Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα η 4η Διάσκεψη της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Δ. Χριστόφιας
Ο Δ. Χριστόφιας
Εκκληση σε όσους πραγματικά και ειλικρινά ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, να στρέψουν την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς, ώστε επιτέλους να προσέλθουν στο διάλογο, για να συζητήσουν στη βάση λύσης του Κυπριακού που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απηύθυνε προχτές, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Οπως αναφέρει η χτεσινή «Χαραυγή» της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής στο χαιρετισμό του, στην έναρξη των εργασιών της 4ης Διάσκεψης της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, τόνισε ότι η ενδεχόμενη επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών θα έχει δυνατότητες διάνοιξης κάποιων προοπτικών, μόνο αν ο Ντενκτάς αποφασίσει, επιτέλους, να συζητήσει στη βάση λύσης που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ενα άλλο σαφές μήνυμα που στάλθηκε κατά την προχτεσινή, πρώτη, μέρα των εργασιών της Διάσκεψης, ήταν η πλήρης και αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη εκ μέρους της Ομάδας της ΕΕΑ της ΚΣΣΕ του κυπριακού λαού στον αγώνα που διεξάγει για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα στηρίζεται στις αρχές λύσης του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Βουλής και γγ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στο χαιρετισμό του κατά το άνοιγμα των εργασιών της Διάσκεψης χαρακτήρισε τιμή και πράξη έκφρασης αλληλεγγύης το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς επέλεξε να πραγματοποιήσει τη Διάσκεψή της στην Κύπρο. Παράλληλα, εξέφρασε και βαθιά ευγνωμοσύνη εκ μέρους της Βουλής προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την από θέση αρχής στήριξη της υπόθεσης του κυπριακού λαού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας της ΕΕΑ, Φινλανδός βουλευτής Γιάακο Λάακσο, σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η μόνη μόνιμη λύση που μπορεί να επιτευχθεί στην Κύπρο, είναι με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και στη βάση των αρχών λύσης του ΟΗΕ. Ο κ. Λάακσο έκανε λόγο για ύπαρξη κύκλων στην ΕΕ, που προωθούν λύση εκτός των αρχών του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ΕΕΑ είναι να τονίζει συνεχώς στην ΕΕ, τις αρχές λύσης του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του κ. Λάακσο στα θέματα που συζητούνται αυτή τη στιγμή στην ΚΣΣΕ, που αφορούν στη δημογραφική αλλοίωση που επιχειρείται στα Κατεχόμενα.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας της ΕΕΑ στην ΚΣΣΕ, βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους της Ομάδας την κυπριακή κυβέρνηση και τη Βουλή για την ευκαιρία που δίδεται στην Ομάδα να διεξάγει τη Διάσκεψή της στην Κύπρο, έκανε σύντομη αναφορά σε όλα τα θέματα που απασχολούν τη Διάσκεψη, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό.

Η απόφαση της Διάσκεψης για το Κυπριακό

Η Ομάδα της ΕΕΑ κατά την προχτεσινή μέρα, επαναβεβαιώνοντας τις θέσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα για την κατάσταση στην Κύπρο, ενέκρινε την παρακάτω απόφαση:

«Η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδριάζει στη Λάρνακα κατόπιν απόφασής της, απαιτεί την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο.

- Απαιτεί τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

- Καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες απειλές για χρήση βίας και τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, οι οποίες δυνατόν να οδηγήσουν σε κορύφωση της έντασης στην περιοχή.

- Εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

- Καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, καθώς και την πιο πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ στη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

- Καλεί τους εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό τις διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ για την Κύπρο, των Συμφωνιών Κορυφής και σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο.

- Καλεί την ΚΣΣΕ σε πιο ενεργή ανάμειξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Εκτός από το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία άλλα θέματα που απασχόλησαν τη διάσκεψη κατά την πρώτη μέρα ήταν η ευρωπαϊκή ασφάλεια και ο ευρωπαϊκός στρατός.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι ΓΓ των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ρωσίας και Ουκρανίας, Γκενάντι Ζουγκάνοφ και Πέτρο Σιμονένκο.

Στη διάσκεψη λαμβάνουν μέρος εκτός από τους πιο πάνω και βουλευτές από την Ελλάδα, Ρωσία, Φινλανδία, Τσεχία, Γαλλία, Σουηδία, Ουκρανία και τη Μολδαβία. Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στις εργασίες της Διάσκεψης συμμετέχει η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν αργά χτες το βράδυ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ