Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Με συμμετοχή στο 41,5% η εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης

Στα 8 εκατομμύρια οι ψηφοφόροι, αμφισβήτηση της διαδικασίας από αντιπολίτευση, ΗΠΑ, Ισπανία και κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής

Ενα από τα εκλογικά κέντρα έκτακτης ανάγκης στο Πολυεδρικό Στάδιο του Καράκας, για τους ψηφοφόρους που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στους δήμους τους λόγω των μπλόκων της αντιπολίτευσης
Ενα από τα εκλογικά κέντρα έκτακτης ανάγκης στο Πολυεδρικό Στάδιο του Καράκας, για τους ψηφοφόρους που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στους δήμους τους λόγω των μπλόκων της αντιπολίτευσης
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οπως όλα δείχνουν, και μετά την εκλογή των αντιπροσώπων για την νέα Συντακτική Συνέλευση, που ολοκληρώνονται σήμερα στη Βενεζουέλα, η σύγκρουση ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση πρόκειται να συνεχιστεί. Την Κυριακή με πολλές δυσκολίες και σε εκρηκτικό κλίμα, τελικά υπήρξε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της τάξης του 41,5% ή 8.089.320, σε σύνολο 19 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων. Η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική επιτυχία για τις δυνάμεις της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Διαδικασίας» τη συμμετοχή του κόσμου. Από την άλλη, η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), που μποϊκοτάρισε τις εκλογές, χαρακτηρίζει τη διαδικασία νοθεία ενώ σε περιοχές που ελέγχει στην πρωτεύουσα Καράκας και αλλού εμπόδισε τη διενέργειά τους με μπλόκα και τρομοκράτηση του κόσμου. Περίπου 200 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 24.000 αποκλείστηκαν ενώ δεν έλειψαν, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, οι ένοπλες επιθέσεις. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας υποψήφιος αντιπρόσωπος με την κυβέρνηση και ένα στέλεχος νεολαίας του κόμματος Δημοκρατική Δράση, ενώ στους νεκρούς συγκαταλέγονται και αστυνομικοί, αρκετοί ακόμα, δε, είναι τραυματίες.

Στη διαδικασία αναδείχτηκαν οι 537 από τους συνολικά 545 αντιπροσώπους, που εκλέγονταν σε τοπικό (364) ή κλαδικό (173) και οι 8 αντιπρόσωποι ινδιάνικων πληθυσμών είχε καθοριστεί να εκλεγούν σήμερα 1 Αυγούστου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής, από την πλατεία Σιμόν Μπολίβαρ του Καράκας, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο σημείωσε ότι «η Συντακτική Συνέλευση είναι εδώ με τη θέληση των 8 και πλέον εκατομμυρίων, που αψήφησαν τις απειλές της αντιπολίτευσης και του ιμπεριαλισμού». Πρόσθεσε ότι «ο λαός απέδειξε πως όταν μας πιέζει η ολιγαρχία, τότε είναι που δείχνει την αξία που έχει το αίμα που τρέχει στις φλέβες μας, το αίμα των απελευθερωτών μας». Τόνισε επίσης ότι η Συντακτική Συνέλευση έχει τη νομιμοποίηση που είχε και η αντίστοιχη διαδικασία το 1999 (εννοεί τότε που ψηφίστηκε το προηγούμενο Σύνταγμα, όταν ήρθε στην εξουσία ο Τσάβες), «ενός λαού που βγήκε να ψηφίσει σε συνθήκες πολέμου για να πει ότι θέλει ειρήνη». Πρόσθεσε με έμφαση ότι η Συντακτική Συνέλευση θα έχει όλες τις εξουσίες και κυρίως για να εγκαθιδρυθούν η ειρήνη και η εθνική συμφιλίωση με όσους την θέλουν και, ταυτόχρονα, για «να αρθεί η ασυλία από όποιον πρέπει να αρθεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις των κεντρικών στελεχών της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα, παρουσιάζοντας μια γκάμα ...αποτελεσμάτων με συμμετοχή περίπου 2,5 - 3 εκατομμυρίων ή 12% του εκλογικού σώματος. Τα στοιχεία αυτά προφανώς και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και την αμφισβήτηση, όπως λένε, της «μονοκομματικής δικτατορίας». Οπως και προεκλογικά, σε αυτήν τη στάση έχουν τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ, ΕΕ, και κυβερνήσεων - συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική, που αμέσως βγήκαν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, όπως αυτές των Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Χιλής, Μεξικού, Παναμά, Περού, Ισπανίας. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις που συσπειρώνονται στη διακρατική ένωση της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τη δική μας Αμερική (ALBA), Κούβα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα κ.λπ., χαιρέτισαν την εκλογική διαδικασία ως «δημοκρατικό δικαίωμα του λαού».

Μια σύγκρουση που θα συνεχιστεί

Οπως έχει γίνει φανερό όλον αυτόν τον καιρό και ιδιαίτερα από τον Απρίλη φέτος, οπότε ξεκίνησαν οι βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, όπου έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές 114 άνθρωποι, η σύγκρουση στη Βενεζουέλα είναι έκφραση της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της αποτυχίας της «αριστερής» διαχείρισης του καπιταλισμού, του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», όπως λανσάρεται η εν λόγω οπορτουνιστική θεωρία από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, των ελλείψεων, της εξαφάνισης του λαϊκού εισοδήματος από τον πληθωρισμό της τάξης του 700%, αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση, χρεώνοντάς τα στο «σοσιαλισμό». Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την στηρίζουν προσβλέπουν, μέσω της ήττας Μαδούρο, να ανακτήσουν αγορές που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια από ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη πραγματικότητα το ΚΚ Βενεζουέλας έδωσε τη μάχη του επιλέγοντας να συμμετάσχει στη διαδικασία όχι με τη λίστα της κυβέρνησης αλλά με την πλατφόρμα «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017», που συγκρότησε με άλλες δυνάμεις, για να προβάλει τόσο την επαγρύπνηση σε ενδεχόμενη ξένη επέμβαση όσο και την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική πάλη, η σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις τάσεις ταξικής συνεργασίας. Χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας εκτιμούσε τα αποτελέσματα των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ