Σάββατο 7 Γενάρη 2017 - Κυριακή 8 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πώς να κερδίζεις χώρο στη σκακιέρα

(α' μέρος)

Μέρος από τα περίφημα μαθήματα του Γκάρι Κασπάροβ η σημερινή ανάλυση με σχόλια του ίδιου. «...Καθώς το παιχνίδι αρχίζει, ο μαύρος και ο λευκός ελέγχουν τον ίδιο χώρο. Αλλά γενικός κανόνας είναι ότι κάθε κίνηση για το άνοιγμα του παιχνιδιού επιδιώκει τον σκοπό της κατοχής περισσότερων τετραγώνων κυρίως στην περιοχή του αντιπάλου. Τα πιόνια τα οποία πιέζουν τα κομμάτια του αντιπάλου και δίνουν ελευθερία κίνησης στα δικά τους κομμάτια, παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάληψη χώρου.

Η κίνηση όμως των πιονιών πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από την υποστήριξη των κομματιών, διαφορετικά ο στρατός των πιονιών θα χαθεί γρήγορα. Ενας έμπειρος παίκτης προσπαθεί, πρώτα απ' όλα, να εξασφαλίσει υπεροχή στο κέντρο της σκακιέρας, ειδικότερα στις στήλες "γ" και "ζ", επειδή οι καλύτερες θέσεις για τα κομμάτια είναι αυτές. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Λευκά: Σ. Τάρας - Μαύρα: Ρ. Σάρουσεκ 1. δ4 δ6 2. ε4 Ιζ6 3. Ιγ3 η6 4. ζ4 Αη7 5. Ιζ3 0-0 6. Αε2 Μόνο έξι κινήσεις αλλά ο λευκός ελέγχει πολύ σπουδαία τετράγωνα της 5ης οριζοντίου που είναι περιοχή του αντιπάλου. Ετσι, με την υποστήριξη των κομματιών του θα προχωρήσουν περισσότερο εμποδίζοντας την κινητικότητα του αντιπάλου. 6... δ5; 7. ε5 Ιε8 8. Αε3 ε6 Εξαιρετικά δύσκολη η θέση του μαύρου. Κάτω από την προστασία της τρίαινας των πιονιών δ4 - ε5 - ζ4, ο Τάρας ξεκινάει μια γρήγορη επίθεση στην πλευρά του Ρ. 9. θ4! Ενας βασικός κανόνας του σκακιού λέει: "Μια επίθεση σε μια πλευρά αποκρούεται καλύτερα από μια αντεπίθεση στο κέντρο". Δυστυχώς με την κίνηση 6... δ5 ο μαύρος έχασε αυτή την ευκαιρία και είναι καταδικασμένος. 9... Ιγ6 10. θ5 Ιε7 11. η4 ζ5 (βλέπε διάγραμμα) 12. θη6 Ιη6 13. Αδ3 θ6 14. η5 Ρθ7 15. Βε2 Πθ8 16. Βη2 γ5 17. ηχθ6 Ο μαύρος εγκαταλείπει ενόψει αναπόφευκτων απωλειών».

  • Το 2ο παιχνίδι που θα δούμε («Ριζοσπάστης» 15.1.17), υπογραμμίζει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, μπορεί να είναι μια εικόνα μοντέρνων μεθόδων για την κατάκτηση χώρου. Το θυμάμαι ιδιαίτερα σαν πρώτη νίκη μου σε απλό παιχνίδι θέσεων κερδισμένο επί ενός ισχυρού αντιπάλου. (Συνεχίζεται)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ