση του ΕΚ να διεκδικήσει μέτρα για την ανακούφισή τους.

Η φωτιά που ταλαιπώρησε τους πρόσφυγες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον καταυλισμό, «είναι η φυσιολογική εξέλιξη μιας παράνομης διαδικασίας που έχει ξεκινήσει καιρό τώρα, με την δημιουργία παράνομης χωματερής από την δημοτική αρχή, με τόνους ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια να στοιβάζονται γύρω από τον καταυλισμό των προσφύγων», σημειώνει με σχετική ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Επισημαίνει δε: «Λόγω των αλλεπάλληλων καταγγελιών είχαν μετακινηθεί οι σωροί από τη νότια πλευρά του καταυλισμού στην βόρεια. Το γεγονός ότι όλη αυτή η κατάσταση συμβαίνει δίπλα στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και εντός των ορίων του εθνικού δρυμού κάνει μεγαλύτερες τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης.

Αν η κατάσταση δεν ελεγχόταν άμεσα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, θα ξεχνιόταν η πετρελαιοκηλίδα και η καταστροφή του Σαρωνικού και θα μιλάγαμε για την καταστροφή του εθνικού δρυμού και του εργοστασίου πυρομαχικών, που ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να αποκλειστούν και ανθρώπινες απώλειες. Αυτό ευτυχώς, απ' ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, αποσοβήθηκε, όμως δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες για ένα ακόμα οικολογικό έγκλημα, που μπορεί να εξελισσόταν σε τεραστίων διαστάσεων. Οι πρόσφυγες για άλλη μια φορά βρέθηκαν ξεριζωμένοι, αυτήν τη φορά από την πυρκαγιά, και έτσι για σήμερα θα διαμείνουν στο κέντρο υποδοχής στο Λαύριο».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν Κούρδοι που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο. Οι πρόσφυγες διεκδικούν τη διατήρηση της δομής στο Λαύριο, όπου μένουν 300 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τη μεριά του, έχει ανακοινώσει πως για να ενταχθεί ο καταυλισμός στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να ακολουθήσει το πλαίσιο αρχών και κανόνων που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη.

Η δομή έχει μια ιστορία πάνω από 30 χρόνια, όταν Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες άρχισαν να μένουν εκεί. Το ίδιο ισχύει σήμερα και για τους Κούρδους, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι, ενώ αρκετοί είναι ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία. Εκεί δουλεύουν, έχουν κοινωνική και πολιτική δράση.

Σημειώνεται ότι από το 2003, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε υπό την ευθύνη του το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», όπως είναι το επίσημο όνομα της δομής. Κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στα τρία κτίρια του κέντρου, οι οποίες όμως διακόπηκαν, και στις 31/7 ανακοινώθηκε το κλείσιμό του. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει φαγητό, ούτε υπηρεσίες Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ