Η τελευταία πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, που τη νύχτα της Κυριακής απείλησε σοβαρά το χωριό Μαριές, ήταν μόνο μία από τις δεκάδες που εκτυλίχθηκαν στο νησί το φετινό καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, στη Ζάκυνθο έχουν ξεσπάσει περίπου 80 δασικές πυρκαγιές. Μάλιστα, σε μία μόνο μέρα του Ιούλη, από το σύνολο των πυρκαγιών, οι 22 είχαν ξεσπάσει στη Ζάκυνθο και 15 άλλη μέρα του ίδιου μήνα.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της τελευταίας πυρκαγιάς, που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου, δημιουργούνταν συνεχώς νέες εστίες. Συγκεκριμένα, η φωτιά ξεκίνησε στις περιοχές της Αναφωνήτριας, των Ανω Βολιμών και Μαριών και την Κυριακή το πρωί ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καμπί. Κάτι ανάλογο συνέβη και το βράδυ, ενισχύοντας τις υπόνοιες για σχέδιο εμπρησμού, όταν στην περιοχή της Αναφωνήτριας το μέτωπο της πυρκαγιάς πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές. Την ώρα που οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του, εκδηλώθηκαν τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση.
Το σενάριο των εμπρησμών στη Ζάκυνθο επιβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης. «Την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων... Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και σημείωσε ακόμα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».