Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Συνεχίζονται οι σεισμοί και οι καταγραφές των ζημιών

Μέτρα στήριξης των αγροτών ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Eurokinissi

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο, μετά το μεγάλο σεισμό της περασμένης Δευτέρας. Ετσι, σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.50 το περασμένο Σάββατο ανοιχτά της Λέσβου, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπιζόταν περίπου 31 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Μυτιλήνης, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα δέκα χιλιόμετρα.

Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές, ενώ όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, «είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε, αυτός των 5,2 Ρίχτερ».

Εκπρόσωποι του δήμου Λέσβου ενημέρωσαν την Κυριακή τους κατοίκους της Βρίσας, κυρίως για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να γίνει έγκαιρα η καταβολή των αποζημιώσεων. Οπως ανακοινώθηκε, ο δήμος Λέσβου θα προκαταβάλει τις αποζημιώσεις ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Χτες, συνεργεία εργολάβων θα ξεκινούσαν εργασίες σε τρεις περιοχές, Βρίσας - Πολιχνίτου, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης για να γκρεμίσουν ετοιμόρροπους τοίχους και να απομακρύνουν τα ερείπια για την ασφάλεια των κατοίκων. Εχουν δηλωθεί τουλάχιστον 100 σημεία με ετοιμόρροπους τοίχους, από τα οποία θα ξεκινούσαν οι εργολάβοι, πάντα σε συνεργασία με τους μηχανικούς που πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Παράλληλα, εκατοντάδες σπίτια χαρακτηρίζονται ως «μη κατοικήσιμα» από τις αυτοψίες που διεξάγουν τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια στη Λέσβο, τα οποία συνεχίζουν τους ελέγχους, και ο αριθμός των ακατάλληλων κτιρίων πιθανότατα θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών, από τις 13 Ιούνη μέχρι και χτες είχαν διενεργηθεί συνολικά 1.361 αυτοψίες σε κτίσματα, από τα οποία κρίθηκαν κατοικήσιμα 608 και μη κατοικήσιμα 753. Από το σύνολο των αυτοψιών, 1.192 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 547 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 645 μη κατοικήσιμες.

Μέτρα στήριξης για τους αγρότες

Σε χτεσινή της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου απαιτεί την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας «για την ανακούφιση και στήριξη των κατοίκων του νησιού, και ιδιαίτερα όσων είχαν απώλειες από το σεισμό».

Παράλληλα, η ΟΑΣ διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, οικοσυσκευές και εμπορεύματα, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσους έχασαν τα σπίτια τους, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών για τους πληγέντες, άρση των διαδικασιών κατάσχεσης σε όλο το νησί, χορήγηση άτοκων δανείων σε όλους τους πληγέντες, να δοθούν άμεσα στους αγρότες και κτηνοτρόφους ολόκληρες οι επιδοτήσεις, που είτε καθυστερούν για διάφορους λόγους ή έχουν παρακρατηθεί για χρέη, και να σταματήσουν οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ σε χωράφια και στάνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ