Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«35ωρο» λάστιχο για περισσότερα κέρδη
  • Πρόταση νόμου για «ψευτο35ωρο» που κατέθεσε ο ΣΥΝ συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Τους όρους για ένα πραγματικό 35ωρο παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας
  • Τ. Τσιόγκας: Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι οποίοι παλεύουν για 35ωρο, εφτάωρο, πενθήμερο με αύξηση αποδοχών

"Ψιλά γράμματα" για τον ΣΥΝ το αίτημα των εργατών για γνήσιο 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο.
Στην καθιέρωση ενός «ψευτο35ωρου», που τελικά στρέφεται εναντίον των ίδιων των εργαζομένων, ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και ανατρέπει κατακτήσεις της εργατικής τάξης, οδηγεί πρόταση νόμου του ΣΥΝ που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την αποκάλυψη των πραγματικών στόχων της πρότασης αυτής έκανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, το κίνημα της οποίας θα συνεχίσει την πάλη για πραγματικό 35ωρο, με εφτάωρο, πενθήμερο και αύξηση αποδοχών και μείωση του χρόνου εργασίας για τα βαρέα στις 30 ώρες.

Η πρόταση του ΣΥΝ για «35ωρο» αφορά μία μόνο κατηγορία εργαζομένων στις Τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, κάτι που όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ διασπά τους εργαζόμενους σε κατηγορίες και διασπά τις προσπάθειες για την ενιαία πάλη όλων.

Επίσης η πρόταση δείχνει κατανόηση στην άποψη των καπιταλιστών για το κόστος που αυτοί μπορεί να έχουν από την εφαρμογή του και γι' αυτό ο ΣΥΝ προτείνει να υπάρξει μία τριετής περίοδος μέχρι την εφαρμογή και τη χορήγηση σε αυτούς νέων προνομίων. Λέξη δεν αναφέρει η πρόταση για τα βαρέα επαγγέλματα που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με τις πρόσφατες αντιασφαλιστικές προτάσεις.

Ο Τ. Τσιόγκας τόνισε ότι ο ΣΥΝ δε λέει τίποτα για την προστασία των εργαζομένων και μιλάει για την αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ είναι σύμφωνος και με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, όπου δεν ισχύουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για θετική εμπειρία από την εφαρμογή του 35ωρου στη Γαλλία, τόνισε ότι αποδείχτηκε θετικό μόνο για τους εργοδότες, αφού το εφτάωρο γίνεται δεκάωρο και το πενθήμερο μετατρέπεται σε εξαήμερο και εφταήμερο, ενώ αυξάνεται η μερική απασχόληση και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις.

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι το ΚΚΕ στην 80χρονη δράση του έχει αγωνιστεί μαζί με το εργατικό κίνημα για τη μείωση των ωρών εργασίας και υπογράμμισε πως ό,τι κατέκτησε η εργατική τάξη ήρθε κάτω από τους αγώνες της και όχι με διαλόγους σε «στρογγυλά τραπέζια». Ετσι και τώρα η εργατική τάξη θα παλέψει για τη γενικευμένη και όχι αποσπασματική εφαρμογή του πραγματικού 35ωρου- 7ωρου- 5ήμερου με αύξηση αποδοχών και αναβάθμιση ασφαλιστικών εισφορών, που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από το «35ωρο» που προτείνει ο ΣΥΝ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος εμφάνισε την πρόταση ως ιστορική κοινωνική πρωτοβουλία (!) που οδηγεί σε κοινωνική αλλαγή (!) και αναδιανομή εισοδήματος, ενώ με το επιχείρημα ότι η καθιέρωση του 35ωρου θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής και άρα της ανεργίας, η ΝΔ ψήφισε λευκό και ο υπουργός Εργασίας την απέρριψε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι κύριοι υπεύθυνοι(2007-07-10 00:00:00.0)
«Δώστε μας δύναμη...»(2002-12-04 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση(2000-10-15 00:00:00.0)
Εμμένουν στην πρόκληση οι τραπεζίτες(1999-04-02 00:00:00.0)
Αναγκαία η ουσιαστική διεκδίκηση(1999-03-14 00:00:00.0)
Στις μυλόπετρες της συναίνεσης, η σύμβαση(1999-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ