Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προτάσεις για ταινίες και θεατρικά έργα για παιδιά

Από την ταινία «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου
Από την ταινία «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου
Στις μέρες των γιορτών τα παιδιά έχουν την τιμητική τους και παράλληλα, έχουν πολλαπλάσιο ελεύθερο χρόνο που αξίζει να γεμίσει με επαφή με ποιοτικά έργα τέχνης. Το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ εγκαινιάζει σήμερα μια σειρά προτάσεων για παιδικές θεατρικές παραστάσεις που παίζονται αυτήν την περίοδο, αλλά και κινηματογραφικές ταινίες για παιδιά που αξίζει να αναζητήσετε. Θα ακολουθήσουν σε επόμενα φύλλα αντίστοιχες προτάσεις για ενήλικες, αλλά και για άλλες μορφές τέχνης.

Ταινίες για παιδιά
  • Ο Ψύλλος (Ελλάδα, 1990), μια ταινία του Δημήτρη Σπύρου.

Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ' ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του Δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του - τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, που συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά...

  • Ο Μικρός Πρίγκιπας. Animation 2015. Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Μαρκ Οσμπορν.

Ενα μικρό κορίτσι που, κλεισμένο στο σπίτι του, διαβάζει εντατικά για να μπει στο καλύτερο κολέγιο ανακαλύπτει πως δίπλα της κατοικεί ένας παράξενος, αλλά τρυφερός γερο-αεροπόρος, ο οποίος της αφηγείται τη συναρπαστική γνωριμία του με τον Μικρό Πρίγκιπα.

Θέατρο για παιδιά
  • «Δωδέκατη νύχτα», του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ο θίασος «Μοντέρνοι Καιροί» παρουσιάζει την κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα» σε διασκευή για παιδιά από τον Κώστα Νταλιάνη και την Εβίτα Παπασπύρου. Αυτοπεποίθηση, τόλμη, εφευρετικότητα, αισιοδοξία, χιούμορ. Με αυτές τις αρετές μπολιάζει τους μικρούς θεατές το έργο του Σαίξπηρ, που σφύζει από τη χαρά της ζωής. Στην παράσταση ακούγονται εννέα τραγούδια σε καινούργια μουσική σύνθεση, που ερμηνεύουν ζωντανά οι ηθοποιοί. Είναι διανθισμένη με εντυπωσιακές και συνάμα κωμικές ξιφομαχίες και πολλά ευτράπελα. Ενα έργο με πολύ γέλιο, περιπέτεια και μπόλικη συγκίνηση.

Θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44). Παραστάσεις: Κυριακή 11.30 και καθημερινές για σχολεία. Τηλέφωνα: 210.3470.670, 693.2454.812.

  • «Ειρήνη», του Αριστοφάνη

Από την ομάδα Κρίσης, η αντιπολεμική κωμωδία παρουσιάζεται σε διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Μ. Αρβανιτάκη.

Λύχνος τέχνης και πολιτισμού (Χαλκιδικής 83, Γκάζι). Τηλέφωνο: 211.0121.686. Παραστάσεις: Κυριακή 11.30. Είσοδος 10 ευρώ για παιδιά, 8 ευρώ για ενήλικες.

  • Ιστορίες για φίλους: «Μάγκας, Μικρός Πρίγκιπας, Δάμων και Φιντίας»

Με βασικό άξονα τη φιλία δύο παιδιών, που ξεκινά από την παιδική τους ηλικία και φτάνει μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, παρακολουθούμε τις πιο διάσημες φιλίες από την ιστορία, τα παραμύθια και την ελληνική λογοτεχνία. Με όχημα τη φαντασία, ξεκινάμε από την αρχαία πόλη των Συρακουσών, όπου γνωρίζουμε τους φιλοσόφους Δάμωνα και Φιντία, εκτοξευόμαστε στους πλανήτες του Μικρού Πρίγκιπα και με παρέα τον Μάγκα, ανακαλύπτουμε τον υπέροχο κόσμο της Πηνελόπης Δέλτα. Και λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε μια ματιά στη Μυθολογία και σε μια φιλία - έκπληξη!

Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων). Τηλέφωνο: 210.6453.330. Παραστάσεις: Κυριακή 17.00 και καθημερινές για σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ