Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με διήμερες εκδηλώσεις τίμησε τους μαχητές του ΔΣΕ

«Οι μαχητές της Σκίζας δεν λύγισαν ποτέ, τιμή και δόξα στον ΔΣΕ», «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Ενας αιώνας αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Με αυτά τα συνθήματα, νέοι και νέες από όλη την Ικαρία έπειτα από πολύωρη ανάβαση, ύψωσαν την περασμένη Παρασκευή, για 3ησυνεχόμενη χρονιά, την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ στο σημείο όπου έγινε η Μάχη της Σκίζας, πάνω από το Πελεκητό Καραβοστάμου, το Μάη του '49, ανάμεσα σε αντάρτικη ομάδα του ΔΣΕ και απόσπασμα μοναρχοφασιστών, στην οποία σκοτώθηκε ο Διαμαντής Διαμαντής, αξιωματικός του ΕΛΑΣ, από τη Λίμνη Ευβοίας, που βρισκόταν στην Ικαρία ως πολιτικός εξόριστος.

Επίσης, έγινε απαγγελία του «Ορκου του μαχητή του ΔΣΕ» από την Μανώλια Καϊάφα και ξεκίνησε η κατάβαση προς το Πελεκητό για τη συνέχεια των εκδηλώσεων. Εκεί πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά τους νέους που περπάτησαν «στα χνάρια του ΔΣΕ», ανάμεσά τους οι 2 μοναδικοί επιζώντες αντάρτες από τη Μάχη της Σκίζας, ο Ορέστης Πορτέλος και ο Σταμάτης Φουντούλης.

Στο χαιρετισμό εκ μέρους της ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, ο Αποστόλης Δημόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις έως τώρα δραστηριότητες των ΚΟ της Ικαρίας για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Γραμματέας της ΚΟΒ Καραβοστάμου, Ελένη Κούβαρη, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την έρευνα της Οργάνωσης προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ονόματα όσων πήραν μέρος στη μάχη και τα οποία αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε. Τα αποκαλυπτήριά της έγιναν από τους δύο επιζώντες της μάχης Ορέστη Πορτέλο, Σταμάτη Φουντούλη αλλά και από την αδερφή του Διαμαντή Διαμαντή, Αθηνά Διαμαντή, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον ικαριώτικο λαό για τις εκδηλώσεις τιμής προς τους αλύγιστους αντάρτες του ΔΣΕ. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αντάρτικα τραγούδια από νεολαίους του Καραβοστάμου.

Την επόμενη μέρα, 5/8, στον Καραβόσταμο, πραγματοποιήθηκε από την ΚΟΒ η παράδοση τιμητικών πλακετών τόσο στους επιζώντες όσο και στις οικογένειες των υπόλοιπων μαχητών της Σκίζας. Νωρίτερα είχε μιλήσει, από την ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων, ο Νίκος Λαρδάς, παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ