Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Αντιδράσεις υπέρ λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών

ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τις έντονες αντιδράσεις του Αραβικού Συνδέσμου, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Παλαιστίνιων αξιωματούχων και του αρχηγού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» προκαλεί η διαφαινόμενη σύμπλευση της ηγεσίας ΗΠΑ και Ισραήλ για την πιθανή εγκατάλειψη της προοπτικής εξεύρεσης λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, που διαφάνηκε μετά την προχτεσινή συνάντηση των ηγετών Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο...

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας χτες στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» για την επίλυση της διαμάχης Παλαιστινίων και Ισραηλινών από εκείνη των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, καταδίκασε επίσης την πιθανότητα εγκατάλειψης διαπραγματεύσεων, με στόχο τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών «με ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Προέβλεψε γενική «έκρηξη» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ...

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Ρώσος διπλωμάτης, Νικολάι Μλαντένοφ, απηύθυνε έκκληση να μην επιτραπεί να κυλήσει η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη «στην άβυσσο του εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού που σαρώνει την περιοχή». Σημείωσε ότι οι πύραυλοι που εκτόξευσαν την περασμένη βδομάδα τζιχαντιστές από τη Χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ «είναι ανατριχιαστική υπενθύμιση της ανάγκης να συνεργαστούν οι χώρες της περιοχής και να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στον τρόμο».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «πάντα θα στηρίζει την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών».

Οι αντιδράσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, που την Τρίτη είχε συναντηθεί στη Ραμάλα με τον νέο διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, δήλωσε «αφοσιωμένος» στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητά του για συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και πρώην επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, σημείωσε πως θα προτιμούσε να ακούσει για την πολιτική των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό «άμεσα από Αμερικανούς αξιωματούχους και όχι από ρεπορτάζ των ΜΜΕ». Υπογράμμισε επίσης ότι η μόνη λύση είναι αυτή των δύο ανεξάρτητων κρατών, επισημαίνοντας ότι δεν είναι «λύση του 21ου αιώνα» ένα σχέδιο «λύσης» για τη δημιουργία ενός ρατσιστικού κράτους, τύπου απαρτχάιντ, με δύο καθεστώτα.

Το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) είδε τη συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ σαν σημείο καμπής που τερματίζει τους παλαιστινιακούς στόχους και σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής που συνιστά παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση των σχεδίων ΗΠΑ - Ισραήλ, μεταξύ των οποίων είναι η απόρριψη της πολιτικής ΗΠΑ - Ισραήλ από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, η απόσυρση της αναγνώρισης του Ισραήλ από την Παλαιστινιακή Αρχή, η σύγκληση έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων και οργανώσεων για την προετοιμασία εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης των επικείμενων προκλήσεων και τερματισμό των ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ μπορούν να ενεργήσουν ως μεσολαβητές σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Απειλές Νασράλα για επίθεση στον ισραηλινό πυρηνικό σταθμό

Η προκλητική στάση της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για υπό όρους «άμεσες διαπραγματεύσεις» με τους Παλαιστίνιους, πιθανή εγκατάλειψη της εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των δύο βιώσιμων, ανεξάρτητων κρατών και απειλές για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στο Ιράν δείχνει να ανεβάζει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες, ο αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, κάλεσε το Ισραήλ να διαλύσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα που έχει στην πόλη Ντιμόνα (κοντά στην έρημο Νεγκέβ), επισημαίνοντας ότι η ύπαρξή του απειλεί το Ισραήλ «σε περίπτωση που χτυπηθεί από κάποιον πύραυλο της οργάνωσης»! Σημείωσε ότι η προκλητική στάση της ισραηλινής κυβέρνησης ενθαρρύνεται από την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δεν μας φοβίζει η εκλογή του ακόμη και εάν βγουν αληθινές οι φήμες πως θα δώσει το πράσινο φως στον Νετανιάχου για να ξεκινήσει πόλεμο στο Λίβανο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ