Τρίτη 28 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια ενάντια στα μέτρα και τα «αντίμετρα» του κεφαλαίου

Από τη σύσκεψη σωματείων για την οργάνωση του συλλαλητηρίου στον Πειραιά
Από τη σύσκεψη σωματείων για την οργάνωση του συλλαλητηρίου στον Πειραιά
Με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, την Παρασκευή 7 Απρίλη, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα απαντούν στο νέο αντεργατικό πακέτο που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, απαντούν σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τους εργαζόμενους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Με σταθμό τα συλλαλητήρια τη μέρα που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τις καθημερινές πρωτοβουλίες τους για ενημέρωση των εργαζομένων και οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!», δίνουν μάχη για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την απεργιακή απάντηση που χρειάζεται να δώσουν οι εργαζόμενοι.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 7/4 θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συλλαλητήρια έχουν επίσης ανακοινωθεί μέχρι στιγμής σε Πειραιά (6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), Πάτρα (7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λαύριο (7 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων), Μυτιλήνη (7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς), Χαλκίδα (7 μ.μ., πλατεία Αγοράς).

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πλούσια συζήτηση στη σύσκεψη για το συλλαλητήριο στον Πειραιά

Η οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 7 Απρίλη στον Πειραιά ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης σωματείων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, Ακης Αντωνίου, ανέδειξε τη σύνδεση της επιτυχίας του συλλαλητηρίου με τη δημιουργία προϋποθέσεων για μαζική απεργιακή απάντηση. Εκανε ειδική αναφορά στην πλούσια πείρα από τη δράση των ταξικών σωματείων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για την οργάνωση των εργατοτεχνιτών και τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Οπως επισήμανε, μπορεί το «γενικότερο κλίμα» να δημιουργεί την εντύπωση περαιτέρω «καθίσματος» των εργαζομένων, όμως «όπου ανοίξαμε ζητήματα, κάναμε κουβέντα με συναδέλφους» μέσα από συνεχείς συσκέψεις, περιοδείες σε κάθε τόπο δουλειάς, με συγκεκριμένο σχεδιασμό, «είχαμε και καλύτερα αποτελέσματα (...) Αρκετοί από τους συναδέλφους που πίστευαν ότι δεν γίνεται τίποτα (...) άρχισαν να συμμετέχουν». Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης, πρόσθεσε, φάνηκε στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου στα μέσα Μάρτη, η οποία ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών. Στάθηκε, επίσης, στη θετική πείρα από το συνδυασμό των κεντρικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική με κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αυτή προκαλεί.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με τους περισσότερους προέδρους των σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη να παίρνουν το λόγο.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), Μ. Μπεκρής αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που δημιούργησε στους εργαζόμενους η κοινή κινητοποίηση με τους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για την ένταξή τους στα ΒΑΕ. «Αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις σε κάθε πόστο. Ακόμα και οι συνάδελφοι που δεν είχαν έρθει στη συγκέντρωση, την επόμενη μέρα είχαν ενημερωθεί για τα πάντα», τόνισε και σημείωσε ότι «την σπίθα που υπάρχει, θα προσπαθήσουμε να την ενισχύσουμε».

«Την έμπρακτη βοήθεια και αλληλεγγύη των συναδέλφων και των άλλων κλάδων που είναι στα νοσοκομεία και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», ζήτησε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών, Χρ. Καραμαλίκη, αναφερόμενη στην πολύμορφη παρέμβαση του σωματείου για την οργάνωση των καθαριστριών στα νοσοκομεία.

Ενημέρωση, οργάνωση και αγώνας, κόντρα στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό

Τις συνέπειες των νέων αντεργατικών μέτρων στις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους Ομοσπονδίες Εργαζομένων και Συνδικάτα στα καλέσματά τους για τα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη. Αποκαλύπτουν τον ενιαίο χαρακτήρα των μέτρων και των περιβόητων «αντιμέτρων», το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αποτελούν ένα ενιαίο αντεργατικό πακέτο, συνέχεια των όσων έχουν θεσμοθετηθεί έως τώρα για τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των κατασκευαστών και όλων αυτών που ζουν από το δικό μας ιδρώτα, συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση, έτσι ώστε να μπορέσουν να μεγαλώνουν τα κέρδη τους πάνω στη δική μας φτώχεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο καλεί τους οικοδόμους στο συλλαλητήριο στις 7/4, με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

«Δεν πέφτουμε στην παγίδα που στήνει η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί της μηχανισμοί», συνεχίζει, «που θέλουν "το αρνί να παρακαλάει να έρθει το Πάσχα". Δηλαδή να κλείσει η "αξιολόγηση", για να "ανοίξουν οι δουλειές", όπως λένε και οι εργολάβοι, για να "φάμε όλοι γλυκό ψωμί". Μας κοροϊδεύουν, η όποια ανάπτυξη έρθει, θα πατάει στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει κι η σημερινή, δηλαδή με μεροκάματα πείνας, με βαριά φορολογία στις πλάτες των εργατών και συντάξεις στη μορφή επιδόματος, από τη μια, και με περισσότερες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια για το κεφάλαιο».

Να γυρίσουν την πλάτη στις φωνές που κηρύττουν την ηττοπάθεια και τη λογική του «μικρότερου κακού» καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής: «Γυρίζουμε αποφασιστικά την πλάτη σε όλους αυτούς που καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη συναίνεση με το μικρότερο κακό, σε όλους αυτούς που μας ζητάνε να μειώσουμε κι άλλο τις απαιτήσεις μας, να μη ζητάμε πολλά και να προσευχόμαστε να πάει καλά η τράπεζα και ο εργοδότης μας για να συνεχίσουμε εμείς να δουλεύουμε με μισθούς πείνας, με λιγότερα δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις. Εχουν τεράστιες ευθύνες για όλα αυτά οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ και όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που θέλουν τους εργαζόμενους αμέτοχους, ασυνδικάλιστους, υπονομεύοντας τους αγώνες τους και τις ανάγκες τους. Με το κλαδικό σωματείο, όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, δίνουμε συνέχεια στους αγώνες μας. Κόντρα στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό, καλλιεργούμε κλίμα απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς».

Σύσκεψη από τους ναυτεργάτες

Σε οργανωτική σύσκεψη ναυτεργατών την Τετάρτη 5/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 7/4 στον Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

«Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, την πλούσια εμπειρία των ταξικών αγώνων, έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι ανίκητοι. Πολύτιμη παρακαταθήκη ο 9ήμερος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών και η δράση που ανέπτυξαν οι πάνω από 530 εργατικές ενώσεις που συντάχτηκαν στο σχέδιο νόμου για τις ΣΣΕ και κατατέθηκε στη Βουλή», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Συγκέντρωση και πορεία στο Μενίδι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα και πορεία στους δρόμους της πόλης οργάνωσε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Παράρτημα Μενιδίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, ο Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαρνών και η Επιτροπή Ανέργων Μενιδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ