Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να πληρωθούν εργαζόμενοι και καπνοπαραγωγοί από την «Καπνική Μιχαηλίδης»

Την πληρωμή των δεδουλευμένων 5 μηνών που οφείλονται στους περίπου 500 εργαζόμενους της «Καπνικής Μιχαηλίδης ΑΕ», τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, όπως επίσης και την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις πληρωμή των καπνοπαραγωγών για την περσινή καπνοπαραγωγή, την εξασφάλιση τιμών με βάση το κόστος παραγωγής και το εισόδημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, κατά τη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Οπως ανέφερε, ο όμιλος «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ» έχει παρουσία σε 8 χώρες με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες, είναι η 4η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο. Είναι μία από τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές εταιρείες παγκοσμίως, μάλιστα το 2015 εμφάνισε κέρδη 105 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά τα χρόνια, μείωσε μισθούς, εντατικοποίησε την εργασία, αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο όπως διαμορφώθηκε τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και το νέο «αναπτυξιακό νόμο». Την ίδια ώρα, αφήνει απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους, αλλά και χιλιάδες μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς, από τη Θράκη μέχρι την Αιτωλοακαρνανία, στους οποίους οφείλει 7,6 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης και παύση των εξαγωγών της, ενώ η παραγωγή δεν μειώθηκε, παραγγελίες υπήρχαν, οι αποθήκες ήταν γεμάτες με εμπορεύματα...

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος» (ΠΑΕΓΑΕ) έχει δεσμεύσει επεξεργασμένα καπνά του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε τυχόν ελλείμματα ποσοτήτων καπνού, για τις οποίες είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης. Μέρος αυτών των τίτλων η εταιρεία το χρησιμοποίησε για να πάρει δάνεια, κυρίως από ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και από τη «Deutsche Bank».

«Οταν πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις...»

Με την απάντησή της, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το αντεργατικό πλαίσιο, που διατηρεί και ενισχύει και η σημερινή κυβέρνηση, διασφαλίζει την ασυδοσία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων.

Η υπουργός παραδέχτηκε πως είναι τακτική της επιχείρησης η μη καταβολή των δεδουλευμένων, ωστόσο ανέφερε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο πέρα από ελέγχους και μηνύσεις, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις και για ιδιωτική οικονομία, ο έλεγχος φτάνει μέχρι την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας».

Παρουσίασε επίσης ένα ακόμα στοιχείο, που έρχεται στην πραγματικότητα να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οπως είπε η υπουργός, οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με τα οποία αποδέχονται να τους εκχωρηθεί η απαίτηση που έχει η επιχείρηση από αγοραστές των προϊόντων της, τα οποία θα εξαγάγει μόλις αρθεί η παρακράτηση των εμπορευμάτων της από την ΠΑΕΓΑΕ. Και, όπως ανέφερε, το υπουργείο θα παρακολουθεί την εξέλιξη...

Ο Σ. Βαρδαλής στη δευτερολογία του αναρωτήθηκε «τι περισσότερο θα είχαν πάθει εργαζόμενοι και καπνοπαραγωγοί αν το υπουργείο δεν "διασφάλιζε" τα δικαιώματά τους». Σημείωσε ότι η δικαστική εμπλοκή και οι αντιθέσεις μεταξύ εταιρείας και τραπεζικού κεφαλαίου δεν προοιωνίζονται καμιά θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους στην εταιρεία και τους καπνοπαραγωγούς, τους οποίους και κάλεσε να αντισταθούν στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων, που μόνο τα κέρδη τους βλέπουν, αλλά και στην αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ