Πρόγραμμα αδράνειας με ενημερώσεις και περιοδείες αποφάσισε η πλειοψηφία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας
Από παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση για την παιδεία, με αίτημα κομβικό την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της μεταρρύθμισης |
Συγκεκριμένα, από την πλειοψηφία αποφασίστηκε από 5 μέχρι 19 Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθούν περιοδείες των μελών του ΔΣ σ' όλη την Ελλάδα για ενημέρωση. Στις 20-21 Σεπτέμβρη να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ για διαμόρφωση εισήγησης προς τις ΓΣ των Συλλόγων, οι οποίες προτείνεται να γίνουν από 24/9 μέχρι 5/10 και Ολομέλεια Προέδρων στις αρχές Οκτώβρη. Μάλιστα, η ΠΑΣΚ, για να ψηφίσει το παραπάνω πρόγραμμα, έθεσε ως όρο ότι δε θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ κατέθεσε με βάση τις γενικότερες αρνητικές εξελίξεις, για τους εργαζόμενους και τον τόπο, το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:
- Αμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την αξιολόγηση, τους περιφερειακούς διευθυντές και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
- Διορισμός 10.000 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από την επετηρίδα.
- Οχι στη σύνδεση μισθού - βαθμού - «αποδοτικότητας».
- Απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων - καμία συμμετοχή ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του συνδικαλιστικού κινήματος σε κανέναν «κοινωνικό διάλογο», δημόσια - καθολική - υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας. Συντάξιμες αποδοχές στο 80% του τελευταίου μισθού κλπ.
- Ουσιαστική αύξηση των αποδοχών μας κατά 30%, με ενσωμάτωσή της στο βασικό μισθό. Οχι στην επιδοματική πολιτική. Δικαίωμα υπογραφής γνήσιας κλαδικής ΣΣΕ, χωρίς περιορισμούς, πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές όλους τους μήνες του χρόνου.
- Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15%.
- Κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής - Κέντρα Προσχολικής Διαπαιδαγώγησης - Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο.
Οπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, Θανάσης Γκεσούλης, το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο, που απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι απαραίτητο να διεκδικηθεί με αγώνες που θα έχουν τα χαρακτηριστικά της συνέχειας, της κλιμάκωσης, της προοπτικής, αλλά και του συντονισμού της δράσης όλων των εκπαιδευτικών και λαϊκών φορέων. Επίσης, το πρόγραμμα δράσης που κατέθεσε η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ είναι:
Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, καταθέτοντας την πρόταση, επισήμανε πως «δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ θα κινηθεί στην αγωνιστική κατεύθυνση που προτείνουμε. Οπως όλα τα προηγούμενα χρόνια και η σημερινή πλειοψηφία λειτούργησε και λειτουργεί σαν το δεξί χέρι της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να υλοποιήσει πιστά όλα όσα συναποφάσισε στην ΕΕ, κάτω από τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε φρόντισαν να κάνουν θέσεις του κλάδου τις βασικές αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης, η οποία και τις αξιοποιεί ανάλογα».
Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ εκτιμά ότι «η απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί από τα "κάτω", κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες και τη λογική της υποταγής. Μέσα από Επιτροπές Αγώνα και μαζικές - αγωνιστικές - συντονισμένες πρωτοβουλίες που θα συναντιούνται στην ταξική συσπείρωση των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ, οι πλάτες του οποίου θα σηκώσουν όλο το βάρος της αντιπαράθεσης με τις αντιλαϊκές επιλογές».