Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Στην Ολομέλεια από αύριο ο «κόφτης» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στην Ολομέλεια θα βρίσκεται από αύριο Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο παρά την κυβερνητική προπαγάνδα πετσοκόβει παραπέρα τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), εξασφαλίζοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος της υγείας του λαού.

Μέσα από τις διατάξεις του η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου αλλά και ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, που το ονομάζει «Δίκτυο ΠΦΥ». Οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα αποτελούν τον πυρήνα του, θα είναι μονάδες χαμηλών προδιαγραφών, ούτε στελεχωμένες επαρκώς με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Οσο για τις προσλήψεις, κοντά 3.000, αποτελούν συνεχή ανακύκλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα λειτουργεί περισσότερο ως «κόφτης» προκειμένου να διασφαλίζει, και μάλιστα με απειλή ποινής, ότι αυτά που θα στοιχίζει ο ασφαλισμένος δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του ασφαλιστικού φορέα. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν τα λεγόμενα θεραπευτικά, διαγνωστικά, φαρμακευτικά πρωτόκολλα, η ηλεκτρονική κάρτα υγείας κ.ά. Δηλαδή θα λειτουργούν ως εργαλεία για την περικοπή, έλεγχο και περιορισμό σε ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις στα φάρμακα, στην παραμονή για νοσηλεία κ.ο.κ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, χτες, κατά την τελευταία συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πρόκληση για το λαό, τους υγειονομικούς, αφού δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ακόμα πιο υποβαθμισμένο - κατ' όνομα - σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με φτηνούς υγειονομικούς και φτηνές υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες», που «καμία σχέση δεν έχει με την ανάπτυξη σύγχρονων κρατικών μονάδων Υγείας, Κέντρων Υγείας κ.λπ., που θα καλύπτουν όλες τις λαϊκές ανάγκες δωρεάν».

«Είναι αυτό ακριβώς που απαιτούν και χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να διασφαλίζουν φτηνούς εργαζόμενους, με ελάχιστο επίπεδο Υγείας, για να είναι ικανοί προς εκμετάλλευση, και αυτό είναι στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η πρόληψη συνδέεται με την αντιμετώπιση και την εξάλειψη όλων εκείνων των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που επιδρούν στην υγεία του ανθρώπου. Φτώχεια, ανεργία, εργασιακές σχέσεις, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, διατροφή, κατοικία, περιβάλλον και ούτω καθεξής».

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να απορρίψουν το νομοσχέδιο ως «τμήμα της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας παράλληλα την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας με πλήρη στελέχωση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς με υγειονομικούς όλων των κλάδων, όλοι με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου».

Η ΝΔ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας μέσω του εισηγητή της Ι. Φωτήλα την κυβέρνηση για «ιδεοληψία ενάντια στον ιδιωτικό τομέα», επειδή στις ΤΟΜΥ και στον οικογενειακό γιατρό οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετατρέπονται σε «κομπάρσους». «Κατά» ψήφισε και η ναζιστική Χρυσή Αυγή λόγω αμφισβήτησης ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι λέει στο νομοσχέδιο, στο οποίο ο ειδικός της αγορητής Γ. Αϊβατίδης πρότεινε και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Τα άλλα αστικά κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία χιλιάδων γιατρών στη Μαδρίτη(2022-11-24 00:00:00.0)
Εξαγγελίες κάλπικες για το λαό, χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους(2017-12-14 00:00:00.0)
Πάλη για σύγχρονη - δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλο το λαό(2017-08-04 00:00:00.0)
«Κόφτης» ακόμα και στις υποβαθμισμένες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας(2017-08-03 00:00:00.0)
Βαθαίνει την εμπορευματοποίηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων(2008-03-30 00:00:00.0)
«Οικονομική αυτοτέλεια» με κατά κεφαλήν πληρωμή(2006-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ