Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΕ
Διατηρούνται οι υψηλοί τόνοι με το Βερολίνο

Η Αγκυρα αναγγέλλει συνολική επαναξιολόγηση της σχέσης της με τις Βρυξέλλες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε φάση κλιμάκωσης παραμένει η αντιπαράθεση της Τουρκίας με την ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία καθώς, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα κάλεσε τον επιτετραμμένο της γερμανικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθεί, αυτή τη φορά για τις δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας κατασκοπείας (BND), Μπρούνο Καλ.

Θυμίζουμε ότι ο Καλ, σε προχτεσινή του συνέντευξη, δήλωσε ότι δεν είναι «πεισμένος» για το ρόλο του ισλαμιστή επιχειρηματία (σφοδρού αντιπάλου σήμερα του κυβερνώντος ΑΚΡ) Φετ. Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη, και χαρακτήρισε την οργάνωση του Γκιουλέν «πολιτική ένωση για θρησκευτική και κοσμική εκπαίδευση». Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι έρευνες και διώξεις που ακολούθησαν τα γεγονότα του Ιούλη «θα μπορούσαν να γίνουν ούτως ή άλλως, ίσως όχι με τις ίδιες διαστάσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε χτες ότι μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη (για σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα) «θα κάτσουμε (με την ΕΕ) στο τραπέζι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η (σημερινή) κατάσταση. Εμείς ως Τουρκία θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο (...) Η ενταξιακή διαδικασία, η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων κ.τ.λ. δε θα χρησιμοποιούνται για να μας απειλείτε άλλο πια (...) Αυτή η Ευρώπη, όπως και πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μια Ευρώπη ρατσιστική, φασιστική, σκληρή (...) Αντιμουσουλμανική και αντιτουρκική».

Στο Βερολίνο, μετά τις προχτεσινές αντιδράσεις της καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, η οποία είπε ότι πρέπει να μπει «τέλος στις προσβολές», χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε «αδιανόητη» τη συμπεριφορά Τούρκων πολιτικών που διεξάγουν εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Επίσης, ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ και ηγετικό στέλεχος του CDU Βόλκερ Μπουφιέ δήλωσε: «Αρκετά! Ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Στο μεταξύ, προχτές, το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθεί μετά από δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τις τουρκικές αρχές να καταγράφουν σε «μαύρη λίστα» Δανούς υπηκόους τουρκικής καταγωγής μετά από «πληροφορίες» οπαδών της τουρκικής κυβέρνησης και του ΑΚΡ. Το δανέζικο ΥΠΕΞ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» οποιοδήποτε αίτημα τουρκικών αρχών προς Δανούς υπηκόους να αποκαλύψουν τις ταυτότητες συμπατριωτών τους.

Το τεταμένο κλίμα συντήρησε, όμως, χτες και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στη γερμανική «Βild» ότι «εάν (η Τουρκία) δεν αλλάξει γρήγορα πορεία, η πιθανότητα ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση γίνεται μη ρεαλιστική», ενώ δεν απέκλεισε να συζητηθεί και ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα (σ.σ. κάτι που θέτουν οι περισσότερες ευρωομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος αξιολόγησης «Μούντις» υποβάθμισε χτες τις εκτιμήσεις του για 14 τουρκικές τράπεζες, μιλώντας για «χειροτέρευση των οικονομικών προοπτικών» σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Και εμπάργκο στα ρωσικά σιτηρά

Στο μεταξύ, νέα ερωτήματα για την πορεία των ρωσοτουρκικών σχέσεων προκαλούν τις τελευταίες μέρες οι «αποκαλύψεις» περί επιβολής ουσιαστικά ενός είδους τουρκικού εμπάργκο σε εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία. Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι η Τουρκία εξαίρεσε από τα μέσα του Μάρτη τα ρωσικά σιτηρά από τον κατάλογο των εισαγωγών χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών παρενέβη υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται περί εμπάργκο. Ακολούθησε μεσολάβηση της ρωσικής Ενωσης εξαγωγέων Αγροτικών Προϊόντων προς το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας που διευκρίνιζε ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν ξεπερνούσαν το 100%.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η αγορά των σιτηρών δεν περιορίζεται μόνο στην Τουρκία, είναι ευρεία και συνεπώς όταν κλείνει ένα της τμήμα σημαίνει ότι περνάμε στα υπόλοιπα τμήματά της, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την επιβολή των δασμών. Μέχρι σήμερα, Τουρκία και Αίγυπτος ήταν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικών σιτηρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συνομιλία Τραμπ - Ερντογάν(2019-04-30 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι με επίκεντρο τους «γκιουλενιστές»(2019-01-05 00:00:00.0)
Νέους δασμούς ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά τα παζάρια στην Ουάσιγκτον(2018-08-11 00:00:00.0)
Επικοινωνία με Τραμπ και άφιξη νέου διευθυντή CIA(2017-02-09 00:00:00.0)
Αναδεικνύονται οι «γόνιμες» συνομιλίες με τον Ρώσο επιτελάρχη(2016-09-17 00:00:00.0)
Προτεραιότητα το Κουρδικό(2014-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ