Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο κύμα κακοκαιρίας μέχρι την Πέμπτη

Στη Σκόπελο οι κάτοικοι ζουν ακόμα τις επιπτώσεις από το κύμα χιονιά. Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Eurokinissi

Στη Σκόπελο οι κάτοικοι ζουν ακόμα τις επιπτώσεις από το κύμα χιονιά. Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή έχει καταθέσει το ΚΚΕ
Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ της Κυριακής νέο κύμα κακοκαιρίας, που, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, με βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες. Οι πρώτες επιπτώσεις άρχισαν να φαίνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε χτες το πρωί τη Ζάκυνθο. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν αρκετά μεγάλο και δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές. Λόγω των καιρικών συνθηκών, ταλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες της πρωινής πτήσης από Αθήνα προς Ζάκυνθο, καθώς το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί και ο κυβερνήτης αποφάσισε να το οδηγήσει πίσω στην Αθήνα. Στο μεταξύ, και στον Κάμπο Ηλείας έπεσε χαλάζι.

Στη Θεσσαλονίκη, επικρατούσαν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν το πρωί σε ορεινές περιοχές περιμετρικά της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης ήταν ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη. Χιόνια έπεσαν σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, στα ορεινά της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ορεινού δήμου Μύκης και της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης.

Λευκό το σκηνικό ήταν και στον Εβρο, όπου ο χιονιάς επέστρεψε, κυρίως στο βόρειο τμήμα του νομού, αλλά και στη δημοτική ενότητα Φερών στο νότιο τμήμα. Κλειστά ήταν τα σχολεία του δήμου Σουφλίου, στον ορεινό όγκο του οποίου το χιόνι έφτασε στους 20 πόντους καθώς και της δημοτικής ενότητας Φερών και των Μεταξάδων του δήμου Διδυμοτείχου. Δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Χιόνιζε από τα ξημερώματα και στην Ηπειρο και σε περιοχές άνω των 500 μέτρων. Για λόγους ασφαλείας, τα σχολεία στον δήμου Ιωαννιτών παραμείναν κλειστά, όπως και τα σχολεία στους δήμους Δωδώνης, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων. Σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων χρειάζονταν αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο οδικό δίκτυο του νομού (Εγνατία Οδός, εθνικό και λοιπό επαρχιακό δίκτυο), η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όταν και όπου αυτό απαιτούνταν.

Στη δυτική Μακεδονία, χιόνισε σε Φλώρινα και Κοζάνη. Κλειστά ήταν τα σχολεία στους δήμους Καστοριάς και Αργους Ορεστικού, Γρεβενών και Σερβίων - Βελβεντού Κοζάνης. Στη Θεσσαλία, δεν λειτουργούσαν εξαιτίας της νέας επιδείνωσης του καιρού, τα σχολεία στον δήμο Τρικκαίων, ήταν όμως ανοιχτοί οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Στην Καλαμπάκα όλα τα σχολεία και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούσαν. Στην υπόλοιπη χώρα, αποκλεισμένοι λόγω χιονιού ήταν ο οικισμός Δάφνη του δήμου Λαμιέων, καθώς και οι οικισμοί Μαυρόλογγος, Ροσκά, Ψιανά, Μεσοκώμη, Σκοπιά, Αμπλιανή, Δολιανά, Εσωχώρια και Μηλιά του δήμου Καρπενησίου.

Σύσκεψη στην ΟΣΕ

Μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει νέο «μπλακ άουτ» στον σιδηρόδρομο με απανωτές βλάβες στις μηχανές και εγκλωβισμένους επιβάτες, παίρνει ο ΟΣΕ. Αυτό αποφασίστηκε την Κυριακή, σε σύσκεψη των διοικήσεων των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να στελεχωθούν οι ορεινοί σταθμοί στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν σε εφεδρεία και μηχανές εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που θα μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι σταθμοί Οινόη, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλο και Πλατύ θα εξοπλιστούν με μηχανές εφεδρείας και προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Οι σταθμοί Μπράλος και Αγγείες θα είναι ανοιχτοί και επανδρωμένοι όλο το 24ωρο, ενώ στο σταθμό Παλαιοφάρσαλου δεν θα γίνεται αντικατάσταση της θερμικής μηχανής με ηλεκτρική. Τέλος, οι μηχανοστασιάρχες ελέγχου κυκλοφορίας θα βρίσκονται στις αμαξοστοιχίες στα σημεία που παρατηρούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ