Διαχρονικές οι ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών
Μάλιστα, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, όπου συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, ενώ τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη επισκέφτηκε το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών, όπου παρευρέθηκε στον αγιασμό του σχολείου και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε την εγκατάλειψη που υπάρχει στα σχολεία της περιοχής. Μια εικόνα που απέχει πολύ από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του υπουργείου Παιδείας, που μιλάνε για «κανονικότητα στα σχολεία» και για μια «σχολική χρονιά που ξεκινάει χωρίς προβλήματα και ελλείψεις».
Συγκεκριμένα, το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών στεγάζεται από το 1989 σε αίθουσες προκάτ, οι οποίες μάλιστα με το πέρασμα του χρόνου έχουν εμφανίσει στα τοιχώματα διάφορες ρωγμές και με την πρώτη βροχή στάζουν νερό. Μάλιστα, δεν είναι το μοναδικό σχολείο που στεγάζεται σε προκάτ. Αναφέρουμε ενδεικτικά: το 19ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κ.ά. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καν ο προβλεπόμενος χώρος για εκδηλώσεις του σχολείου, ενώ σε αίτημα για να φτιαχτεί το προαύλιο του σχολείου ώστε οι μαθητές να παίζουν ή να κάνουν γυμναστική με ασφάλεια, οι αρμόδιοι έριξαν αμμοχάλικο, υλικό εξαιρετικά επικίνδυνο να προκαλέσει σωματικές βλάβες σε μαθητές. Τέλος, καθηγητές που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ώρες και κενά περιέγραψαν τον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν για να είναι συνεπείς στη δουλειά τους, αφού οι αποστάσεις πολλές φορές είναι μεγάλες και είναι εξαιρετικά αδύνατο να φτάσουν στην ώρα τους μέσα στα πέντε λεπτά του διαλείμματος ακόμα και με δικό τους όχημα, πόσο μάλλον με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και βέβαια, τα έξοδα κίνησης τα βάζουν από την τσέπη τους.
Ο Γιάννης Γκιόκας δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά του ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αναδειχτεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ασκηθεί πίεση και να επιλυθούν επιτέλους προβλήματα που ταλαιπωρούν χρόνια εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι κρίσιμο οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές να οργανώσουν τον αγώνα τους για τη ζωή και το σχολείο που τους αξίζει.
Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στα σχολεία του δήμου Φυλής. Ουσιαστικά μιλάμε για σχολεία - μαμούθ, με πληθώρα μαθητών που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό της κάθε σχολικής μονάδας, με πρόσθετα τμήματα, στην ουσία καταργώντας αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστικής, ειδικοτήτων, λειτουργώντας ακόμα και σε ακατάλληλους χώρους (υπόγεια, αποθήκες, καυστήρες, αίθουσα μέσα σε άλλη αίθουσα), μέσα σε κοντέινερ, ελαττώνοντας σημαντικά προαύλιους χώρους, π.χ. 3ο, 4ο, 6ο Δημοτικά Σχολεία Ανω Λιοσίων, μέσα σε προκάτ στο 10ο Γυμνάσιο Ανω Λιοσίων και στο 1ο Νηπιαγωγείο Ανω Λιοσίων, ενώ το κτίριο που στεγάζεται το 3ο Ενιαίο Λύκειο Ανω Λιοσίων έχει κριθεί ακατάλληλο από το σεισμό του 1999.
Σχολικές αίθουσες προκάτ και ρωγμές σε τοίχους που στάζουν όταν βρέχει |