Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομοσχέδιο για την κανονιστική μεταρρύθμιση

Στόχος οι όποιες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις να εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο

Νομοσχέδιο με το οποίο προσδιορίζονται οι όροι για τη θεσμική προσαρμογή στους νόμους της αγοράς, παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου. Πρόκειται για την περιβόητη «κανονιστική μεταρρύθμιση», η οποία κωδικοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία, με στόχο «την παραγωγή καλής ποιότητας νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων» - όπως δήλωσε η υπουργός. «Καλής ποιότητας» ρυθμίσεις, όπως έχει προσδιοριστεί από τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση που προώθησαν την «κανονιστική μεταρρύθμιση» σε πολλές χώρες της Ευρώπης, νοούνται αυτές που εξυπηρετούν μια ευέλικτη και ανταγωνιστική οικονομία, περιορίζουν τον κρατικό παρεμβατισμό και εξασφαλίζουν ισχυρή ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό. Με λίγα λόγια, οι όποιες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις θα προσαρμόζονται και θα εξυπηρετούν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται στο νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Ελεγχος ποιότητας νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, κωδικοποίησης της νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», πως η κανονιστική μεταρρύθμιση επιβάλλεται «από την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδίως στην ΟΝΕ, αλλά και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

Στα πλαίσια αυτά συστήνεται Κεντρική Υπηρεσία Ελέγχου των κανονιστικών διατάξεων, η οποία θα τελεί υπό τον πρωθυπουργό. Αντίστοιχες επιτροπές θα λειτουργήσουν σε κάθε υπουργείο. Στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να συσταθεί κεντρική επιτροπή, που θα αναλάβει την κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και θα συντονίζει το έργο των επιμέρους αντίστοιχων επιτροπών που θα συσταθούν στα υπουργεία. «Αντί για νόμους θα δημιουργήσουμε εύχρηστους κώδικες», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, προφανώς για να κάνουν πιο εύκολη τη δράση του κεφαλαίου και την εισβολή του στο δημόσιο τομέα. Πάντως η κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια.

Ενισχύεται το Σώμα ελεγκτών

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο διωκτικός και ελεγκτικός ρόλος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το οποίο αναλαμβάνει τη διερεύνηση υποθέσεων αδικημάτων των δημοσίων υπαλλήλων που εμπίπτουν στο ποινικό κώδικα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο Σώμα να διενεργεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση και στον προϊστάμενό του να ασκεί πειθαρχική δίωξη σε υπάλληλο για τον οποίο διαπιστώθηκε αδίκημα που ισοδυναμεί με απόλυση.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στη δράση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, «καμαρώνοντας» πως τα δύο τελευταία χρόνια έχουν απολυθεί για αδικήματα 108 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ συνολικά εξετάστηκαν 1.535 υποθέσεις.

Στο μεταξύ, καταργούνται τα πιστοποιητικά ή άλλα δικαιολογητικά και αντικαθίστανται με υπεύθυνες δηλώσεις των πολιτών. Οι υπηρεσίες από μόνες τους θα αναζητούν τα απαιτούμενα για κάθε περίπτωση δικαιολογητικά. Προωθείται δηλαδή η αυτοπιστοποίηση. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει το 5% των υπεύθυνων δηλώσεων, με υποχρεωτικό δειγματοληπτικό έλεγχο. Ακόμη θεσμοθετείται η διαδικασία της συνδιάσκεψης των συναρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων για την έκδοση διοικητικών πράξεων που ζητάει ο πολίτης. Τέλος, προβλέπεται η ψηφιοποίηση των αιτήσεων που χρησιμοποιούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο και η αποθήκευσή τους στις ιστοσελίδες των αρμόδιων υπουργείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ