Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ Ο Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ
«Το ψέμα έχει μικρά ποδάρια»

Αποστομωτική απάντηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας στον ψευδόμενο υφυπουργό Γεωργίας

Ζητάει και τα «ρέστα» ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, από τις συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος που αποκαλύπτουν στους αγρότες τις αλχημείες και τα ψεύδη της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας. Ο υφυπουργός Γεωργίας, μnν μπορώντας να κρύψει την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για την απόφαση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής με τις νέες κινητοποιήσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες στη Θεσσαλία, με ανακοίνωσή του, προκλητικά, κάνει λόγο για «έκρηξη παραπληροφόρησης από συγκεκριμένους κύκλους και παράγοντες για τις εξελίξεις στην παραγωγή βάμβακος και τις υποτιθέμενες τιμές του προϊόντος», καθώς και για «ψευδεπίγραφες προβλέψεις».

Ο Φ. Χατζημιχάλης, αποκρύπτοντας τις τραγικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι στους αγρότες, στην ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι αντιλαμβάνεται «τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω απ' αυτή την πρακτική»!!! Και στη συνέχεια, θέλοντας να πείσει για το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους βαμβακοπαραγωγούς και για τη δήθεν αδιαφορία όλων όσοι πρωτοστατούν στους αγώνες της αγροτιάς:

  • αναφέρει ότι η τιμή που εισέπραξαν πέρσι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών
  • ισχυρίζεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού της καλλιέργειας απέβησαν υπέρ των αγροτών
  • θεωρεί σαν προπαγάνδα τις αντιδράσεις για τη λειψυδρία και σαν κινδυνολογία τα όσα λέγονται σχετικά με το νέο κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι.
  • επιμένει, στα πλασματικά στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο Γεωργίας ως εκτίμηση για το ύψος της καλλιεργούμενης έκτασης και της συνολικής παραγωγής βαμβακιού και για να μη ρεζιλευτεί παντελώς στο τέλος αναφέρει ότι και ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα.
Η απάντηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας

Αποστομωτική και τεκμηριωμένη απάντηση στα ψεύδη του Φ. Χατζημιχάλη δίνει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, στην οποία επισημαίνει: «Θυμίζουμε στον υφυπουργό και την κυβέρνηση του ότι:

  • Πέρυσι οι Ενώσεις με τις υψηλές τιμές που έδωσαν, λόγω και των εκλογών, χρωστάνε, πλέον, δισεκατομμύρια. Η ΕΑΣ Λάρισας χρωστάει 2,5 δισεκατομμύρια, η δε ΕΑΣ Τρικάλων 1,5 δισεκατομμύρια, αντίστοιχα και άλλες ΕΑΣ.
  • Πέρυσι η διεθνής τιμή του βαμβακιού ήταν υψηλή και αυτό επέτρεψε στη χώρα μας να μπει στη Β' ποσόστωση των 850.000 τόνων βαμβακιού. Φέτος η διεθνής τιμή του βαμβακιού είναι πολύ χαμηλή.
  • Οι αγρότες γλίτωσαν τις χειρότερες συνέπειες της λειψυδρίας, όχι από τα ανύπαρκτα κυβερνητικά έργα, αλλά από τις βροχές του Ιουλίου. Το πρόβλημα παραμένει και οξύνεται κάθε χρόνο.

Δεν αναφέρεται λέξη για το νέο καταστροφικό κανονισμό που ψήφισε ο υπουργός Γεωργίας στην ΕΕ σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται;

  • Κλιμακωτός συντελεστής συνυπευθυνότητας, που με τον προηγούμενο κανονισμό αποτελούσε το 50% (0,5) του ποσοστού υπέρβασης της παραγωγής. Με το νέο κανονισμό θ' αυξάνει ανάλογα την παραγωγή. Ετσι, για παραγωγή μεγαλύτερη από 1.137.750 για κάθε 15.170 τόνους, το πρόστιμο θ' αυξάνει κατά 0,2% φτάνοντας ως και στο 100%.
  • Καθήλωση των δαπανών στα 770 εκατομμύρια ευρώ από το 1992.
  • Καθήλωση του πλαφόν στην παραγωγή, στους 782.000 τόνους.
  • Οι θεσμικές τιμές παραμένουν οι ίδιες εδώ και 12 χρόνια. 106,3 ευρώ στα 100 κιλά για την τιμή στόχου και 106,99 ευρώ στα 100 κιλά για την ελάχιστη τιμή.
  • Ο εκκοκκιστής έχει τη δυνατότητα να διαμoρφώνει αυτός την προκαταβολή στους παραγωγούς.
  • Διατηρείται η προσαρμογή βάρους στο σύνολο της παραγωγής που μεγαλώνει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας στους αγρότες.
  • Ισχύει ο προκαθορισμός και μετακαθορισμός της επιδότησης που "ροκανίζει" ο εκκοκκιστής.
  • Μπαίνει για πρώτη φορά διάταξη σε κανονισμό που προβλέπει περιορισμό της καλλιέργειας για αντικειμενικούς περιβαλλοντικούς λόγους».

Και συνεχίζει: «Ρωτάμε, ευθέως, τον υφυπουργό και περιμένουμε να μας απαντήσει άμεσα:

α) Η προκαταβολή καθορίστηκε φέτος στις 193,5 δρχ. το κιλό. Πόση θα ήταν η προκαταβολή που θα λάμβαναν οι αγρότες με τον προηγούμενο κανονισμό για το βαμβάκι; Θα ήταν ή όχι 233 δρχ. το κιλό; Χάνουν ή δε χάνουν 40 δρχ. οι παραγωγοί με την εφαρμογή του νέου κανονισμού από την προκαταβολή;

β) Με το νέο κανονισμό και με την αύξηση της συνυπευθυνότητας δε θα είναι μικρότερη και η τελική τιμή του βαμβακιού; Γιατί δε λέει την αλήθεια στους αγρότες;».

Κάλεσμα αγώνα

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, επισημαίνει ότι μονόδρομος για τους αγρότες είναι ο αγώνας και τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν. «Μόνη λύση - τονίζει - είναι ο ενωμένος συντονισμένος αγώνας των αγροτών με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους άνεργους. Η πολιτική της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση με τη σύμπνοια, ουσιαστικά, της ΝΔ και του ΣΥΝ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Καλούμε τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στα αγωνιστικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 18/9 στα Φάρσαλα και στις 24/9 στη Λάρισα από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ