Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Επίσημη επίσκεψη σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Πρώτη επίσκεψη υπουργού της κυβέρνησης Τραμπ στο εξωτερικό

ΣΕΟΥΛ.- ΤΟΚΙΟ.-

Για «αποτελεσματική και εντυπωσιακή απάντηση» που θα λάβει η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα μίλησε ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέημς Μάτις, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, που δεν είχε τυχαία ως προορισμούς τις συγκεκριμένες χώρες.

Ο Μάτις αρχικά έφτασε στη Σεούλ, όπου επισκέφτηκε την έδρα της στρατιωτικής δύναμης που διατηρούν οι ΗΠΑ στη χώρα. Στις επαφές του με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, αλλά και τον (υπηρεσιακό) Πρόεδρο της χώρας, Χουάνγκ Κιο-αχν, συζήτησαν την ευρύτερη «αμυντική συμμαχία» Σεούλ - Ουάσιγκτον, αλλά και τα πιθανά «αντί-μετρα σε οποιεσδήποτε προκλήσεις (της Πιονγιάνγκ)». Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ρεπορτάζ, κεντρική επιδίωξη της επίσκεψης Μάτις είναι και η επιτάχυνση της εγκατάστασης του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην περιοχή. Ζήτημα που, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Μάτις επρόκειτο να θέσει επίμονα στη Σεούλ, σε αντίθεση με τη «διστακτικότητα» που κατά ορισμένους διέκρινε την κυβέρνηση Ομπάμα ως προς τη γοργή εγκατάστασή του στην περιοχή. «Το THAAD αφορά την άμυνα των λαών των συμμάχων μας, των στρατευμάτων μας που έχουν αφιερωθεί στην υπεράσπιση αυτών των λαών», φέρεται να σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός στο ταξίδι του προς τη Σεούλ.

Την ίδια στιγμή, πηγές από τον νοτιοκορεατικό στρατό σημείωναν ανώνυμα στην «Κορέα Γιουνγκ-ανγκ Ντέιλι» ότι και η Σεούλ θα θέσει πιο επίμονα την ανάπτυξη σύγχρονων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Κορεατική Χερσόνησο, παρά την πιθανή «δυσαρέσκεια» που μπορεί να προκληθεί στο Πεκίνο.

Χτες, ο Μάτις έφτασε στο Τόκιο, όπου είχε συνάντηση και με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, και μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε πως «το Αρθρο 5 (σ.σ. που υποχρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπερασπιστούν περιοχές υπό ιαπωνικό διοικητικό έλεγχο) της αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης μας είναι κατανοητό από εμάς σήμερα ως τόσο πραγματικό όσο ήταν πριν από ένα χρόνο, πέντε χρόνια - και όπως θα είναι σε ένα χρόνο, και δέκα χρόνια, από σήμερα». Από τη μεριά του, ο Αμπε δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι με τη διοίκηση Τραμπ, ΗΠΑ και Ιαπωνία μπορούν να δείξουν στον κόσμο την «ακλόνητη συμμαχία» τους.

Πάντως, να σημειωθεί ότι προεκλογικά το επιτελείο Τραμπ είχε θέσει «προβληματισμούς» ως προς το οικονομικό «βάρος» που σηκώνει η Ουάσιγκτον για τη συντήρηση των στρατευμάτων της σε χώρες όπως οι δύο συγκεκριμένες. Τέλος, αντικείμενο των επαφών Μάτις δεν αποκλείεται να γίνουν και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη «Δι-ειρηνική Συνεργασία» (ΤΡΡ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ