Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης σπάνιου αρχειακού υλικού που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και αποτυπώνει την 100χρονη πορεία του. Ολες οι γενιές των ηθοποιών ήταν παρούσες. Από τους πιο μεγάλους, που έχουν συμμετάσχει στις λαμπρές σελίδες που έχει γράψει το Σωματείο, μέχρι τους νεότερους και τους σπουδαστές των δραματικών σχολών. Παρών επίσης ήταν και πλήθος κόσμου που θέλησε να παρακολουθήσει την ιστορία των Ελλήνων ηθοποιών, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του λαού μας, τμήμα της ιστορίας της χώρας μας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 11.00 - 15.00, έως τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο).

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ξεναγήθηκε στην έκθεση. Παρούσα ήταν επίσης η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, η Σ. Βούλτεψη εκ μέρους της ΝΔ, οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΗ Αιμιλία Υψηλάντη, Λεωνίδας Βαρδαρός, Αννα Φόνσου και Βασίλης Κολοβός και εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Στάθης Λιβαθινός και ο Θοδωρής Αμπαζής.

Στην εκδήλωση μίλησε η Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος του ΣΕΗ, η οποία σημείωσε ότι η έκθεση δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα, αλλά «είναι περισσότερο μία αφορμή για σκέψη, για μελέτη, για συμπεράσματα. Είναι όμως και μία ευκαιρία να αποδώσουμε τιμή σε όλους τους ηθοποιούς που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τίμησαν με τη ζωή και το έργο τους, με την τέχνη τους και τη δράση τους, τον υψηλό τίτλο του αγωνιστή. Τιμάμε τους δεκάδες ηθοποιούς επώνυμους και ανώνυμους που απολύθηκαν, κυνηγήθηκαν, δυσκολεύτηκαν να βρουν δουλειά για λόγους συνδικαλιστικής δράσης. Τιμάμε όσους στερήθηκαν την άδεια άσκησης επαγγέλματος για λόγους κοινωνικών φρονημάτων. Τιμάμε φυσικά όσους συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου, του Εμφυλίου, της δικτατορίας του Μεταξά και αργότερα της χούντας. Ιδιαίτερα τιμάμε τους εκτελεσμένους του κλάδου μας. Αποδίδουμε σεβασμό σε όσους συνέβαλαν στην ανασύσταση του σωματείου μας μετά την επταετία της χούντας. Κάθε σελίδα του αρχείου του ΣΕΗ είναι γραμμένη με το δικό τους κόπο, με τις δικές τους προσπάθειες, ακόμα και με το αίμα τους. Αυτή την πλούσια ιστορία θέλουμε να αναδείξουμε και στη συνέχεια με τις εκδηλώσεις που έχει αποφασίσει το ΔΣ, κύρια μέσα από τον ιστορικό περίπατο που θα γίνει το Μάη και θα σταθεί σε σημεία δράσης του σωματείου, με τη μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει το Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο, καθώς και με το ντοκιμαντέρ που ήδη ετοιμάζει ο συνάδελφος Λεωνίδας Βαρδαρός».

Ο Δ. Κουτσούμπας στα εγκαίνια της έκθεσης, με την πρόεδρο του ΣΕΗ, Λ. Καφαντάρη
Ο Δ. Κουτσούμπας στα εγκαίνια της έκθεσης, με την πρόεδρο του ΣΕΗ, Λ. Καφαντάρη
Στηλίτευσε ακόμα το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για μια σοβαρή δουλειά, «δεν βρήκε καμία επίσημη κρατική στήριξη και στήθηκε με ελάχιστα οικονομικά μέσα, από την άλλη βρέθηκε αντιμέτωπη με ορισμένες γενικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται χρόνια τώρα. Για παράδειγμα, νιώσαμε ταραχή όταν μετά από αίτημά μας ανοίχτηκε το Θεατρικό Μουσείο που ρημάζει και διαπιστώσαμε ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να καταστραφεί και να χαθεί ένα μεγάλο τμήμα της θεατρικής ιστορίας του τόπου μας».

Τέλος, ανέφερε ότι «η μελέτη που κάναμε θέριεψε ακόμα περισσότερο μέσα μας τη διάθεση για αγώνα, τη διάθεση να προσπαθήσουμε το σωματείο μας να αποτελέσει την οργανωμένη δύναμη όχι μόνο για τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης, αλλά πρώτα και κύρια να παλέψουμε ώστε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να είναι η κυψέλη που θα οργανώνει τους ηθοποιούς που παίρνουν θέση για όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τους συναδέλφους μας που αγνοώντας θυσίες, κινδύνους, κόστος, παίρναν θέση για τα μεγάλα, για τα σπουδαία ζητήματα. Δεν κοίταζαν αλλού, δεν έλεγαν "δεν μας αφορά, δεν είναι ζήτημα του κλάδου". Τότε άλλωστε ήταν που το σωματείο μας μαζικοποιούταν, αλλά και αναγνωριζόταν από μεγάλο τμήμα του λαού, ως παράγοντας προόδου. Η γνώση της ιστορίας του ΣΕΗ ρίζωσε πιο βαθιά μέσα μας την πίστη ότι τα σωματεία είναι η πραγματική δύναμη των εργαζομένων, η δύναμή μας. Παίζουν τεράστιο ρόλο όταν είναι αληθινοί φορείς συσπείρωσης και αγώνων στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, απέναντι σε όλους τους εχθρούς, στους εργοδότες, τις κυβερνήσεις και το κράτος τους. Αποτελούν αιχμή του δόρατος όταν δεν παγιδεύονται στο συντεχνιασμό...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ