Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κόντρα Μακβάλα - IAAF για τον αποκλεισμό

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον σπρίντερ Ισαάκ Μακβάλα, από τη Μποτσουάνα, και την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου (IAAF), σχετικά με την απόφαση της δεύτερης να μην του επιτρέψει να αγωνιστεί στον τελικό των 400 μ., με αφορμή το γεγονός ότι δυο μέρες πριν είχε χτυπηθεί από τον ιό της γαστρεντερίτιδας. Η συγκεκριμένη ασθένεια σημειώνεται πως έχει εξελιχθεί σε επιδημία για τους αθλητές που μετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, αφού 34 εξ αυτών είχαν κολλήσει τον ιό μέχρι χτες. Στον αθλητή της Μποτουσάνα, που θεωρούνταν μάλιστα εκ των φαβορί του τελικού στα 400 μ, δεν επετράπη η είσοδος στο προθερμαντήριο λίγο πριν τον αγώνα, με το σκεπτικό ότι έχει τεθεί σε 48ωρη καραντίνα. Η πλευρά του παίκτη όμως υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Για το θέμα η IAAF εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ζητήθηκε από τον Μακβάλα να παραμείνει στο δωμάτιό του για 48 ώρες. Αυτό έγινε για λόγους αποφυγής εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα με την IAAF, η συγκεκριμένη περίοδος ολοκληρωνόταν στις 2 μ.μ. της Τετάρτης 9 Αυγούστου. Ωστόσο, από την πλευρά του ο Μακβάλα με δηλώσεις του διαψεύδει ουσιαστικά τα όσα ισχυρίζεται η ανακοίνωση της IAAF.

Οπως είπε μεταξύ άλλων, κανείς δεν τον εξέτασε προκειμένου να του δώσει τέτοιες οδηγίες: «Δεν με εξέτασε κανείς. Λένε ότι έχω υποστεί τροφική δηλητηρίαση, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο αθλητής από τη Μποτσουάνα. Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο γιατρός της ομάδας της Μποτσουάνα. «Δεν έγιναν καθόλου εξετάσεις. Πρόκειται απλά για γενικευμένες υποθέσεις λόγω της έξαρσης που παρουσίασε ο ιός. Ο Ισαάκ έχει μόλις ένα από τα συμπτώματα. Είναι καλά, είχε προετοιμαστεί να τρέξει και η IAAF δεν του το επέτρεψε».

Ετρεξε μόνος του στα 200 μ.

Η Μποτσουάνα κατέθεσε ένσταση και για τη μη συμμετοχή του Ισαάκ Μακβάλα στα προκριματικά των 200 μ., με την IAAF να την κάνει αποδεκτή (μετά και τα όσα προηγήθηκαν στα 400 μ.). Ως αποτέλεσμα, σε ένα σκηνικό που προκάλεσε αίσθηση, ο αθλητής έτρεξε χτες μόνος του με στόχο να κάνει ένα χρόνο κάτω από 20.53, που ήταν του τελευταίου αθλητή που πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά. Τελικά τα κατάφερε, αφού έφερε χρόνο 20.20 και χτες αργά το βράδυ επρόκειτο να δώσει το «παρών» στα ημιτελικά.

Συνεχίζεται το μυστήριο με τον ιό

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να παραμένει το μυστήριο σχετικά με το ποια είναι η αιτία της ασθένειας των 34 αθλητών, αφού οι αρχικές πληροφορίες για τροφική δηλητηρίαση διαψεύστηκαν. Αν και οι αθλητές αυτοί είναι μέλη συγκεκριμένων αποστολών, που έμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο, όπως διαπιστώθηκε τα αίτια της ασθένειας δεν είχαν σχέση με κάποια τροφή ή το νερό που έπιναν. Τα νέα δεδομένα κάνουν λόγο για τον ιό norovirus.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ