Associated Press |
Πικετοφορία μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ενάντια στη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο |
Με δεδομένα όλα αυτά, οι χτεσινές διαβεβαιώσεις αφ' ενός του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ πως μολονότι το Βερολίνο «είναι έτοιμο ακόμη και για στρατιωτικούς κινδύνους, δε θα εμπλακεί σε στρατιωτικές περιπέτειες» και αφ' ετέρου του υπουργού Εσωτερικών, Οτο Σίλι, πως «σε κάθε περίπτωση δε θα πληγούν τα δικαιώματα των πολιτών», έπεισαν ελάχιστους και καθησύχασαν ακόμη λιγότερους για το νέο σκοτάδι που απειλεί να καλύψει τις τωρινές και μελλοντικές γενιές της λεγόμενης Γηραιάς Ηπείρου...
Η γερμανική κυβέρνηση δε θέλησε χτες σε πρώτη φάση να κατονομάσει ποιες οργανώσεις, που δρουν στη χώρα, τίθενται, όπου να 'ναι, εκτός νόμου, εντούτοις την ίδια ώρα οι πληροφορίες που διέρρεαν από τις εκεί μυστικές υπηρεσίες έλεγαν πως ήδη «έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση 20 ισλαμικές οργανώσεις με σύνολο περισσοτέρα από 31.000 μέλη». Ετσι, ο υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, όταν αναφέρθηκε στο πακέτο νέων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων της κυβέρνησης θέλησε να διασκεδάσει επί του παρόντος τις εντυπώσεις, δηλώνοντας: «Προς το παρόν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος για τη χώρα μας -αυτό λένε οι υπηρεσίες ασφαλείας... Αλλά αυτό δε σημαίνει πως η κατάσταση ασφαλείας δε θα αλλάξει σημαντικά βραχυπρόθεσμα».
Το πακέτο μέτρων, που χρειάζεται την έγκριση της Βουλής, αναφέρει μεταξύ άλλων την επέκταση ισχύος ήδη υπάρχοντος νόμου περί απαγόρευσης της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων, με έδρα τη Γερμανία και σε οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό... Προδιαγράφει τη διενέργεια εντατικών εξονυχιστικών ελέγχων στο προσωπικό όλων των αεροδρομίων. Απαγορεύει τη δράση ισλαμικών οργανώσεων στη Γερμανία, εφόσον κριθεί πως «κακομεταχειρίζονται το θρησκευτικό τους χαρακτήρα, για να προβούν σε εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, «μάχη κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Ο δε υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε χτες να προτείνει αυστηρότερους νόμους σε σχέση με τη -συρρίκνωση, εννοείται...- του ιδιωτικού βίου των πολιτών και την κατασκόπευσή τους από τις αρχές «ασφαλείας», λέγοντας:«Καλή είναι η προστασία δεδομένων... αλλά δεν πρέπει αυτό να αφήσει «ανάπηρες» τις προσπάθειες για την αποτροπή του εγκλήματος και της τρομοκρατίας»!!!
Νωρίτερα, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ομοσπονδιακής Βουλής (πλην των βουλευτών του «ΚΟΔΗΣΟ»...) ενέκρινε με 565 ψήφους υπέρ και 40 ψήφους κατά, κείμενο διακήρυξης υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ «με πολιτικά, οικονομικά ακόμη και με προβλεπόμενα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας»... Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε νωρίτερα πει από το βήμα της Μπούντεσταγκ πως η χώρα του «μολονότι είναι έτοιμη για κινδύνους, ακόμη και στρατιωτικούς, απορρίπτει τις στρατιωτικές περιπέτειες». Και όμως, χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινερ» υπογράμμιζε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε επαφή με τη Γερμανία σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής 300 ανδρών επίλεκτης γερμανικής στρατιωτικής δύναμης στα στρατιωτικά χτυπήματα που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον.