Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μήνυμα ΗΠΑ με πολλούς αποδέκτες

Η βόμβα έπεσε λίγο πριν ξεκινήσει νέος γύρος «ειρηνευτικών συνομιλιών» για το Αφγανιστάν με πρωτοβουλία της Μόσχας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη ραγδαία όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλο τον πλανήτη αποτυπώνει η ισχυρότερη συμβατική (μη πυρηνική) βόμβα GBU-43/B που έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν την περασμένη Πέμπτη, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, σε μια περίοδο που γίνονται όλο και πιο ορατές οι βαθιές αντιθέσεις ειδικά μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Καθόλου τυχαία, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που εμφανίστηκε «πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας» και μιλώντας για «μια νέα επιτυχία» υποστήριξε ότι έχει δοθεί «λευκή επιταγή» στις Ενοπλες Δυνάμεις και «για αυτό το λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό», τονίζοντας: «Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά».

Η GBU-43/B - που έπεσε στην επαρχία Νανγκαρχάρ με το πρόσχημα ότι εκεί έχει δυναμώσει η παρουσία του «Ισλαμικού Κράτους» - αποκαλείται και ΜΟΑΒ (Mother Of All Bombs - «μητέρα όλων των βομβών») και αποτελεί την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα του αμερικανικού οπλοστασίου (MOAB κανονικά είναι ακρωνύμιο του «Massive Ordnance Air Blast»).

Πέρα από τα ευρύτερα μηνύματα, η ρίψη της ΜΟΑΒ επιβεβαίωσε ότι και η Κεντρική Ασία παραμένει βασικό πεδίο διεργασιών με όχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Τη δική του σημασία έχει και το γεγονός ότι, μετά την αμερικανική ρίψη, ρωσικά ΜΜΕ έκριναν σκόπιμο να επισημάνουν ότι η βόμβα Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power που διαθέτει η Μόσχα από το 2007, γνωστή και ως FOAB («Father of all bombs»), είναι πολύ μεγαλύτερη σε ισχύ και αποτελεσματικότητα από την αμερικανική GBU-43/B.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή έφτασε στην Καμπούλ ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, στρατηγός Χ. Ρ. Μακμάστερ, με στόχο «πολύ σημαντικές συνομιλίες που αφορούν την αμοιβαία συνεργασία». Για το περιεχόμενο των επαφών του λίγα πράγματα έγιναν γνωστά. Ωστόσο, σε δηλώσεις του κάλεσε χώρες της περιοχής όπως το Πακιστάν και τη Ρωσία να σταματήσουν να στηρίζουν τους «Ταλιμπάν» στη «διαιώνιση του μακρόχρονου πολέμου». Ειδικά για τη Ρωσία, τον τελευταίο καιρό επανεμφανίστηκαν αμερικανικές αναλύσεις και πληροφορίες ότι προσφέρει στους «Ταλιμπάν» μέχρι και οπλισμό, κάτι που η Μόσχα πάντως αρνείται.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό των διεργασιών είναι ότι την περασμένη Παρασκευή έγινε στη Μόσχα μία ακόμα συνάντηση στο πλαίσιο των «ειρηνευτικών συνομιλιών», στις οποίες πρωτοστατεί η Ρωσία εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Είναι η τρίτη τέτοια πρωτοβουλία της Ρωσίας μόνο από το Δεκέμβρη του 2016, που αυτή τη φορά περιέλαβε συνολικά 11 χώρες. Ενώ αρχικά οι συναντήσεις αφορούσαν Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ρωσία και Κίνα, πλέον το «τραπέζι» διευρύνθηκε και με τη συμμετοχή Ινδίας, Ιράν κ.τ.λ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρώην Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, χαρακτήρισε «θηριωδία» τη ρίψη της αμερικανικής βόμβας, επικρίνοντας τη σημερινή κυβέρνηση για την «ανοχή» της στη δράση των ΗΠΑ.

Επικίνδυνες εξελίξεις

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε σχόλιο για τη νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που έχει ως εξής:

«Λίγες μέρες μετά τη Συρία, η νέα επίθεση των ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Αφγανιστάν και μάλιστα με την ισχυρότερη συμβατική βόμβα, συνιστά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που φυσικά ξεπερνά την εκκαθάριση κάποιων θέσεων τζιχαντιστών. Μπροστά σ' αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, γιατί συμμετέχει ποικιλοτρόπως στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ μόλις πρόσφατα συμφώνησε για την επέκταση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας.

Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση, καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και οργάνωση της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και την έξοδο από το ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ