Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FIBA - ΕUROLEAGUE
Παραμένει «θολό» το τοπίο για τις Εθνικές

Eurokinissi Sports

Με το χρόνο να πιέζει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για FIBA - Ευρωλίγκα και το ζήτημα των προκριματικών των Εθνικών ομάδων τον ερχόμενο Νοέμβρη για το Μουντομπάσκετ του 2019, παρά την έντονη φημολογία τις τελευταίες μέρες ότι αυξήθηκαν οι πιθανότητες κοινά αποδεκτής λύσης. Ως γνωστόν, τα λεγόμενα «παράθυρα» της FIBA για την προκριματική φάση επανέρχονται τη φετινή χρονιά μετά από αρκετά χρόνια. Κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε τόσο απλό, αφού οι αγωνιστικές υποχρεώσεις Εθνικών ομάδων κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν έγιναν αποδεκτές από τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς συλλόγους και ιδιαίτερα από την Ευρωλίγκα, που έβλεπε σε αυτές αποδυνάμωση της διοργάνωσής της σε καίρια σημεία της χρονιάς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εμπορικότητά της. Με πάτημα την πρακτική των ομάδων του ΝΒΑ, ακολούθησε κι εκείνη τη γραμμή της μη διακοπής της αγωνιστικής δραστηριότητας κατά την περίοδο που θα αγωνίζονται οι Εθνικές ομάδες. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τις τελευταίες, αφού θα στερηθούν των υπηρεσιών σημαντικών παικτών που θα έχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους. Το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωμπάσκετ, με αρκετούς ανθρώπους του αθλήματος να παίρνουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Μετά τη λήξη της διοργάνωσης, και με το διάστημα που απομένει μέχρι το Νοέμβρη να μικραίνει, οι δύο πλευρές φάνηκε να βαδίζουν στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση κοινού πλάνου. Και οι δύο προτάσεις που κατατέθηκαν, όμως, εκατέρωθεν, έπεσαν στο κενό. Αρχικά η Ευρωλίγκα πρότεινε στη FIBA τη διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων τον Ιούνη και όχι σε δύο περιόδους μέσα στη σεζόν (Νοέμβρης - Φλεβάρης). Η πρόταση απορρίφθηκε από τη FIBA, η οποία προχώρησε σε αντιπρόταση για μεταφορά από την Ευρωλίγκα της αγωνιστικής της δραστηριότητας ημέρα Τρίτη (από Πέμπτη - Παρασκευή) κατά τις δύο επίμαχες βδομάδες του Νοέμβρη και του Φλεβάρη, παράλληλα με μεταφορά όλων των διεθνών αγώνων ημέρα Παρασκευή (είχαν προγραμματιστεί αγώνες και για ημέρα Πέμπτη). Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τη FIBA, θα προλάβουν οι παίκτες να ενσωματωθούν στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα και μια βδομάδα μετά θα είναι και πάλι στους συλλόγους τους.

Παράλληλα, έξι ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Τουρκίας) με σχετική πρωτοβουλία εκδήλωσαν την ενότητά τους για τις ενέργειες που θα κάνουν πάνω στο ζήτημα. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να κληθούν οι καλύτεροι παίκτες για τους διεθνείς αγώνες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αγωνίζονται σε ομάδες της Ευρωλίγκας), ενώ καλούν την Ευρωλίγκα να επαναπρογραμματίσει την αγωνιστική δραστηριότητά της. Μάλιστα, εξαιτίας του όλου ζητήματος, έχουν καλέσει σε σύσκεψη (5 Οκτώβρη) τους κορυφαίους παίκτες για να συζητηθεί το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Παντως, μετά από όλα αυτά, τα πράγματα αυτή τη στιγμή δείχνουν να παραμένουν ρευστά, αφού η Ευρωλίγκα δεν έχει απαντήσει επίσημα στην τελευταία πρόταση της FIBA.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κατεβάζει ρολά» ο ευρωπαϊκός αθλητισμός(2020-03-13 00:00:00.0)
Επιτυχημένο ταξίδι για την Εθνική(2019-02-26 00:00:00.0)
Για καλή αρχή στη Βρετανία(2017-11-24 00:00:00.0)
Δήλωση αποχής απο τους «ερυθρόλευκους»(2017-11-14 00:00:00.0)
Στην αντεπίθεση περνούν FIBA και Ομοσπονδίες(2017-09-23 00:00:00.0)
Πρώτη νίκη επί της FIBA και ...πρόβα για κλειστή Λίγκα(2016-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ