Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Σήμερα η στάση εργασίας

Παναττική στάση εργασίας αποφάσισε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για σήμερα, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό.

Το θέμα συζητείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο θα εξετάσει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά», όμως «χωρίς να έχει προηγηθεί» - όπως αναφέρει ο Σύλλογος - «η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που επανειλημμένως και με στοιχεία έχει ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑ, «αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια προσπάθεια να παρακαμφθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος και η συνταγματική επιταγή της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος), δηλαδή της κοινής περιουσίας όλων μας, προς όφελος της ιδιωτικής εταιρείας "Lamda Development" και των σχεδίων που έχει παρουσιάσει για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού».

Στην ανακοίνωσή τους, ακόμα, οι αρχαιολόγοι υπενθυμίζουν τα προβλήματα της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού με διατάξεις υπέρ του επενδυτή, «όπως την αποζημίωσή του σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων! Ακόμη περισσότερο που η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου υπέγραψε πριν από μερικές μέρες, χωρίς να ρωτήσει καν τους αρμόδιους αρχαιολόγους, ένα Μνημόνιο συνεργασίας με ειδικούς όρους μόνο για την περίπτωση του Ελληνικού, που στην ουσία καταργεί τον Αρχαιολογικό Νόμο και δεν έχει καμία σχέση με τα Μνημόνια που εφαρμόζονται σε παρόμοια έργα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ