Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κάλεσμα για αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ και κατά τόπους κινητοποιήσεις

Τα συμπεράσματα της πρόσφατης πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και την αγωνιστική συνέχεια συζήτησε χτες στη Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής

Eurokinissi

Με τον αγωνιστικό γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ, την Κυριακή 19/3, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων και με την οργάνωση κατά τόπους αγωνιστικών κινητοποιήσεων για συγκεκριμένα προβλήματα και αιτήματα, οι οποίες θα κορυφωθούν στο δεύτερο 15ήμερο του ερχόμενου Ιούνη, συνεχίζεται η αγωνιστική δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς μετά τα 25 μερόνυχτα στα μπλόκα.

Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Γόνιμη συζήτηση για τα συμπεράσματα από τη φετινή πανελλαδική κινητοποίηση

Στη συνεδρίαση έγινε διεξοδική, πλούσια και γόνιμη συζήτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη φετινή πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, ενώ ανταλλάχτηκαν σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση για το γιορτασμό του Κιλελέρ που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Τόσο στην εισήγηση που παρουσίασε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, όσο και στις ομιλίες που έγιναν από όλα τα μέλη της Γραμματείας, αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της φετινής κινητοποίησης στα μπλόκα, η παρακαταθήκη που αφήνει για τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε κόντρα σε αυξημένες δυσκολίες και εμπόδια.

Το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς είχε ν' αντιμετωπίσει:

  • Την σχεδιασμένη κυβερνητική προπαγάνδα που με συνεχή ψέματα και απατηλές υποσχέσεις επιχειρούσε να πείσει τους μικρομεσαίους αγρότες ότι δεν χρειάζεται να βγουν στα μπλόκα, αφού, τάχα, η κυβέρνηση ικανοποιεί τα αγροτικά αιτήματα. Κι όταν αυτή η επιχείρηση απέτυχε και τα μπλόκα στήθηκαν, προσπάθησε να υποκινήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών, εμφανίζοντάς τους σαν ευνοούμενους σε σχέση με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα και σαν υποκινούμενους από το ΚΚΕ. Το γεγονός ότι αυτή η κυβερνητική προσπάθεια δεν πέτυχε αποτελεί επιτυχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
  • Την οργανωμένη επιχείρηση της ΝΔ να περάσει στους αγρότες την αντίληψη ότι «δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα με τον αγώνα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστησε μηχανισμό που «δούλευε» στα χωριά και καλούσε τους αγρότες να μην βγουν στα μπλόκα. Μετά το στήσιμο των μπλόκων - και ιδιαίτερα εκείνου της Νίκαιας - από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αυτός ο μηχανισμός προχώρησε σε ενέργειες για την υπονόμευση του αγώνα, με το στήσιμο ξεχωριστών πολύ μικρών μπλόκων, σε μη κομβικά σημεία και την «ξαφνική» διαφοροποίηση κάποιων μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
  • Τη βρώμικη επίθεση της φασιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία, αφού απέτυχε να βάλει «πόδι» στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, προχώρησε σε υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με στόχο να στρέψει εναντίον τους τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Την εκ του μακρόθεν και εκ των προτέρων «κριτική» κομμάτων όπως η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλων απόντων από τους αγώνες, που μιλούσαν προκλητικά για «προδοσίες» και για «μπλοκατζήδες που περνούν καλά τρώγοντας λουκάνικα και πίνοντας τσίπουρα».

Στη συνεδρίαση μεταφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις παραπάνω διαπιστώσεις. Οπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας - Φάρσαλα, Λαμία, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, Μακεδονία κ.ά. - τοπικά στελέχη της ΝΔ έπαιρναν στο τηλέφωνο τους αγρότες και τους έλεγαν να μην βγουν στα μπλόκα, ενώ στην Καρδίτσα, πριν βγουν τα τρακτέρ, συνεδρίασε η τοπική ΝΟΔΕ με αποκλειστικό θέμα το πώς θα παρέμβει στην αγροτική κινητοποίηση. Και μόλις στήθηκε το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, στελέχη της ΝΔ, μαζί με τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έστησαν ξεχωριστό μικρό μπλόκο στην περιοχή. Αντίστοιχα παραδείγματα «υπονομευτικής δουλειάς» αναφέρθηκαν και από την περιοχή της Λαμίας.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε στη συνεδρίαση το γεγονός ότι σε αυτήν την κινητοποίηση φάνηκαν ακόμα πιο καθαρά οι δύο «γραμμές» που υπάρχουν μέσα στο αγροτικό κίνημα. Η μία που παλεύει και προβάλλει τα συμφέροντα και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και εκφράζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του αγροτικού κινήματος και γι' αυτό αποτελεί «καρφί στο μάτι» των αντιπάλων του. Και η άλλη, η γραμμή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, που εκπροσωπείται, κάθε φορά, από διάφορα «σχήματα», με τα οποία το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι και θα είναι σε διαρκή σύγκρουση.

Κάλεσμα για το γιορτασμό του Κιλελέρ στις 19 Μάρτη

Κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συμμετάσχουν μαζικά στην αγωνιστική συγκέντρωση για τον γιορτασμό του Κιλελέρ, την Κυριακή 19/3, στις 12.30, μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο κάλεσμά της, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ολοι στο Κιλελέρ για να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η απόφασή της να μην ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας, όχι μόνο δεν μας οδηγεί στην αγωνιστική υποχώρηση, αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνει περισσότερο κι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την πάλη μας. (...)

Ολοι στο Κιλελέρ να συνεχίσουμε τη μάχη για την επιβίωσή μας, κόντρα στους αντιπάλους μας που είναι:

-- Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της χώρας μας που με την ΚΑΠ, τα μνημόνια και άλλα αντιλαϊκά μέτρα επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, τους «μεγαλοτσιφλικάδες» του καιρού μας, πετώντας κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

-- Το κράτος και οι κυβερνήσεις του που αδειάζουν τις τσέπες μας με τους βαρείς φόρους, τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια.

-- Οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια κι αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας.

-- Οι τραπεζίτες που μας καταχρεώνουν με τα υψηλά επιτόκια και τα πανωτόκια και απειλούν με κατασχέσεις των σπιτιών και των χωραφιών μας.

-- Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν σαν τις ύαινες ν' αρπάξουν τα χωράφια και το βιος των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Διαδηλώνουμε την αγωνιστική μας απόφαση ότι δεν πρόκειται ποτέ ν' αποδεχτούμε τη μοίρα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που αποφάσισαν για μας όλοι όσοι σχεδιάζουν, εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Διαμηνύουμε προς όλους όσοι μας έχουν ξεγραμμένους ότι τη γη που με αίμα απέκτησαν οι προπαππούδες μας και μας την κληροδότησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, θα την κρατήσουμε, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας την πάρουν. Κολίγοι στα νέα "τσιφλίκια" των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δεν θα γίνουμε. Το σύνθημα "τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ" που φωνάζουμε στις κινητοποιήσεις μας, το εννοούμε κι αν χρειαστεί θα το κάνουμε πράξη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ