Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τηλεμαχία χωρίς «μάχη» μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς

Η σύγκλιση των δύο υποψηφίων σε βασικά ζητήματα της πολιτικής τους επισκίασε τις επιμέρους διαφωνίες

Στιγμιότυπο από την τηλεμαχία
Στιγμιότυπο από την τηλεμαχία
Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την «κοινωνική δικαιοσύνη» και άλλα εσωτερικά ζητήματα, έγινε την Κυριακή το βράδυ το ντιμπέιτ των δυο βασικών διεκδικητών της καγκελαρίας στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, της Αγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες - CDU/CSU) και του Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλδημοκράτες - SPD). Οι δύο σημερινοί εταίροι στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό πάσχισαν να διαφοροποιηθούν ο ένας από τον άλλο, προτάσσοντας επιμέρους διαφωνίες, ενώ βασικά υπήρχε μεγάλη ταύτιση απόψεων, καθώς πρόκειται για τους δυο βασικούς εκφραστές του γερμανικού κεφαλαίου.

Σχετικά με το Προσφυγικό και τους μετανάστες, έπαιξαν το «παιχνίδι» «ποιος θα διώξει τους πιο πολλούς από τη Γερμανία», πάντα όμως ανάλογα με τις ανάγκες των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων για εργατικό δυναμικό. «Οσοι δεν έχουν καθεστώς διαμονής πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα», επανέλαβε η Μέρκελ και υποσχέθηκε καλύτερη συνεργασία για αυτό και με αφρικανικά κράτη, ενώ ο Σουλτς υπεραμύνθηκε ενός «κοινού ευρωπαϊκού νόμου περί μετανάστευσης» για να «απορρίπτουμε στα σύνορα όσους έρχονται παράνομα». Επίσης η καγκελάριος αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας, ιδίως των γυναικών, με προγράμματα κατάρτισης κ.ά., κάτι που αποτελεί και αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων, που ανησυχούν για την έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, που εμφανίζεται προεκλογικά σαν υπερασπιστής της «κοινωνικής δικαιοσύνης», κατηγόρησε την κυβερνητική εταίρο του για τα 2,5 εκατομμύρια ανέργους στη Γερμανία και για τις «πολύ επισφαλείς συνθήκες απασχόλησης, με τις γυναίκες ιδιαίτερα να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετατροπής της μερικής σε πλήρη απασχόληση». Ωστόσο, ο Μ. Σουλτς παρέλειψε κάθε αναφορά στα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα της «Ατζέντας 2010», που ψηφίστηκε επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, και «εξύψωσε» την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων, όπως και τις ελαστικές μορφές εργασίας. Αυτή την «ατζέντα» εφαρμόζουν και οι κυβερνητικοί συνασπισμοί Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών τις δυο τελευταίες τετραετίες, με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς Γερμανούς να εργάζονται με «άτυπες μορφές απασχόλησης» και με μισθούς στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Επίσης, για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης εμφανίστηκαν και οι δύο υποψήφιοι να συμφωνούν στα 67 χρόνια, ενώ η Μέρκελ απέρριψε - προς το παρόν - την αύξηση του ορίου στα 70, όπως ζητούν ορισμένοι Χριστιανοδημοκράτες.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, ο Μ. Σουλτς απέφυγε να απαντήσει αν το SPD θα συνέχιζε τη συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ