Τρίτη 28 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα τραγωδία με νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο

Τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 4 αγνοούνται, όταν σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε στο Αιγαίο στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, εφτά άνθρωποι διασώθηκαν. Το πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοιχτά του Κουσάντασι. Στο μεταξύ, δύο μετανάστες από την Αλγερία να προσπαθούν κολυμπώντας να φτάσουν στις ακτές της Χίου εντόπισε χτες το πρωί ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, ανοιχτά από τον κεντρικό λιμένα του νησιού. Οι λιμενικοί οδήγησαν τους δύο μετανάστες στο λιμάνι και από 'κει στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών, αφού εμφάνιζαν συμπτώματα κόπωσης και υποθερμίας. Οπως έγινε γνωστό, οι δύο μετανάστες, ηλικίας 31 χρόνων, ξεκίνησαν από τα παράλια του Τσεσμέ στις δέκα το βράδυ της Κυριακής, με στόχο να φτάσουν στο νησί, αφού δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τα κυκλώματα των διακινητών για να τους περάσουν στις ελληνικές ακτές.

Φέτος, 3.629 πρόσφυγες έχουν διασχίσει το Αιγαίο για να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ περίπου 60 πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά κάθε μέρα. Συνολικά, το 2016 έφτασαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 173.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι. «Η Ελλάδα φέρει ήδη ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Αναλογικά με τον πληθυσμό είναι μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Γερμανίας. Θα ήταν λάθος να επιβαρυνθεί η Ελλάδα κι άλλο με την επιστροφή στο Δουβλίνο», είπε σε συνέντευξή του στο «Spiegel» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Στο ερώτημα του γερμανικού περιοδικού αν αποκλείει κατηγορηματικά την επιστροφή της εφαρμογής του Δουβλίνου (επαναπροώθηση όλων των προσφύγων των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου από άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έφτασαν, δηλαδή ουσιαστικά μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία), απάντησε: «Ναι, δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τους κανόνες του Δουβλίνου. Θέλω να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερμανίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων».

Στην Κω θα λειτουργήσει το πρώτο κλειστό κέντρο κράτησης για μετανάστες, ένα μέτρο που προβλέπεται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες. Σε αυτά τα κέντρα κράτησης θα τοποθετούνται μετανάστες που θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Ο χώρος, χωρητικότητας 150 ατόμων, έχει κατασκευαστεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης που υπάρχει στην Κω. Στόχος είναι να περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο τα άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό και θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Κέντρα κράτησης θα κατασκευαστούν και στα υπόλοιπα νησιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προδιαγεγραμμένα εγκλήματα τα ναυάγια στο Αιγαίο(2022-11-05 00:00:00.0)
Διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των ξεριζωμένων(2019-10-02 00:00:00.0)
Εγκλωβισμός και άθλιες συνθήκες διαβίωσης(2016-12-30 00:00:00.0)
Ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωσυνοριοφυλακής(2016-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ